Haberler

Aba Güreşinde Hedef Yükseldi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, aba güreşinde Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası’nı Hatay’da yapmak istediklerini belirterek, "Ata sporlarımıza gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte şu anda Aba Güreşi çok olgun bir pozisyona gelmiş durumda" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, aba güreşinde Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası'nı Hatay'da yapmak istediklerini belirterek, "Ata sporlarımıza gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte şu anda Aba Güreşi çok olgun bir pozisyona gelmiş durumda" dedi.

İhlas Haber Ajansı'na yaptığı ziyaretin ardından İHA muhabirine özel açıklamalarda bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, aba güreşinin geleceği, dünyaya tanıtımı ve önümüzdeki senelerde gerçekleşecek organizasyonlar hakkında bilgiler verdi.

"ATA SPORUMUZU GELECEK NESİLLERE DE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Doç. Dr. Lütfü Savaş, aba güreşini gelecek nesillere taşımak istediklerini dile getirerek, "Birçok bölgemizde aba güreşine benzer güreşler var. Bunların da merkezi Orta Asya. Beş bin yıl önce başlayan geleneksel güreş günümüze kadar gelmiş Hatay'da, Maraş'da, Osmaniye'de yapılmakta. Buna benzer kuşak güreşleri de özellikle Ege Bölgesi'nde ve İç Anadolu Bölgesi'nde de yapılmakta. Aba Güreşi Geleneksel Spor Dalları içerisinde yer almakta. Özellikle 6 yıldır bu spora gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte daha önce birkaç tane ülkeyle başlayıp, Türkiye ve Dünya Kupası adı altında geçen sene 25'e yakın şehirde giderek Türkiye Şampiyonası yaptık. 22 ülkenin gelmesiyle bizimle birlikte 23 ülkenin katılımıyla dünya kupası şampiyonası yaptık. Hatay'da Eylül ayının gelmesiyle birlikte ilk gün Türkiye Şampiyonası, ikinci gün ise Dünya Şampiyonası yaptık. Seyir zevki yüksek ve Grand teknik dediğimiz teknik sayısının fazlasıyla yapıldığı; Asya şampiyonlarının katıldığı, dünya şampiyonlarının katıldığı Hatay'ın göz zevkini doruk noktasına ulaştıran bir şampiyona gerçekleştirdik. Bundan önce biz yaklaşık 1 sene önce Geleneksel Spor Dalları'nın içinde olduğu Aba Güreşi Federasyonu'nu kurduk. Federasyonların genelde Ankara'da ya da İstanbul'da merkezi oluyor ama biz dünya federasyonu merkezimizi Hatay'da yaptık. Ata sporlarımıza gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte şu anda aba güreşi çok olgun bir pozisyona gelmiş durumda. Bu sene Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası'nı Hatay'da yapmak istiyoruz. Bunun hazırlıkları için İstanbul'dayız. İnşallah önümüzdeki günlerde 30-35 ülkenin katıldığı, Aba Güreşi'nin dünyaya tanıtıldığı çok önemli organizasyonlar peşindeyiz. Hem gençlerimizin ruh ve beden sağlığı yerinde olsun hem de bu ata sporumuzu gelecek nesillere de taşımak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

"22 BİN METREKARELİK BİR KAPALI SPOR SALONU YAPIYORUZ"

Hatay'da hayata geçirecekleri spor faaliyet projelerini de anlatan Doç. Dr. Lütfü Savaş, "Antakya merkezde 22 bin metrekarelik bir kapalı spor salonu yapıyoruz. Havuzdan tutun da okçuluk salonuna kadar 5 tane eğitim ve 5 tane sporun yapılacağı bir kompleks yapıyoruz. Burada gençlerimizi hem eğitim hem de spor eğitimi konusunda eğitecek 22 bin metrekarelik bir salon içerisinde yemeğinden, yatakhanesine kadar birçok alanda hizmet verecek bir spor kompleksi haline getireceğiz. Burada hem aba güreşimizi yayacağız hem de bu güreşle uğraşacak sporcular yetiştireceğiz" diye konuştu.

"BU GÜREŞİNİ YAYMAK İSTİYORUZ"

Aba güreşinin 5 bin yıl önce savunma sanatı olarak başladığını ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Daha sonra ise aba güreşi geleneksel spor haline gelmiş. Günümüze kadar da intikal etmiş. Biz bu sporu yaymak konusunda biraz ihmalkarlık yaptık diye düşünüyorum ama bu spordan esinlenerek birçok spor dalları gelişmiş. Yakın dövüş sanatlarının büyük bir bölümü buradan gelişmiş. Birçok ülkede birçok spor dalı var dövüş sanatlarında ama yapı itibariyle teknikleri birbirine yakın spor dalları bunlar. Bunların birleşmesini ve bir çatı altında toplanmasını geleneksel olarak her yıl yapılacak güreşlerle dünyaya hem tanıtmak istiyoruz hem de bu güreşi yaymak istiyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Türkiye Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title