Haberler

    ABD'de Bir Snowden Vakası Daha

    ABD, yeni bir 'dinleme' ve 'sızıntı' skandalıyla karşı karşıya. The Intercept, Snowden'ın Rusya'ya sığınmasından sonra hazırlanan bazı dinleme belgelerini...

    -

    ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünya genelinde milyonlarca kişiyi nasıl takip ettiğini ortaya çıkaran Edward Snowden'ın şokunu atlatamayan ABD'de yeni bir skandal yaşanıyor. ABD merkezli haber sitesi The Intercept Amerikan istihbaratına ait yeni belgeler yayımladı. Bu belgeler Rusya'ya sığınan Snowden gibi yeni bir "sızıntının" daha olduğunu ortaya çıkardı. Sızıntıyı ABD'li yetkililer de kabul etti. The Intercept'in yayınladığı belgeler; eski NSA analisti Snowden'ın ajanstan ayrıldıktan sonraki tarihlerde hazırlanmış. Ağustos 2013 tarihli Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'ne ait belgelerde ABD istihbaratının muhtemel terör suçlularıyla ilgili hazırladığı veri tabanında 4 yılda yüzde 50 bir artış olduğu ve yüz binlerce kişi hakkında detaylı bilgi tutulduğu görüldü. The Intercept'in kurucusu ve genel yayın yönetmeni ünlü gazeteci Glenn Greenwald, "Açıkçası yeni biri olduğu doğru bunu yalanlayamam" diyerek ABD'li yetkililerin "yeni bir Snowden ortaya çıktı" açıklamalarını doğruladı.


    Gerisi gelecek mi?


    Yeni Snowden'ın ilk etapta terör şüphelileri veri tabanı dışında hangi belgeleri sızdırdığı ve istihbarata ne kadar zarar verdiği ya da verebileceği bilinmiyor. Amerikan basınına konuşan yetkililer, ABD Savunma Bakanlığı'na ait bilgisayarlardan (Pentagon) sızdırılan belgelerin "Gizli" ve "Yabancılarla paylaşılamaz" statüsünde olduğunu belirtiyor. Edward Snowden çalınan 1.7 milyon adet belge ise "Çok Gizli" statüsündeydi.


    Çoğunluğu müslüman


    Yeni belgelere göre 16 bin Amerikalının "seçilmiş" olarak havalimanlarında ve sınır geçişlerinde ekstra aramaya tabi tutuluyor. Bu kişiler daha çok önemli miktarda Müslüman nüfusun olduğu Deaborn, Michigan, Houston, San Diego ve Chicago gibi yerlerde yaşıyor. Deaborn ülkenin en büyük Arap ve Müslüman nüfusuna sahip. Veri tabanında 2013 yılı Boston saldırıları sonrasında vatandaşların biyometrik bilgileri de kaydedilmeye başlandı. Ayrıca şüphelilerin tespiti için artık ehliyetlerde kullanılan fotoğraflar da sistemde bulunuyor.


    680 Bin kişi fişlendi


    Yeni belgelere göre Amerikan Terörist Kişiler Veri Marketi (TIDE) adlı sistemde tutulan 680 bin kişi ABD hükümetinin fişleme faaliyetlerini oldukça artırdığını gösteriyor. CNN'e konuşan yetkililer söz konusu rakamın hızlı bir şekilde artmasına temel gerekçe olarak geçen yıllardaki muhtemel bombalı saldırılardan oldukça geç haberdar olmalarını gösteriyor. Veri tabanında bulunan kişilerden yüzde 40'ının herhangi bir terörist örgütle bağlantısı kanıtlanamadığı halde takip edildiği görülüyor. 5 bin Amerikalının terörist izleme listesinde olduğu belirtilirken, 15 bin 800 Amerikalının da veri tabanına kaydedildiği doğrulandı.


    Kaynak: Sabah




    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Rusya Federasyonu Edward Snowden Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title