Haberler

ABD'nin Peşmerge'ye Mali Yardımı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında daha önce imzalanan mutabakat zaptının, Peşmerge güçlerinin Musul ilinde kurtarılan bölgelerden çekilmesini içerdiği bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında daha önce imzalanan mutabakat zaptının, Peşmerge güçlerinin Musul ilinde kurtarılan bölgelerden çekilmesini içerdiği bildirildi.

Irak Savunma Bakanlığından geçen hafta imzalanan mutabakat zaptıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, mutabakatın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Peşmerge ve IKBY'ye bağlı diğer güçlerin Irak hükümetinin belirleyeceği takvime göre Musul operasyonlarında kurtarılan bölgelerden çekilmesini içerdiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı ile IKBY Peşmerge Bakanlığı arasında imzalanan belgenin anlaşma değil Peşmerge güçlerinin maaşlarına yönelik yardım sunmayla ilgili şartları içeren mutabakat zaptından ibaret olduğu ifade edilen açıklamada, zaptın, ABD'ye veya uluslararası koalisyona ait askeri üslerin varlığına veya Irak'ın federal hükümetinin yetki alanında olan egemenliğiyle ilgili herhangi bir konuyu içermediği kaydedildi.

Peşmerge güçlerin maaşlarının ödenmesi amacıyla mali yardımda bulunulması için Irak hükümetinden onay alındığına işaret edilen açıklamada, söz konusu yardımın şartlarını yardımı sunan tarafın belirlediğine işaret edildi.

Açıklamada, mutabakatın, terör örgütü DAEŞ militanlarının sızma girişimlerini engellemek için ön savunma hatlarında bulunan Peşmerge güçlerinin sayısının artırılmasını içerdiği aktarıldı.

Irak güvenlik konularında uzman emekli Albay Halil el-Nuaymi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Washington'un, IKBY ile askeri mutabakat zaptı imzalayarak, Musul'un kurtarılmasının ardında IKBY ile Bağdat hükümeti arasında çıkabilecek sorunları engellemeyi amaçladığını söyledi.

Peşmerge güçlerinin DAEŞ'ten geri alınan birçok bölgede bulunduğunu hatırlatan Nuaymi, IKBY'deki bir yetkilinin daha önce "Güçlerimiz geri çekilmeyecek" şeklinde açıklama yapmasının Bağdat ile Erbil arasında krize neden olduğunu kaydetti.

Irak hükümetinin, uluslararası koalisyonla koordineli şekilde Musul'u yakında geri almak amacıyla birlik sevkiyatı yaptığını dile getiren Nuaymi, IKBY ile ABD arasında söz konusu mutabakat imzalanmamış olsaydı kurtarılma sonrası ortaya çıkacak durumun daha da tehlikeli hale gelmiş olacağını belirtti.

Mutabakatın, Musul'da kurtarılan ve Musul operasyonlarından sorumlu komutanlığın idari sınırları içinde kalan bölgelerden Peşmergenin çekilmesini zorunlu kıldığını ifade eden Nuaymi, söz konusu maddenin Irak ordusu ile Peşmerge arasında olası iç çatışmayı engellediğini kaydetti.

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, 13 Temmuz'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden Peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek." demişti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title