Haberler

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Muavini Rubin Gaziantep'te

Gaziantep'e gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Muavini Eric S. Rubin ve ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, gazetecilerle bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Muavini Eric S. Rubin, bölgedeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Suriye'de yaşanan iç çatışmalarla ilgili Suriye halkına her fırsatta destek olmaya çalıştıklarını belirten Rubin, "Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Dünya Gıda Bankası tarafından Suriye'de gıda dağıtımı yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte muhalifleri bir araya getirmeye çalışıyoruz ki, Esad sonrası rejimi daha rahat kurabilsinler" dedi.

Rubin, Türkiye'yi her konuda desteklemeye hazır olduklarını da ifade ederek, "Müttefikimiz olan Türkiye'yi güvenlik açısından desteklemeye hazırız. Türkiye bu konuda sadece hava desteği konusunda yardım istemiştir. Türkiye'nin yaptığı bu çağrıya hem ikili ilişkilerimiz içerisinde, hem de NATO üyesi olarak olumlu cevap verdik" diye konuştu.

Bölgedeki sorunun kısa sürede çözülemeyecek bir sorun olduğunu anımsatan Rubin, "Buradaki sorunun çözümü için hiç kimsenin sihirli bir formülü yok. Her gün bu çatışmaların çözülmesi için sürekli görüşmeler halindeyiz. Rusya, Çin ve İran Esad'ı desteklediler ve hala bunu sürdürüyorlar. Bunu ciddi bir şekilde eleştiriyoruz. Tabi bu çatışmalar başlamadan önce dünya kamuoyu bir birlik sağlasaydı, bu çatışmalar önlenebilirdi. Yine BM'de eğer dünya kamuoyu ortak hareket ederse, durum çok daha farklı olabilir" şeklinde konuştu.

Esad'ın her geçen gün zayıflaması konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Esad ile ilgili ortak sözünü hatırlatan Rubin, "ABD ve Türkiye liderlerinin de söylediği gibi, kendi vatandaşına bu kadar zulmeden bir hükümet, meşrutiyetini yitirmiştir" dedi.

Her zaman Ortadoğu'da demokrasinin yerleşmesi için çalıştıklarını söyleyen Rubin, "Öncelikle çok farklı bir dönemle karşı karşıyayız. 10 yıl kadar önce Türkiye ve ABD hükümetleri, Irak'a girme konusunda hemfikir değildi ve fikir ayrılığı vardı. Başkan Obama'da Irak savaşının bir hata olduğunu söylemişti ve Başkan değilken bu yönde görüşlerini bildirmişti. Biz her zaman Ortadoğu'da demokrasinin yerleşmesini destekledik. Tabii ki yıllarca demokrasiyi desteklememekle eleştirildik. Yani Mübarek ve Esad gibi rejimleri desteklemekle suçlandık. Ama şunu söylemeliyim ki söz üretmekten başka bir şey yapılmadı ve bu nedenle bugün Suriye'deki olaylar patlak verdi. Yani biz artık saati geriye çevirmek istesek bile, artık çevirmemiz mümkün değil ve bu nedenle dünyanın gerçeği neyse onunla uğraşmalıyız" ifadelerini kullandı.

Rubin, bölgede yıkılan rejimler sırasında halka büyük bir destek verdiklerini ve maddi yönden katkılar sağladıklarını da aktardı. Rubin, Suriye'nin kimyasal silah kullanıp kullanmayacağı yönündeki bir soruya ise, şöyle cevap verdi:

"Bu konuda uzman değilim ama bir belirsizlik olduğunu söyleyebilirim. Başkan Obama'nın bu konuda verdiği mesajdaki gibi eğer Esad'ın kimyasal silahı varsa, bu süreçte kullanmaması kendi yararına olacaktır. Yani hem uluslararası kamuoyunun ve NATO'nun bu konudaki kararlılığını görmezden gelmemelidir. Tabii ki Türkiye'nin sınır bölgelerinde yaşayan insanlar kendilerini güvende hissetmiyor. Tabi kimyasal silahlarla ilgili Başkan Obama yerine konuşamam ama Başkan Obama gerekli uyarıları yapmıştır. Bu konuda herkesin açık olması gerekiyor. Çünkü kimyasal silahın kullanılması bütün bölgeyi etkileyecektir."

Bölgedeki güç anlamında ABD'nin ancak müttefikleri ile birlikte hareket ederek sorunu çözebileceğini ifade eden Rubin, "Dünya giderek çok farklılaşıyor ve güçte dağılımı oluyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin gösterdiği liderlik rolü bu bölgede ve dünyada önemli olacağına inanıyorum. Başkan Obama'nın dediği gibi bu bölgede tek başımıza bir rol alamayız. Müttefiklerimiz olan ülkelerle birlikte hareket edersek bu bölgede çözüm bulabiliriz. Rusya Başbakanı Putin'in Türkiye'yi ziyaretinin ardından önemli gelişmeler olabileceğini düşünüyorum. Kalıcı bir çözüm istiyorsak, Çin ve Rusya'nın da mutlaka desteğini almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye halkına göstermiş olduğu ilgi ve alakanın da taktir edilmesi gerektiğini belirten Rubin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada bulunan mülteciler konusunda, Türkiye'nin yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Hem duyduklarım ve bizzat gördüklerim karşısında Türkiye'nin üzerine düşeni en iyi şekilde yaptığını gördüğümü söyleyebilirim. Yani Türkiye nasıl iyi bir komşu olunur bunu herkese göstermiştir." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Barack Obama Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title