Haberler

ABD'deki Irkçılık ve Polis Şiddetine Karşı Protestolar

Başkent Washington'da binlerce kişi, ülkede silahsız siyahilerin polis tarafından öldürülmesi olaylarına dikkati çekmek için geniş çaplı bir eylem düzenledi Kentin ana meydanlarından Freedom Plaza'da toplanan eylemciler, "herkes için adalet" talebiyle, sloganlar atarak Kongre binasına yürüdü.

ABD'nin başkenti Washington'da binlerce kişi, ülkede son zamanlarda daha sık gündeme gelen siyahilerin polis şiddetine kurban gitmesine dikkati çekmek için ve "adaletsizlik olmakla" suçladıkları Amerikan adalet sisteminde iyileştirmeler yapılması talebiyle protesto düzenledi.

Kentin ana meydanlarından Pennsylvania Caddesi'ndeki Freedom Plaza'yı (Özgürlük Meydanı) dolduran eylemciler, başkentte, "Siyahların yaşamı da değerli", "Eller havaya, ateş etme", "Adalet yoksa barış da yok" ve "Nefes alamıyorum"  şeklinde sloganlar attı. "Katil polisleri durdurun" gibi pankartlar taşıyan göstericiler, polisin öldürdüğü siyahilerin isimlerini hep bir ağızdan bağırdı.

Ünlü insan hakları savunucusu rahip Al Sharpton'ın başkanlığını yaptığı Ulusal Hareket Ağı tarafından "Herkes için adalet" temasıyla düzenlenen ve barışçıl geçen eylemde göstericiler, Özgürlük Meydanı'ndan davullar ve şarkılar eşliğinde ABD Kongresi binasına yürüdü.

Sharpton, ülkenin dört bir tarafından gelen ve 7'den 77'ye her çeşit yaş grubundan ve her çeşit ırktan insanların olduğu kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, polis şiddeti vakalarının düzgün biçimde yargılanmasını sağlamaya yönelik federal düzenlemeler yapılmasını istedi.

Bunun sadece siyahların ya da beyazların değil, tüm Amerikalıların yürüyüşü olduğunu ifade eden Sharpton, 43 yaşındaki siyahi Eric Garner'ın New York polisi tarafından boğularak öldürülmesi ve polisin daha sonra mahkeme jürisi tarafından aklanmasına atıfla, "Bizi, video kaydı olmasına rağmen insanları boğarak öldürmede sakınca olmadığını söyleyen ve polisin mahkemeye çıkmamasını sağlayan eyalet jürilerinden kurtaracak ulusal çapta yasal düzenlemeler ve müdahalelere ihtiyacımız var" diye konuştu.

Gösteride söz alan Demokrat Parti Teksas milletvekili Al Green, "Bugün buradayız çünkü adaletsizliği reddediyoruz" diyerek, Kongre'nin ülke genelindeki polis uygulamalarının daha iyi denetim altına alınmasına yönelik düzenleme geçireceğinin sözünü verdi.

Gösteriye aralarında polis tarafından öldürülen siyahiler Eric Garner, Michael Brown, John Crawford III, Tamar Rice ve Amadou Diallo'nun aile üyeleri de katılarak konuşmalar yaptı ve kendilerine gösterilen destek için teşekkür etti.

Eylemciler arasında en dikkat çekici olanlardan biri de 12 yaşındaki Busayo Bird-Maqubela'ydı. Cleveland'da kendisi de 12 yaşında olan Tamir Rice'ın elinde oyuncak tabanca varken polis tarafından öldürülmesine atıf yapan Bird-Maqubela, "Buraya geldim çünkü ben de 12 yaşındayım. (Siyahi genç Trayvon Martin'in Florida'da mahalle bekçisi tarafından öldürülmesi) Trayvon öldürüldüğünde 'daha 17 yaşında, 5 yılım daha var yaşamak için' demiştim. Ama öyle değil, bu her an her gün başımıza gelebilecek bir problem" dedi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Al Sharpton Tamir Rice Washington Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title