Haberler

    ABD'den Türkiye'ye El Bab İçin Yeşil Işık

    Güncelleme:

    Türkiye ve ABD, Suriye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin ilerlemesinde ortak noktada buluştular. Birliklerin Menbiç'e ilerlemesine itiraz eden Washington, Çobanbey'in güneyindeki El Bab için ise yeşil ışık yaktı.

    Türkiye'nin 24 Ağustos'ta Gaziantep Karkamış'tan Suriye'deki Cerablus'a girerek başlattığı sınır ötesi operasyonun, Menbiç'in kuzeyinde en büyük bileşeni PYD'nin silahlı kolu YPG unsurları olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bir çatışmaya dönüşmesi üzerine Ankara ve Washington arasında yaşanan anlaşmazlık 4 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan toplantının ardından şimdilik aşıldı.

    Ve geçen hafta hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes hem de Savunma Bakanı Ash Carter'ın açıklamalarıyla Türk Ordusu'nun muhalif unsurlarla Cerablus'tan güneydeki Menbiç'e ilerlemelerine itiraz eden Amerikan yönetimi, Menbiç'in batısında yer alan, halen IŞİD'in elindeki El Bab için yeşil ışık yaktı.

    Hürriyet'e konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Biz Menbiç IŞİD'den temizlendiği için Türkiye'nin Menbiç'e ilerlemesini istemedik. Ancak El Bab halen IŞİD'de ve ne kadar çok yer IŞİD'den kurtarılırsa o kadar iyi" diyerek operayona destek verdi. Yetkili, ayrıca Türkiye'nin itirazı sonrası SDG'nin de batıya ilerlemeyi bırakıp Fırat Nehri'nin doğusuna çekildiğini ve hedef değiştirdiğini belirterek "SDG artık Fırat Nehri'nin batısında ilerlemeyecek. Planlar Rakka için" diye konuştu.

    UÇUŞA YASAK BÖLGE

    Erdoğan'ın gündeme getirdiği, burada uçuşa yasak bölge oluşturulması teklifi için ise Rhodes, "Uçuşa yasak bölgenin ABD'nin kaynaklarının kullanılması için en iyi seçenek olmadığını belirledik. Onun yerine ABD elindekileri Suriye'de IŞİD ve El Kaide'nin peşinden gitmeye harcayacak" dedi.

    ABD DIŞİŞLERİ: MENBİÇ'İ YEREL NÜFUS YÖNETMELİ

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı grubun liderleriyle görüştüğünü bildirdi. 6 Eylül tarihli günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Toner, "Brett McGurk ayrıca IŞİD'e karşı mücadelede SDG'ye yönelik ABD desteğini teyit etti. Aynı zamanda SDG tarafından verilen taahhütlere uyulmasının önemini vurguladı. Tüm bu görüşmelerinde çatışmaların önlenmesi ve çabaların birleştirilmesini teşvik etti" dedi. Toner, SDG içindeki YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna dönme sözünü yerine getirdiklerini yineleyerek, IŞİD'den kurtarılan Menbiç'in yerel nüfus tarafından kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

    RUSYA: ENDİŞE DUYUYORUZ

    Rusya Dışişleri Bakanlığı dün, Türkiye'nin Suriye'de sürdürdüğü Fırat Kalkanı operasyonu hakkında açıklama yaptı. İngiliz Reuters'ın haberine göre açıklamada, "Türk askerlerinin ve Türkiye destekli muhalefetin Suriye'nin daha derinlerine ilerlemesinden büyük endişe duyuyoruz" denildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'nin adımları Suriye'deki askeri ve siyasi durumu daha karışık hale getirebilir" ifadesini kullandı. Bakanlık, "Türkiye Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak herhangi bir adımdan kaçınmalı" diye ekledi.

    WASHINGTON POST ANALİZİ: 10 YENİ SAVAŞ ÇIKABİLİR

    Amerikan Washington Post (WP) gazetesi, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı verilen savaşın sonucunda "10 yeni savaşın çıkabileceğini" iddia eden bir analize yer verdi. Gazete ilk sıraya, "ABD destekli Kürt güçleri ile Türkiye destekli Arap güçleri arasındaki savaşı" yerleştirdi. "Bu savaş başlamış durumda ve en karmaşıklardan biri" yorumunu yapan gazete, diğer olası çatışmaları "Türkiye ve Suriyeli Kürtler", "Suriyeli Kürtler ve Suriye hükümeti", "ABD-Suriye", "Türkiye-Suriye", "Irak Kürtleri-Irak hükümeti", "Irak Kürtler-Şii milisler", "Kürtlere karşı Kürtler", "Sünni Araplara karşı Şiiler ve/veya Kürtler" ve "IŞİD'den kalanlara karşı herkes" diye sıraladı.

    CERABLUS'A DÖNÜŞLER BAŞLADI

    Fırat Kalkanı Harekâtı ile IŞİD'den arındırılan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesine dönüşler başladı. Türkiye'ye sığınan 250 Suriyeli, dün işlemlerini yaptırarak Cerablus'taki evlerine döndü. Karkamış ve Nizip'teki kamplar ile yakınlarının yanında yaşayan Suriyeliler, ülkelerine ve terk ettikleri evlerine dönmek için Göç İdaresi'nin oluşturduğu mobil kayıt TIR'ına gelerek kayıt yaptırdı. Kayıt işlemleri tamamlanan çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Suriyeliler, daha sonra otobüslerle 2 yılı aşkın süredir kapalı tutulan Karkamış Sınır Kapısı önüne getirildi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Karkamış Cerablus Türkiye Suriye Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title