Haberler

ABD Dışişleri Bakanı'nın Uçağı Gece Yarısı Ankara'ya İndi

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın uçağı gece yarısı Ankara'ya indi. Türkiye ziyaretinde masada Gülen'in iadesi ve Rakka operasyonunun olduğu belirtiliyor.

ABD'de Trump yönetiminden Türkiye'ye ilk düzey ziyaret bugün gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumu öncesinde Ankara'da temaslarda bulunacak. Uzmanlar, Tillerson'ın ziyaretinin odak noktasını Rakka'nın IŞİD'in elinden geri alınması için yapılacak operasyon ve bunda Türkiye'nin alacağı rol ile ilgili tartışmaların oluşturacağına dikkat çekti.

GECE YARISI SÜRPRİZİ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, başkent Ankara'ya gece yarısı indi. Tillerson'ın ilk randevusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la. Saat 11.00'da gerçekleşecek görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla buluşacak ve iki bakan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek.
GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASI

Washington Enstitüsü'nde kıdemli uzman ve Türkiye Araştırmaları Programı'nın direktörü olan Soner Çağaptay, Tillerson'in ziyaretiyle ilgili olarak şöyle konuştu: "Bu bana Rakka saldırısının hazırlığı gibi geliyor. Çünkü Amerika belli ki Türkiye'nin tamamen dışında kalmasındansa operasyonu desteklemesini istiyor. " Çağaptay Washington'ın bu nedenle Rakka operasyonunu referendum sonrasına ötelediğinin altını çizdi. "Operasyon referandumdan önce yapılırsa Türkiye'nin oyun bozan olma ihtimali daha yüksek" diyen Çağaptay, referendum sonrası için Suriye'de ABD ve Türkiye işbirliğinin hazırlığının yapıldığını söyledi.

YPG PROBLEMİ

Türkiye, ABD'nin IŞİD'le mücadelede önemli bir müttefiki olan ve Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) PKK'nın uzantısı "terörist bir örgüt" olarak görüyor. ABD ve Türkiye arasında YPG ile ilgili görüş farkı, önemli diplomatik açmazlardan birini oluşturuyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin Rakka harekatını ABD ve koalisyon üyeleri ile gerçekleştirmeye hazır olduğunu tekrar etmişti. Müftüoğlu, Türkiye'nin Rakka operasyonunun "doğru Suriyeli grupların desteği ile yapılması gerektiğini, PYD/YPG gibi örgütlerle işbirliği yapılmasının kabul edilemez olduğunu" da vurgulamıştı.
TÜRKİYE'NİN RAKKA OPERASYONUNDA ROLÜ

Carnegie Enstitüsü'nde konuk araştırma görevlisi ve EDAM (Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi) Başkanı Sinan Ülgen de Tillerson'ın ziyareti sırasında iki ülkenin Suriye siyasetindeki farklılıklarının tartışılacağını söyledi.

"Amerika'nın Obama döneminde terörist gruplara vermiş olduğu destekten son derece rahatsız Ankara. Bu politikanın değişeceği yönünde bir ümide de sahip Türk hükümeti. Nitekim bu amaçla da özellikle Rakka operasyonuna Türk Silahlı Kuvvetlerinin katılması amacıyla bir takım temasların da yürütülmüş olduğunu anlıyoruz" şeklinde konuşan Ülgen, Amerikan hükümetinin Rakka operasyonunun kurgusu konusunda nihai bir karar vermediğini ancak ağırlıklı olarak Obama yönetiminin tutumunu devam ettirmesinin beklenebileceğini söyledi.

Ülgen, "Tillerson'ın Türkiye'yi ikna etmek gibi bir niyet taşıdığını zannetmiyorum. Ama orada verilecek mesajlar önemli, çünkü Türkiye'nin bu operasyona TSK'nın katılması yönünde bir önerisi oldu. Buradaki bu öneri ne kadar derinlemesine ele alındı, ne kadar ciddiye alındı onu bilmiyoruz ama bunlar konuşulacaktır" dedi.

GÜLEN'İN İADESİ

Tillerson'ın ziyaretinde ABD'de ikamet etmekte olan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in iadesi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Tillerson'ın Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konuda sözler vermekten ise kaçınacağı görüşünde. Çağaptay "Bu tamamen ihtimal dışı. Mahkemelere havale edilmiş bir konuda bakanın bir söz verebileceğini sanmıyorum. Amerikan sisteminde bu işlemez" dedi.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz günlerde Tillerson'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı üst düzey bakanlarla görüşeceğini ancak muhalif gruplarla bir araya gelmeyeceğini açıklamıştı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Rakka Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title