Haberler

ABD'li Tarihçi, Osmanlı'nın İzlerinin Peşinde

Güncelleme:

Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu-Afrika Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amy Singer, üç yıldır Osmanlı'nın Edirne'deki izlerini sürüyor.

SALİH BARAN - Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu-Afrika Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amy Singer, üç yıldır Osmanlı'nın Edirne'deki izlerini sürüyor.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü sahibi de olan Singer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'yi çok gizemli bulduğunu, bu nedenle kentte Osmanlı dönemini çalıştığını söyledi.

Osmanlı dönemindeki Edirne'nin tarihinin çok az sayıda araştırmacı tarafından incelendiğini belirten Singer, "Edirne'yi çalışırken gördüğüm, Osmanlı dönemindeki Edirne ile ilgili pek açık bilgimiz yok. Arşiv anlamında eski başkentler Bursa ve İstanbul'la karşılaştırırsak Edirne fakir, zayıf kalmış. Bu da ilgimi çekti. Az çalışılmış bir başkent, beni kendisine çekti" diye konuştu.

Singer, Edirne'nin bozulmamış yapısının kendisini büyülediğini vurguladı. Bir ABD'li olarak İsrail'de yaşadığını ifade eden Singer, şöyle devam etti:

"Osmanlı, döneminde tüm Ortadoğu'ya hakimdi. Demek ki Osmanlı tarihi, benim tarihim. Edirne'ye 1985'te öğrenciyken geldim. Benim için gizli bir yer gibi. Edirne'nin geçmişi şehirden uzakta kalmış, şehir yapıları bu hazineleri bozmamış. Bunu İstanbul ve Bursa'da yakalayamazsınız. Bu büyük şehirlerde sadece minareleri görebilirsiniz ama Edirne öyle değil. Hele kışsa ağaçlar yapraklarını dökmüşse Edirne'deki o gizemi çok rahat seyredersiniz. Edirne üzerine hep çalışması lazım."

"Edirne Sarayı ayağa kaldırılmalı"

Singer, Bahçeşehir Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Öğretim Üyesi Doç Dr. Mustafa Özer'in başkanlığında 6 yıldır sürdürülen Edirne Yeni Sarayı kazısının çok önemli bir arkeolojik çalışma olduğunu söyledi.

İstanbul'da Topkapı Sarayı olduğunu anımsatan Singer, "Edirne Sarayı var ama bu saraydan pek bir şey kalmamış, onun için arkeologların her kazısı çok önemli. Osmanlılar için Edirne Sarayı sadece yükselme döneminde değil 18. yüzyıla kadar bir yazlık, ikinci ev konumunu korumuş. Aynı zamanda Balkanlar'a gidiş için hep bir üs olmuş" diye konuştu. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Tel Aviv Afrika Singer Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title