Haberler

ABD'de Büyük Gün! Seçmen Gün Ağarmadan Sandık Başına Koştu

Güncelleme:

ABD'de yerel saatle sabah 06.00'da ilk oylar sandığa atılırken, yüzlerce kişinin daha gün ağarmadan seçim merkezleri önünde sıraya girdiği görüldü.

Dünyanın gözünü diktiği ABD'deki başkanlık seçiminde doğu eyaletlerinde oy kullanma işlemi başladı. Yerel saatle sabah 06.00'da ilk oylar sandığa atılırken, yüzlerce kişinin daha gün ağarmadan seçim merkezleri önünde sıraya girdiği görüldü.

Sandıkların oy verme işlemi için TSİ 14.00'te açıldığı dokuz eyalet şöyle:

Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont ve Virginia.

ABD'nin diğer eyaletlerinde oy verme işlemi ilerleyen saatlerde başlayacak. New Hampshire eyaletinde, seçmen sayısı 100'ün altındaki üç yerleşim yerinde ise oy verme işlemi, gece yarısı başlamış ve kısa süre sonra da tamamlanmıştı.

Sandık açılış-kapanış saatlerinin eyaletten eyalete değişiklik gösterdiği ABD'de, ilk sandıklar TSİ 03.00'te kapanacak. Sandık çıkış anketlerinin sonuçları ise Türkiye saatiyle gece yarısından sonra gelmeye başlayacak.

TSİ 06.00 sularında ise kazanan adayın belli olması bekleniyor.

HILLARY CLINTON OYUNU KULLANDI

Demokratlar'ın adayı Hillary Clinton, oy verme işleminin başladığı New York'ta TSİ 16.07'de oyunu kullandı. Oy verme merkezine eşi Bill Clinton ile gelen Clinton'ın oldukça neşeli olduğu gözlendi. Coşkuyla karşılanan Clinton, oyunu kullanmasının ardından kendisini bekleyen taraftarları ile kısa bir süre sohbet etti.

Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Tim Kaine, ABC'de yayınlanan Good Morning America programına verdiği röportajda; Florida, Ohio, Pensilvanya ve Kuzey Carolina gibi eyaletlerin kazanılmamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Memleketi Virginia'da oy kullanan Kaine, "Bu dört eyaletten birini alırsak, Hillary'nin başkan olacağını düşünüyorum" dedi.

İLK SONUÇLAR

Seçimden ilk sonuçlar ise geleneksel olarak New Hampshire'in Dixville Notch köyünden geldi. 8 seçmenin oy kullandığı ve 40'a yakın gazeteci tarafından izlenen sandıktan, Demokrat Parti adayı Clinton'a 4, rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'a 2, Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson'a ve bağımsız aday Mitt Romney'e birer oy çıktı.


ABD'nin New Hampshire eyalet yasalarına göre, seçmen sayısı 100'ün altında olan seçim bölgelerinde, gece yarısından sonra oy verme işlemi başlayabiliyor ve tüm seçmeler oylarını kullandıktan hemen sonra seçim sonuçları açıklanabiliyor.


40 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ, SEÇİM GÜNÜNDEN ÖNCE OY KULLANMIŞTI

ABD'de 37 eyaletin yanı sıra başkent Washington D.C.'de 26 Ekim'den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemleri başlamıştı.

Bu kapsamda 40 milyondan fazla kişinin, seçim gününü beklemeden oylarını kullandığı belirtiliyor. Erken oy verme sürecinde kullanılan oylar, sandıklar kapanana kadar sayılmayacak.

Kayıtlı seçmen sayısının 225.8 milyon olduğu bu seçimlerde, 120 milyondan fazla kişinin oy kullanacağı tahmin ediliyordu.


SALINCAK EYALETLER

ABD'de seçim sonuçlarında belirleyici rol oynayan eyaletlere 'salıncak eyaletler' veya 'anahtar eyaletler' ismi veriliyor.


Ülkede 50 eyalet ve başkent Washington'ın yer aldığı Columbia Bölgesi bulunuyor. Bu eyaletlerin sadece bir kaçında yapılan anketler ABD başkanının şimdiden kim olacağını anlamaya yetiyor.

Başkan adayları da aynı şekilde çabalarını salıncak eyaletler üzerinde yoğunlaştırıyor. Diğer eyaletlere ise kesin gözüyle bakılıyor, seçim öncesi anketler ve ön seçimlerde elde edilen sonuçlar genel olarak nihai kararı yansıtıyor.


Bu yıl en kritik salıncak eyaletlerin Florida, Ohio ve Pennsylvania olacağı tahmin ediliyor. Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado ve Kuzey Karolina yakından takip edilmesi gereken diğer salıncak eyaletler.

Seçim sisteminde eyaletteki yarışı önde bitiren aday eyaletteki tüm delegeleri alıyor. Delegeler ise daha sonra başkanı seçiyor.


SON GÜN MİTİNGLERİ

Başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump, en çekişmeli eyaletlerden sayılan Kuzey Karolina, Pennsylvania ve Michigan'da seçimlere bir gün kala mitingler düzenledi.


Seçim anketlerine göre, Demokrat aday Clinton Cumhuriyetçi aday Trump'ın dört puan ilerisinde.

Yaklaşık 46 milyon Amerikalı, oy kullanma noktaları ya da posta yoluyla erken oy kullandı. Bu, Amerikalılar için rekor bir sayı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Hillary Clinton New Hampshire Donald Trump Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title