Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı 2015 İnsan Ticareti Raporu

BANGKOK (AA) – Tayland, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yayımlanan ve ikinci kez en alt kategoride yer aldığı 2015 İnsan Ticareti Raporu'nun insan kaçakçılığıyla mücadelede harcadığı "önemli çabaları" yansıtmadığını savundu.

BANGKOK (AA) – Tayland, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yayımlanan ve ikinci kez en alt kategoride yer aldığı 2015 İnsan Ticareti Raporu'nun insan kaçakçılığıyla mücadelede harcadığı "önemli çabaları" yansıtmadığını savundu.

Tayland Dışişleri Bakanlığı, raporun yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Tayland'ın Kuzey Kore, Yemen ve Rusya ile en alt kategori olan 3. Grup'ta yer almasından "hayal kırıklığı" duyulduğunu kaydetti. Açıklamada, "Rapor, insan kaçakçılığıyla mücadelede harcadığımız önemli çabaları görmezden gelmektedir. 3. Grup'ta yer almasına karşın Tayland, bir yandan hümanist geleneğe bağlılığıyla halkının güvenliğini korurken diğer yandan da insan kaçakçılığıyla mücadele için elinden geleni yapmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayuth Çan-oça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2014'ün mayıs ayında iktidara geldiklerinden bu yana insan ticaretini engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Prayuth Çan-oça, uluslararası kurallar çerçevesinde bazı sorunların kısa sürede düzeltilebildiğini, bazılarına çözüm bulmanın ise uzun zaman aldığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 188 ülkenin insan kaçakçılığına ve modern köleliliğe karşı verdiği mücadele açısından değerlendirildiği 2015 İnsan Ticareti Raporu'nda " Tayland, zorla çalıştırılan ya da cinsel köle olarak kullanılan erkekler, kadınlar ve çocuklar için hem kaynak hem de transit ülkedir. Tayland hükümeti, insan kaçakçılığının engellenmesi için minimum standartlara uymamakta ve gerekli çabayı harcamamaktadır. Tayland hükümeti, 2014 mart ayından 2015 mart ayı sonuna kadar insan kaçakçılığıyla ilgili 4 soruşturma açmış, 5 kişi hakkında suçlamada bulunmuş, bunlardan sadece bir tanesi suçlu bulunmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisi, Tayland güvenlik güçlerinin 1 Mayıs'ta insan kaçakçılarının ülkenin güneyindeki kamplarda toplu mezar bulması üzerine dünya gündemine gelmişti. Hükümet, toplu mezardan Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlara ait olduğu sanılan 26 kişinin cesedinin çıkarılması üzerine insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Operasyonlar üzerine kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Tayland, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde çok sayıda kaçak göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Tayland'da, aralarında politikacılar ve üst düzey askeri yetkililerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi hakkında "insan kaçakçılığı faaliyetlerine karışmak", "suç çetesine üye olmak" ve "yasa dışı yollarla yabancıları ülkeye getirmek" suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kore Tayland Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title