Haberler

ABD'nin Erbil'de Askeri Üs Kurması

Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Erbil'e 70 kilometre mesafedeki Herir Nahiyesi'nde kurduğu askeri üssün faaliyete geçtiği ve savaş uçaklarının buradan havalanmaya başladığı ileri sürüldü.

Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Erbil'e 70 kilometre mesafedeki Herir Nahiyesi'nde kurduğu askeri üssün faaliyete geçtiği ve savaş uçaklarının buradan havalanmaya başladığı ileri sürüldü.

Erbil'e bağlı Herir Nahiyesi halkı, terör örgütü DAEŞ'e karşı koalisyona katılan ülkelerin, bölgeye yakın lojistik ve kurtarma üsleri kurulmasını talep etmesinin ardından gündeme gelen Erbil'deki askeri üssün bir süredir faaliyette olduğunu söyledi.

Halk, askeri üssten sürekli olarak hareketlilik yaşandığını ve uçakların havalandığını ifade etti.

Üssün bulunduğu alanı görüntüleyen AA ekibi de bölgenin güvenlik çemberine alındığını ve uçakların hareketliliğini gözlemledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, konuya ilişkin açıklamada bulunmazken bölgede yaşayan halkın bir kısmı, yaklaşık 50 dönümlük arazilerinin askeri üssün içinde kaldığını ve zararlarının hükümet tarafından karşılanmasını talep ettiklerini belirtiyor.

" Askeri üssün kurulmasından sonra arazimize el konuldu"

Herir Nahiyesi'nde ikamet eden Zahir Ahmet, yaklaşık 30 dönümlük arazisinin askeri üssün içinde kaldığını belirterek, "Burada çiftçilik, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorduk. Fakat askeri üssün kurulmasından sonra arazimize el konuldu. Hükümet henüz, hiçbir zararımızı karşılamadı. Bölgedeki 3 köyün yaklaşık 50 dönümlük arazisi bu alanın içinde kaldı" dedi.

Bölge halkından Faris Ali ise askeri üssün kurulmasına sevindiklerini ifade ederek, "Kürdistan bölgesinin emniyeti ve güvenliği güçlenecek. Bu askeri üssün kurulması için ne kadar arazim varsa hepsini vermeye hazırım. Hükümetin yasalar çerçevesinde halkımızın çıkarlarını gözetmesini talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Erbil yakınlarında ABD askeri üssü

ABD'nin Erbil'de askeri üs kuracağına dair Ekim 2014'ten beri gündemde olan iddiaları AA'ya değerlendiren,   IKBY Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurt Hikmet, "DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonu düzenleyen uçaklara lojistik destek sağlamak amacıyla ABD tarafından bir askeri üs kurulacak. Yeri de Erbil yakınlarında olacak. Bununla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Gerekli çalışmaların ardından uçaklar bölgeye gönderilecek ve askeri yetkililer gelecek. Uçakların kaç tane olacağı ve ne zaman gönderileceği henüz belli değil" açıklamasında bulunmuştu.

Hikmet, "Buradaki uçaklar, DAEŞ'e karşı savaşta keşif ve gözetleme için kullanılacak. Savaşa katılan uçakları geriden takip ederek herhangi bir gelişme olması durumunda anında yardım ulaştıracak. DAEŞ hedeflerini bombalayacak uçaklar buradan havalanmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Hikmet, DAEŞ karşıtı koalisyonda yer alan 60 ülkenin de Erbil'deki askeri üste uçak bulunduracağını aktararak, bunların ne zaman ve ne şekilde hareket edeceğine kendilerinin karar vereceğini ifade etmişti.

İran sınırına 115 kilometre mesafedeki askeri üssün kurulduğu alan, Irak'ın Devrik Lideri Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. İran-Irak savaşında da Baas Rejimi'ne ait savaş uçakları buradan kalkıyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Erbil Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title