Haberler

ABD'nin Küba'ya "İsyanı Kışkırtmak" İçin Gençler Gönderdiği İddiası

AP ajansının haberinde, gizli programı yürüten kurum olarak adı geçen USAID'dan açıklama: "Haber, sivil toplum programlarını destekleyen ve bu demokratik arzularını ses vermek için çabalayan yardım görevlileri hakkında sansasyonel iddialarda bulunuyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Amerikan AP haber ajansının, "Obama yönetiminin Küba'da siyasi değişimi kışkırtmaya dönük faaliyetlerde bulunmak üzere bu ülkeye gizlice Latin Amerikalı gençler gönderdiği" haberine ilişkin açıklama yaptı.

USAID Sözcüsü Matt Herrick, yaptığı yazılı açıklamada, Kongre'nin, Kübalıların daha fazla bilgiye erişimleri ve sivil toplumun güçlendirilmesine yönelik Küba'daki demokrasi programlarına fon sağladığına ve USAID'ın Küba'daki programları hakkında bilgileri "foreignassistance.gov" adresinde kamuoyuyla paylaştığını kaydetti.

Yürütülen çalışmanın gizli ya da örtülü olmadığını belirten Herrick, misyonlarının, evrensel değerleri desteklemek, aşırı yoksulluğu sona erdirmek ve dirençli, demokratik toplumları teşvik etmek olduğunu bildirdi.

-"Sansasyonel iddialar"-

Açıklamasında, operasyonu tamamen reddetmemesi dikkat çeken USAID Sözcüsü, "Haberdeki bir paragraf, bu ve birçok sivil toplum programının, halkı 'toplumla alakalı ya da sosyal bir sorunla mücadele etme, küçük zaferler kazanma ve nihayetinde kendi kaderlerinin efendileri olabileceklerinin farkına varma' yolunda güçlendirme şeklindeki maksadından bahsediyor. Ancak haber, daha sonrasında, sivil toplum programlarını destekleyen ve bu demokratik arzularını ses vermek için çabalayan yardım görevlileri hakkında sansasyonel iddialarda bulunuyor. Bu yanlış" ifadelerini kullandı.

AP'nin araştırma haberinde, 2009 Ekim'de başlatılan ve USAID tarafından yürütülen gizli program kapsamında, Küba'da yönetime karşı isyanı kışkırtmak umuduyla, sağlık ve şehir programları kılıf gösterilerek, bu ülkeye Venezuela, Kosta Rika ve Perulu gençlerin yollandığı öne sürülmüştü. Haberde, Küba'ya yollanan gençlerin, çoğunlukla turist gibi davrandığı ve siyasi aktiviste dönüştürülebilecek insanlar aramak üzere adada seyahat ettiği kaydedilirken, adadaki faaliyetler arasında, iç yazışmalarda programın siyasi amaçları için "mükemmel bahane" olarak nitelenen, bir HIV (AIDS'e yol açan virüs) önleme çalıştayının oluşturulmasının da yer aldığı ifade edilmişti.

AP ajansı, nisan ayında da ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamıştı.  "Küba Twitter"ı olarak da bilinen ZunZuneo sosyal paylaşım ağı, USAID için taşeron olarak çalışan Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da gizlice internet erişimini genişletmeye çalışmaktan tutuklanmasının ardından hizmete girmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, haberde adı geçen HIV programının, "bir yandan Küba sivil toplumuna destek sağlarken, diğer yandan da Kübalıların HIV'yi önlemeye yönelik bilgi ve eğitime erişme arzusunu ele alarak ikinci bir yarar sunuyor" dedi.

Psaki, ABD'nin, dünya genelinde, bu tip bilgilere erişimi ve demokrasiyi teşvik eden programlar yürüttüğüne dikkati çekti.

-Senatör Leahy: "Haber doğruysa bu sorumsuzluktan da kötü"-

Zamanında ZunZuneo programına da çok sert tepki veren ABD'li senatör Patrick Leahy de AP'nin son haberiyle ilgili bir açıklama yaparak, "USAID'ın, bir siyasi ajanda için HIV önleme çalıştayı tertip ettiğinin doğru olması halinde bunun sorumsuzluktan da daha kötü bir şey olacağını" belirtti.

Küresel bağımsız yardım örgütlerinin çatı kuruluşlarından InterAction da "İstihbarat amaçları için bir HIV çalıştayının kullanılması kabul edilemez" açıklamasında bulundu. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Jen Psaki Twitter Küba Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title