Haberler

ABD Kapıyı Açtı, Türkiye İsviçre'de Milyar Dolarlık Hesapların İzini Sürebilecek

ABD'nin İsviçre Bankası Ubs ile Yaptığı Anlaşma, Başka Ülkeler İçin de Örnek Oluşturabilecek. Bu Doğrultuda Türkiye de, İsviçre ve Diğer Ülke Bankalarındaki Türkiye Kaynaklı Hesapları İsteme Hakkına Sahip Olacak. İsviçre, Avusturya ve Almanya Gibi Ülkelerde, Türkiye Kaynaklı 20 Bini Aşkın Hesapta, 100 Milyar Doların Üstünde Para Bulunuyor.

ABD’nin İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşma, başka ülkeler için de örnek oluşturabilecek. Bu doğrultuda Türkiye de, İsviçre ve diğer ülke bankalarındaki Türkiye kaynaklı hesapları isteme hakkına sahip olacak. İsviçre, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde para bulunuyor.

ABD yönetiminin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşmanın ‘Beyaz Liste’ üyesi diğer ülkeler için örnek oluşturacağı belirtiliyor. Bu anlaşmanın ABD’nin yanı sıra, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin gibi ülkelerin yer aldığı ‘Beyaz Liste’nin, bu ülkelere, ‘Vergi Cenneti’ olarak kabul edilen ve gizli hesapların bulunduğu ülkelerdeki hesapları ayrıcalıklı olarak isteme hakkı getireceğinden söz ediliyor. Bu da Türkiye gibi bir çok ülkenin de, başta İsviçre olmak üzere yurttaşlarının başka ülkelerdeki hesapları konusunda bilgi isteyebileceği anlamına geliyor.

20 bini aşan hesap

İsviçre başta olmak üzere, Lüksemburg, Belçika Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde bir paranın bulunuyor. Sadece İsviçre’deki hesaplarda 60 milyar doların üstünde para bulunduğu belirtilirken, diğer ülkelerdeki hesaplarla birlikte 100 milyar doları aşan paranın Türkiye’ye dönüş yolunun açılabileceği kaydediliyor.

OECD’de yeni çalışma

Anadolu Ajansı’nın haberine göre bu gelişmelerin dayanağı ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan yeni bir çalışma. Bu çalışma çerçevesinde, Türkiye gibi OECD’nin Beyaz Listesi içinde bulunan ülkeler, İsviçre ve diğer ülke bankalarındaki Türkiye kaynaklı hesapları isteme hakları olacağından söz ediliyor.

OECD’nin çalışmalarına yön veren ABD-UBS anlaşmasının geçmişi ise, geçen yıla dayanıyor. ABD Vergi Dairesi, geçen yıl UBS’ye karşı bir dava açmış, bu davayı da şubat ayında kazanmıştı. ABD yönetimi, 52 bin civarında ABD vatandaşının, yaklaşık 15 milyar dolarının İsviçre’deki gizli hesaplarda saklandığını iddia ediyor ve bu hesap sahiplerini bilmek istiyordu. Ancak UBS, ABD’nin bu isteğine karşı direndi. UBS CEO’su Oswald Gruebel, bu isteğin ‘müşteri sırrı’na girdiğini belirterek, kimliklerin açıklanması talebini karşılamayacağını belirtmişti. Davayı kaybedince uzlaşma yoluna gitmişti.

Temel nedeni kriz

ABD’li yetkililer ile İsviçre bankacılık devi UBS arasında yapılan pazarlıklar sonucunda, rakam bir hayli düşse de bir anlaşmaya varıldı. ABD ile UBS’nin, gizli hesapların öğrenilerek açıklanması konusundaki bundan bir süre önce anlaşma imzaladıkları duyurulmuştu. Bu anlaşmaya göre UBS, ABD Gelir İdaresi tarafından istenilen 4 bin 450 civarında ABD vatandaşının isimlerini vermek zorunda kalacak. Bu anlaşmanın hızlandırılmasında, krizde likidite sıkıntısının da etkili olduğu vurgulanıyor. Sonuçta ABD yetkilileri ilk bilgilere eylülde kavuşacak. Ancak bu uygulamadan Türkiye gibi ‘Beyaz Liste’deki diğer ülkelerin yararlanması ise biraz daha zaman alacak.

‘Beyaz Kara ve Gri’ diye 3 liste var

ÖZELLİKLE kara para ile mücadelede işi sıkıya alan OECD’nin, bu yöndeki çalışmaları uzunca bir süredir devam ediyor. OECD, İsviçre, Avusturya gibi ülkelere, vergi kaçırmaya imkan veren gizli hesapların açılması ve üye ülkelerin vergi yetkililerine inceleme imkanı tanınması konusunda bastırıyordu. OECD, bunu yerine getirmeyen ülkelerin, “Kara Liste”ye alınacağı uyarısında da bulunuyordu. Nisan ayı başında yapılan G20 zirvesinde, “vergi cennetine giden para şeffaf olsun” kararı çıkarken, OECD’de de “Kara” ve “Gri” listelerdeki ülkeleri açıklamıştı. OECD sıralamasında, örgütün para aklama ile mücadele, vergi kaçırma ve diğer ilkelerini yerine getirmesine göre ülkeler, “Gri Liste” ve “Kara Liste” şeklinde sınıflandırılmıştı.

OECD’nin Gri Listesi

VERGİ CENNETLERİ

Andora

Anguilla

Antigua ve Barbuda Adaları

Aruba

Bahamalar

Bahreyn

Beliz

Bermuda

İngiliz Virgin Adaları

Cayman Adaları

Cook Adaları

Dominika

Cebelitarık

Grenada

Liberya

Liechtenstein

Marşal Adaları

Monaco

Montserrat

Nauru

Hollanda

Karayipler

Niue

St. Kitts ve Nevis

Saint Lucia

St. Vincent & Grenadines

Bağımsız Samoa Devleti

San Marino

Türk ve Caicos Adaları

Vanuatu Cumhuriyeti

DİĞER FİNANS MERKEZLERİ

Avusturya

Belçika

Bruney Sultanlığı

Şili

Guatemala

Lüksemburg

Singapur

İsviçre

* Kaynak OECD

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title