Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Açıklaması

"(Afrika’daki bir ülkeden örnek vererek) Aşırılık grupları 5 yıl değil 30 yıllık planlarla hareket ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyada aşırılık gruplarının 5 yıl değil, 30 yıl gibi uzun vadeli planlarla hareket ettiklerini belirterek, "Bizim 5 yıllık planımız bile yok. O nedenle birlikte hareket etmeliyiz. Başkan Obama'nın da söylemeye çalıştığı bu. Uzun yarışta nasıl oynayacağımıza stratejik olarak odaklanıyoruz" dedi.

Kerry, bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Washington Fikirler Forumu"nda konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmalarını "buzdağına" benzeten Kerry, yaptıkları işlerin medyada görünen bölümünün sadece yüzde 20'yi oluşturduğunu kaydetti.

Bu noktada Irak'taki çabalarını örnek veren Kerry, Irak'ta yeni hükümetin "kazara" ortaya çıkmadığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta çalışabilecekleri yeni hükümet olana kadar IŞİD ile mücadele taahhüdüne mesafeli yaklaşmasının doğru olduğunu ifade eden Kerry, "Bunun Maliki olmadığını biliyorduk. Fakat ABD kalkıp, 'hey! sen dışarı, sen de artık buradasın' diyemez" diye konuştu.

Bunun ABD'nin politikası olmadığını dile getiren Kerry, onun yerine bölgede, özellikle Maliki'nin Şii ordu kurması, İran'la bağlantılı olmasına ve mezhepsel ayrılıklar yaratmasına kızan Sünni dostlarla açık bir strateji ortaya koyarak, Sünni Meclis Temsilcisiyle konuşup tekrar seçime girmemesi, yerine başka bir kişiyi sessizce desteklemesi yönünde onlarla çalıştıklarını anlattı.

Kerry, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve Erbil ile de bağımsızlık yönünde eğilim gösteren Kürtler'i de bundan vazgeçirip, seçim konusuna taahhüt etmesini sağlamak için çalıştıklarını belirterek, "Bir  kere Sünni Meclis Başkanı ve Kürt başkan (aynı yönde) olunca, yeni devlet başkanının seçilmesi ihtimali olur. Maliki'nin ilerlemesinde çok kritik olan Ayetullah Sistani'nin açıklaması bile koordineli bir çabanın sonucu. İşin özü, Irak kararını verdi, biz vermedik, vermemeliyiz de" diye konuştu.

"Dünyanın ihtiyacı olan kaynaklara yeterli taahhütte bulunmuyoruz"

Dünyada bugün birçok ülkenin ekonomik gücünün bulunduğuna işaret eden Kerry, bunun da ülkelerin daha özgür hareket etmesini sağladığını ve sonuçta daha çok diyalog, karşılıklı çıkarları dikkati alma ve diplomasiyi gerekli kıldığını söyledi.

Kongre'nin de buna ayak uydurması gerektiğini işaret eden Kerry, örneğin, Çin ve Japonya'nın Hindistan'a alt yapı geliştirmede çift haneli milyon dolarlar verdiğini hatırlatarak, "Biz bir milyon dolar krediyi bile garantileyemiyoruz. Dünyanın en zengin ülkeleri şeklinde davranıyoruz, dünyadaki olan herşeye karşı eleştireliz ve dünyanın ihtiyacı olan gerekli kaynaklara yeteri kadar taahhütte bulunmuyoruz" dedi.

Kerry,  ABD'nin dünyanın her yerinde liderliği yürüttüğünü ifade ederek, ABD'nin dünyaya yeteri kadar müdahil olmadığına yönelik eleştirileri kabul etmedi.

"Aşırılık yanlılarının 30 yıllık planı var"

Ortadoğu, Afrika, Güney ve Doğu Asya'daki genç nüfusa işaret eden Kerry, bu gençlerin yeterli imkanlardan mahrum kalması halinde aşırılıkların eline düşebildiğine dikkati çekti.

Kerry, Afrika'daki bir ülkeden örnek vererek, aşırılık gruplarının 5 yıl değil 30 yıllık planlarla hareket ettiğini söyledi.

Kerry, "Bizim 5 yıllık planımız bile yok. O nedenle birlikte hareket etmeliyiz, Başkan Obama'nın da söylemeye çalıştığı bu. Uzun yarışta nasıl oynayacağımıza stratejik olarak odaklanıyoruz" ifadesini kullandı. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Washington John Kerry Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title