Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı 2015 İnsan Ticareti Raporu

KUALA ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Malezya'nın 2015 İnsan Ticareti Raporu'nda "insan kaçakçılığıyla mücadelede başarısız ülkeler" kategorisinden Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'na katılması için çıkarıldığı iddialarını reddetti.

KUALA ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Malezya'nın 2015 İnsan Ticareti Raporu'nda "insan kaçakçılığıyla mücadelede başarısız ülkeler" kategorisinden Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'na katılması için çıkarıldığı iddialarını reddetti.

Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Kerry, Malezya'nın, Başbakan Necip Rezak liderliğinde insan kaçakçılığıyla mücadelede önemli ilerleme kaydettiği için 2015 İnsan Ticareti Raporu'nda bir üst kategoriye çıkarıldığını belirtti.

Kerry, "Açıkça konuşmak gerekirse bu raporu ben onayladım ve öncesinde de yönetimden hiç kimseyle herhangi bir görüşmede bulunmadım. Karar, tamamen ekibimin tavsiyelerine dayanarak alındı" dedi.

Malezya'nın geçen yıl yeni yasalar çıkararak, soruşturmaları artırarak ve insan ticareti kurbanlarını korumak için pilot proje başlatarak insan kaçakçılığına karşı mücadelede yoğun çaba harcadığını vurgulayan Kerry, "Malezya, 2014'te yeni yasalar çıkardı. Sivil toplum örgütlerine danışarak insan kaçakçılığıyla mücadele yasasını değiştirdiler. 2015 İnsan Ticareti Raporu'ndaki değişiklik de bunlar dikkate alınarak yapıldı. Malezya, yasayı daha yeni geçti. Dolayısıyla bizim de Malezya'ya uygulamaya geçmesi için zaman tanımamız gerekir. Malezya, insan kaçakçılarına karşı soruşturma açıyor ve suçlu bulunanları cezalandırıyor ancak bunlar yeterli değil tabii ki" diye konuştu.

Kerry, çabalarına devam etmemesi durumunda Malezya'nın gelecek yılki İnsan Ticareti Raporu'ndaki yerinin değişebileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 27 Temmuz'da yayımladığı 2015 İnsan Ticareti Raporu'nda Malezya, "insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ve bu standartlara uyum yolunda da hiçbir adım atmayan" ülkelerin bulunduğu en alt kategoriden çıkarılmış ve "insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ancak bu standartlara uyum yolunda önemli çabalar sergilemek üzere söz veren ülkeler" kategorisine alınmıştı.

Kararı eleştiren insan hakları grupları, Malezya'nın Washington yönetiminin büyük önem verdiği Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması görüşmelerine katıldığı için bir üst kategoriye çıkarıldığını ileri sürmüştü. İnsan hakları İzleme Örgütü, Malezya'nın Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'na destek verdiği için diplomatik olarak ödüllendirildiğini savunmuştu.

Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması için görüşmeler 12 ülke arasında devam ediyor. Görüşmelere katılan ABD, Japonya, Meksika, Kanada, Avustralya, Malezya, Şili, Singapur, Peru, Vietnam, Yeni Zelanda ve Brunei, dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı John Kerry Malezya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title