Haberler

ABD'nin Suriyeli Muhaliflere Silah ve Ekipman Desteği Kararı

ABD'li yetkililer, Suriye'deki ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programını durdurarak, yerine taramadan geçirilmiş "ılımlı" muhalif grupların liderleri ve birimlerine temel düzeyde silah ve ekipman desteğinde bulunulacağını bildirdi.

ABD'li yetkililer, Suriye'deki ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programını durdurarak, yerine taramadan geçirilmiş "ılımlı" muhalif grupların liderleri ve birimlerine temel düzeyde silah ve ekipman desteğinde bulunulacağını bildirdi.

ABD'li üst düzey yetkililer, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programındaki değişiklikler hakkında tele-konferans düzenledi.

Ilımlı muhalif güçlerine yönelik halihazırda yürütülen eğit-donatta ciddi zorluklar yaşandığını belirten yetkililer, bu eğitimlerin sona erdirilmese de durdurulduğunu kaydetti. Ancak, yetkililer gelecekte bu eğitimlere tekrar devam edilmesi olasılığını da gözden çıkarmadı.

"Programın kendisinin ise devam ettiğine" işaret eden yetkililer, "Çünkü, muhalif güçlere sağlanacak ekipman anlamında bu programa çok önemli kaynaklar aktarıldı. Bu ekipmanı, savaşan güçlere daha doğrudan sağlayacak şekilde farklı şekillerde kullanacağız. Bu, kaynakları nasıl kullanacağımız konusunda bir evrim. Bunun yanında, gelecekteki herhangi bir eğit-donatı da gözden çıkarmıyoruz" dedi.

-ABD, güvendiği güçlere desteği artırıyor

Dolayısıyla yetkililer, DAEŞ ile savaşan güçlerin elemanlarını eğitime alarak, onları haftalarca sahadan çekmek yerine, taramadan geçirilmiş muhalif liderlere ve onların sahadaki birimlerine silah ve ekipman desteğinde bulunmanın daha etkin bir yaklaşım olacağına karar kıldıklarını dile getirdi.

Kobani ve Tel Abyad örneğinin, koalisyonun hava saldırılarının sahadaki güçlerin çabalarıyla birleşince ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen yetkililer, Suriye'de, özellikle de ülkenin kuzeyinde bazı ılımlı muhaliflerle bir süredir çalıştıklarını ve bu grupları bildiklerini dile getirdi.

Yetkililer, bu güçlere güvenlerinin yüksek düzeyde olduğuna işaret ederek, bunların konumunu güçlendirmek ve daha etkili hale getirmek istediklerini bildirerek, "Kuzeyde, Araplar, Hrıstiyanlar, Kürtlerle gayet derin ilişkilerimiz var ve bu devam ediyor. Bunun yanında, güneyde bazı ılımlı gruplar bayağı başarılı" diye konuştu.

-Liderlere tarama

Yeni yönteme dair bilgi veren yetkililer, "Sahada halihazırda savaşan bu grupların bazı liderlerini alacağız ve onları orijinal programda kullandığımız tarama sürecinden geçireceğiz ve onlara kendi güçlerine dağıtmaları için temel ekipman paketi vereceğiz" diye konuştu.

Bunun yanında yetkililer, Suriye'de çalışabilecekleri diğer muhalif gruplara yönelik de araştırmalarının devam ettiğini ifade etti.

- "Türkiye ile çok yakından çalışıyoruz"

Yetkililer, "ABD'nin Kürtleri donatmasına yönelik Türkiye'nin kaygılarına" dair soru üzerine, "Muhalifler arasında birlikte çalıştığımız ve başarı elde ettiğimiz unsurlardan biri de Suriyeli Kürtler ve aynı zamanda Suriyeli Araplar.  Biz yargılarımızı, kimin DAEŞ ile mücadele ettiği ve aynı zamanda onların terörizm ve aşırılıklara herhangi potansiyel destekleri noktasındaki kendi bağlantılarına göre temellendiriyoruz" ifadesini kullandı.

DAEŞ ile mücadelede Türkiye ile çok yakından çalıştıklarını belirten yetkililer, Türkiye'nin kritik bir partner olduğuna dikkati çekti. Yetkililer, bu hafta NATO yoluyla Türkiye ile de konuyu istişare ettiğini bildirdi.

Kobani'nin DAEŞ'ten kurtarılmasının Türkiye olmasaydı başarılamayacağına dikkati çeken yetkililer, Türkiye ile her daim çok yakın istişarelere sahip olduklarını kaydetti.

-Temel düzeydeki silahlar olacak

Yetkililer, bir soru üzerine, belirlenmiş muhalif liderler ve birimlerine temel düzeydeki silahlardan destek vereceklerini, ancak zaman içerisinde güven inşasının geliştirilmesi halinde daha ağır silahların gözden geçirilebileceğini kaydetti. Ancak yetkililer, şu aşamada yüksek kapasiteli silahların yardımlara dahil olmadığını vurguladı.

Başka bir soru üzerine, güvenli bölge oluşturulmasının ciddi kaynak ve sahaya güç yerleştirme zorlukları barındırdığını belirten yetkililer, bu nedenle böyle bir bölge oluşturulmasını şu anda değerlendirmediklerini kaydetti.

Yetkililer, odak noktalarının Esed rejimi değil, DAEŞ ile mücadele olduğunu da hatırlatarak, Suriye'deki çatışmalara kalıcı çözümün siyasi dönüşümle getirilebileceğini kaydetti.

-Eğit-donat programı

Eğit-donat programı, Suriyeli muhaliflerin temel askeri yeteneklerini ve organizasyon kabiliyetlerini artırarak, kendilerini ve ellerindeki bölgeleri daha iyi koruyabilmelerini, terör örgütü DAEŞ'in zayıflatılmasını ve nihayetinde yenilgiye uğratılmasını hedefliyordu.

ABD, DAEŞ ile mücadele kapsamında Suriyelilere yönelik eğit-donat programını Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan'da yapmayı planlıyordu.

Programın Türkiye ayağıyla ilgili mutabakat, o dönem Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olan Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından 19 Şubat'ta Ankara'da imzalanmıştı.

İlkbahar aylarında başlanan programla her yıl yaklaşık 5 bin ılımlı muhalifi eğitmeyi planlayan ABD yönetimi, Kongre'den 500 milyon dolarlık bütçe onayı almıştı. Ancak programdan mezun olanların sayısı geçen süre içinde hedeflerin çok gerisinde kalmış durumda.

Zira ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin da, geçen ay Kongre'de katıldığı oturumda, terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında eğitilip silahlandırılan Suriyeli ılımlı muhaliflerden sadece dört veya beşinin sahada örgütle savaştığını söylemişti.

Ayrıca eğit-donat programına katılarak Suriye içlerine giden ilk birliğin temmuz ayında Nusra Cephesi güçleri tarafından alıkonulması da programa yönelik eleştirileri artırmıştı.

Pentagon'un, bu programa katılanlara aylık 250-400 dolar maaş verileceğini duyurmasına rağmen, eğitilecek muhaliflerin sayısının azlığı ve programın hedefleri doğrultusunda ilerleyememesi ABD Kongre üyelerince eleştiriliyordu.

Özellikle Kongre'de Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain'in başını çektiği bir grup, eğit-donat programının yetersiz olduğunu, ılımlı muhaliflere doğrudan silah yardımında bulunulması gerektiğini vurguluyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kobani Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title