Haberler

ABD Gül'ün Adaylığı İçin Ne Düşünüyor?

ABD'li Ünlü Ortadoğu Uzmanı ve Eski Pentagon Görevlisi Michael Rubin, Abdullah Gül'ün 11. Türk Cumhurbaşkanı Olması Halinde, Iraklı Kürtlerin Bağımsızlık İlan Edebileceğini Savundu.

ABD'li ünlü Ortadoğu uzmanı ve eski Pentagon görevlisi Michael Rubin, Abdullah Gül'ün 11. Türk Cumhurbaşkanı olması halinde, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık ilan edebileceğini savundu. Rubin, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'yi “ılımlı İslam'ı deneme tahtası” olarak gördüğünü söyledi.

Hürriyet'e konuşan Michael Rubin, Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkmasıyla Türkiye'de bir “AKP güç tekelinin” ortaya çıkacağını ve bunun kalıcı etkilerinin olacağını belirtti.

 

Rubin, öncelikle, Cumhurbaşkanı olması durumunda, Gül istemese bile, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık ilan etmesinin önünün açılacağını belirtti. Michael Rubin, Kasım 2002 seçimlerinden sonra, çok sayıda Iraklı Kürt'ün, Güneydoğu Anadolu'dan TBMM üyesi olan bazı AKP milletvekillerine para aktarıldığını “böbürlenerek” anlattıklarını kaydetti.

 

"KEMALİZM ÇÜRÜR"

 

Beyaz Saray'a yakın düşünce kuruluşu AEI'ın (American Enterprise Institute) Ortadoğu uzmanı olan Michael Rubin, Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin, yaptığı açıklamalarla Türkleri çok öfkelendirmesine rağmen, Türkler ile iş yapan “ılımlı” Iraklı Kürtlerin bile Türkiye'de AKP'nin kazanmasını istediklerini söyledi.

 

Rubin, Kürt örgütleri KDP ve KYB'nin üst düzeyli yetkililerinin, özel sohbetlerde, AKP'nin kazanmasını istediklerini, çünkü bu partinin Kemalist düzene son vereceğine inandıklarını söylediklerine dikkat çekti. Rubin, AKP'nin “dini” gündemine karşı Çankaya'nın “denetim dengesinin olmadığı bir durumda,” Kemalizm'in çürüyeceğini ifade etti.  

 

Michael Rubin, Iraklı Kürtlerin, AKP'nin “TSK'yı kısıtlayacağına ve etkinliğini törpüleyeceğine inandıklarını da” ifade etti. Rubin, Barzani'nin sadece PKK'yı desteklemekle kalmayıp, daha sonra Türkiye'nin içişlerine karışmayı meşru kılmak amacıyla kullanabileceği “Güney Kürdistan” adıyla bağımsızlık ilan etmek gibi bir girişiminde bulunabileceğini söyledi. Rubin,  Barzani'nin, geçen hafta, Abdullah Öcalan'ın kardeşine Erbil'de ev sahipliği yaptığını belirtti. 

 

AB İRONİSİ

 

Rubin, Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkmasının ikinci etkisinin, AB ile ilişkilerde görüleceğini kaydetti. AKP'nin müzakere sürecini başlatmış olmasına rağmen, AB içinde çoğunun, Türklere karşı ırkçı, Müslümanlara karşı taraflı baktığını belirten Rubin, Tayyip Erdoğan'ın “zina ve başörtüsü” ile ilgili bazı açıklamalarının Avrupalıların kuşkularını derinleştirdiğini ifade etti. Rubin, “Çankaya'da Gül'ün ve iktidarda AKP'nin” yer aldığı bir Türkiye ile AB'nin “27 adet Yunanistan ve Avusturya” haline geleceğini savundu.  

Michael Rubin, AB'nin baskıları sonucu ve “alternatif güç dengesi” yaratılmadan TSK'nın rolüyle ilgili reformlar yapılması sonucu, Türkiye'de şimdi yaşanmakta olan krize gelinmesinin “tam bir ironi” olduğunu belirtti.

 

ERDOĞAN YOLSUZ

 

Rubin, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'nın derin diplomatik etkilerinin de olacağına işaret etti. Michael Rubin, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried ile Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un, Türkiye'yi “ılımlı siyasi İslam'ı deneme ve tecrübe tahtası” olarak gördüklerinin altını özellikle çizdi. 

 

Michael Rubin, “Onlar, ılımlı İslam'ın, Türkiye'de ve Ortadoğu'da geleceğin dalgası olduğuna inanıyorlar” dedi. ABD'li Bakan Yardımcısı Dan Fried'in, AKP'yi, dini siyasete karıştırmayan Hıristiyan Demokrat Avrupalı partilere benzettiğini belirten Rubin, “Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olursa, deneme de başlamış olacak” dedi.

Michael Rubin, Beyaz Saray'da “birçok” kişinin, Tayyip Erdoğan'ı “yolsuzluğa bulaşmış” olarak gördüğünü ve “daha az yolsuzluğa karışmış biri olduğu düşünülmesine rağmen” Abdullah Gül'ü de desteklemediğini ifade etti.

 

TÜRKİYE'Yİ DÖNÜŞTÜRME OYUNU

 

Rubin, aynen şöyle devam etti: 

 

“Ama, Dışişleri Bakanlığı farklı. ABD'li profesyonel diplomatlara göre, eğer, Türkiye İslamcıların yönetiminde başarı sağlarsa, Washington da, Mısır'da Müslüman Kardeşler ve Filistin'de de Hamas ile angaje olmalı. Bu yaklaşım, Türkiye'ye yukarıdan bakmaktır. Türk kamuoyu, diplomatların bu tür oyunlar ve kumar oynamasına izin vermemelidir. Türkiye'ye, anayasal cumhuriyet ve demokrasi olarak saygı gösterilmelidir. Türkiye'yi -bir başka şey- haline dönüştürmek isteyenlere destek vermek Amerikalı veya Avrupalı diplomatların işi değildir.”

 

Michael Rubin, son dört yıldır, AKP iktidarına karşı sert yazıları ve eleştirileriyle biliniyor.

  

Türk Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Washington'da kapılarını kendisine açmak isteyen çok sayıda düşünce kuruluşunun bulunmasına rağmen, 14 Aralık 2005'te, AEI'daki kısıtlı katılımlı bir yemekte konuşmayı tercih etmişti.   

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title