Haberler

ABD'den NATO Üyelerine Yeni Uyarı: Sabrımız Sonsuza Kadar Süremez

Güncelleme:

ABD Başkan Yardımıcısı Mike Pence, NATO'nun Avrupalı müttefiklerinin savunma harcamalarını sene sonuna kadar artırması gerektiğini, bu konuda Amerikan halkının sabrının sonsuza kadar sürmeyeceğini belirtti.

ABD Başkan Yardımıcısı Mike Pence, NATO'nun Avrupalı müttefiklerinin savunma harcamalarını sene sonuna kadar artırması gerektiğini, bu konuda Amerikan halkının sabrının sonsuza kadar sürmeyeceğini belirterek, "Amerika, üzerine düşeni yapacak. Ancak Avrupa'nın savunması, bizim kadar Avrupa'nın da taahhüdünü gerektiriyor." dedi.

Pence, AB kurumlarının liderleriyle görüştükten sonra NATO Karargahı'na geçerek, Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. İkili, yaklaşık bir saat süren görüşme sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Stoltenberg, daha fazla savunma harcaması ve NATO'da daha adil bir yük paylaşımının önemi konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

"KENDİSİ YAPAMAZKEN ABD'DEN TALEP EDEMEZ"

Bunun göreve başladığından beri en büyük önceliği olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Avrupalılar, Avrupa'nın savunmasına daha fazla taahhütte bulunmaya istekli değilse, ABD'den bunu talep edemez." dedi.

2016'da, uzun yıllar süren kesintiden sonra Avrupa ülkeleri ve Kanada'nın savunma harcamalarının yüzde 3,8 arttığını kaydeden Stoltenberg, müttefiklerin 2014'e alınan karar doğrultusunda GSYİH'larının yüzde 2'sini savunmaya harcama hedefinine ilişkin çabalarını hızlandırması gerektiğini ifade etti.

"2017 YILININ SONUNA KADAR GERÇEK BİR İLERLEME"

Pence ise "ABD ve Başkan Donald Trump'ın NATO ve transatlantik ittifaka verdiği güçlü desteği"ni ifade etmek üzere NATO'da bulunmanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, savunma harcamalarında artış yapılmasının önemine değindi.

Amerika'nın üzerine düşeni yapacağına işaret eden Pence, "Ancak Avrupa'nın savunması, bizim kadar Avrupa'nın da taahhüdünü gerektiriyor." dedi.

2014'te alınan kararı hatırlatan Pence, "ABD Başkanı ve Amerikan halkı, müttefiklerimizin sözlerini tutmasını, ortak savunmamızda daha fazlasını yapmasını ve Başkanın da (Trump) umduğu gibi, 2017 yılının sonuna kadar gerçek bir ilerleme kaydedilmesini bekliyor." ifadesini kullandı.

"LAF DEĞİL, HAREKETE GEÇME ZAMANI"

ABD dışında sadece 4 müttefikin yüzde 2 hedefini yakaladığını anlatan Pence, "Savunma harcamasını artırmaya yönelik bir planınız yoksa, edinin. Bunlar benim değil onun (Trump) sözü. Laf değil, harekete geçme zamanı." uyarısında bulundu.

Ukrayna'daki çatışmalar konusunda her iki tarafın da ateşkese uymasını isteyen Pence, "Başkan Trump'ın güçlü bir şekilde inandığı üzere (Rusya'yla) yeni bir ortak zemin ararken bile, ABD, Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecek." dedi.

"AMERİKAN HALKININ SABRI SONSUZA KADAR SÜRMEYECEK"

ABD Başkan Yardımcısı, 2017 sonuna kadar savunma harcamalarının artırılmaması durumunda ne gibi adımlar atacaklarına ilişkin ısrarlı sorular üzerine, "Cevabın ne olduğunu bilmiyorum. Ama biliyorum ki Amerikan halkının sabrı sonsuza kadar sürmeyecek." ifadesini kullandı.

"FLTNN'NİN İSTİFASINDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

Pence, Rus yetkililerle görüştüğüne dair bilgilerin ortaya çıkmasının ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in istifa etmesine ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:

"General Flynn'in bana bildirdiği bilgilerin yanlış olduğunu öğrenmekle hayal kırıklığına uğradım. General Flynn'in Birleşik Devletler'e uzun süredir verdiği hizmetleri takdir ediyorum. Ancak Başkanın (Trump) onun istifasını istemesini tamamen destekliyorum. Bu doğru karardı. Doğru ve zamanında yapıldı."

"MEDYA YANLIŞ YAPARSA"

Pence, ABD'de basın özgürlüğünün tehdit altında olup olmadığına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Özgür ve bağımsız bir basını kuvvetle destekliyorum. Ancak Başkan ve hepimizin, basın gerçeklerle oynadığı zaman bunu dile getirmeye devam edeceğimizi tahmin edebilirsiniz. Gerçek şu ki, Trump gibi doğrudan Amerikan halkına konuşma konusunda kendine has kabiliyete sahip biri varsa ve medya yanlış yaparsa, Başkan Trump yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak için meseleyi doğrudan Amerikan halkına götürecektir."

TRUMP "NATO" ESKİDİ DEMİŞTİ

Trump, göreve gelmeden önce Bild gazetesine verdiği röportajda, "NATO'nun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi, bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri gerektiği parayı ödemiyorlar. NATO'nun eskidiğini söylediğimde baskı altında kaldım. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi." demişti.

Ülkelerin kendi üzerlerine düşen payı ödemediğini, bunun ABD'ye karşı adil olmadığını belirten Trump, ancak bunun haricinde NATO'yu çok önemli bulduğunu ifade etmişti.

NATO Savunma Bakanları Toplantısında ABD Savunma Bakanı James Mattis, ittifak üyelerini uyararak, savunma harcamalarını sene sonuna kadar artırmalarını istemişti.

Ayrıca Trump'ın Rusya politikası da NATO ve ittifakın bazı Avrupalı müttefikleri arasında endişeyle karşılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Jens Stoltenberg Donald Trump Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title