Haberler

ABD'nin Küresel Casusluk Faaliyetleri

Almanya'da Federal Başsavcılığın, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediği iddiasına ilişkin başlatılan soruşturmayı durduracağı iddia edildi.

Alman Focus dergisi, Adalet Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, altı ay önce başlatılan soruşturmada Merkel'in cep telefonunun dinlenmesi konusunda  şimdiye kadar ciddi bir delil bulunamadığını belirtti. Haberde, savcılığın siber casusluk bölümünün NSA'ya karşı bu konuya ilişkin soruşturmanın durdurulması hakkında yazı hazırladığı ifade edildi.

Federal Savcı Sigrid Hegmann ve ekibinin tüm güvenlik birimlerinden Merkel'e karşı yapılan istihbarat faaliyetleriyle ilgili bilgi istediğine işaret edilen haberde, sonuç olarak hiçbir bulgunun savcılığa ulaşmadığı kaydedildi. Haberde, Federal Başsavcı Harald Range'nin siber casusluk bölümünün tavsiyesine uymasının beklendiği, böylelikle soruşturmanın durdurulacağı ifade edildi.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. İddialar üzerine Federal Başsavcılık soruşturma başlatmıştı.

Almanya, bunun üzerine siyasi olarak da müttefiki olan ABD'ye "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı önermiş ancak ABD bu konuda olumlu cevap vermemişti. Alman meclisi de yaklaşık altı ay önce ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya'da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmak üzere bir Araştırma Komisyonu kurmuştu. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı Edward Snowden Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title