Haberler

ABD'den Kuzey Kore'ye Suçlama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore'yi uluslararası yükümlülüklerini umursamamakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore'yi uluslararası yükümlülüklerini umursamamakla suçladı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'ü ziyaret eden Kerry, burada mevkidaşı Yun Byung-se ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ay başında denizaltıdan fırlatılan balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyledi.

Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde balistik füze teknolojisi geliştirmesi yasak.

Toplantıda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un talimatıyla öldürülen Kuzey Koreli yetkililer konusuna da değinen Kerry, bu haberleri "garip, ürkütücü ve dehşet verici" şeklinde nitelendirdi.

Son olarak Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong Chol'un ülkenin genç lideri Kim Jong Un'un da katıldığı bir toplantı sırasında "uyuyakaldığı için" geçen ay idam edildiği iddia edilmişti.

Kerry ve Güney Koreli mevkidaşı Yun, Pyonyang yönetimiyle anlamlı bir diyaloğun oluşması için çabaları sürdürme sözü verirken, iki bakan ayrıca "diğer seçeneklerin" de göz önünde bulundurulacağını belirtti.

Yun, "Kuzey Kore'nin içerideki durumuyla ilgili belirsizliği dikkate alıyoruz. Ortak caydırıcılığı ve koordinasyonu güçlendirme konusunda hemfikiriz" ifadesini kullandı.

Kerry ve Yun, Güney Kore'nin ABD füze savunma sistemi THAAD'ı ülkeye konuşlandırma olasılığına ilişkin ise açıklama yapmadı. Çin, Rusya ve Güney Koreli bazı milletvekillerinin bu savunma sistemine karşı çıktığı biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore John Kerry Kuzey Kore Seul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title