Haberler

AB ve Adalet Bakanlığı'nın İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati AB'nin Türkiye'deki ceza infaz kurumlarına yönelik reformları konusunda büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati AB'nin Türkiye'deki ceza infaz kurumlarına yönelik reformları konusunda büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Adalet Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan Ceza İnfaz Kurumlarında İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi kapsamındaki Değerlendirme, Profil Araçları ve Rehabilitasyon Programlarının Geliştirilmesi (DEPAR) projesinin açılış töreninde konuşan Szombati AB ve Türkiye arasındaki ceza infaz kurumlarının iyileştirilmesine yönelik işbirliğinde cezaevi sistemlerinin desteklenmesinden öteye geçildiğini belirtti.

Projeyle suç işleme oranlarının azaltılmasının yanı sıra tutukluların topluma tekrar kazandırılmasının iyileştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Szombati Türkiye'de 2003 yılından beri ceza infaz kurumları alanında çeşitli reformlar yapıldığını ve AB'nin bunlara destek verdiğini aktardı.

Ceza infaz kurumu personelinin istihdamı, eğitimi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve tutukluların bakımında yüksek standartların sağlanmasına dönük projeler geliştireceklerini bildiren Szombati  "Cezaevi personeline 37 farklı kurumda uzaktan eğitim çerçevesinde mesleki eğitim sağlanması amaçlanmaktadır. Cezaevinde ruh sağlığı ve uyuşturucu bağımlılığı tedavi hizmetleri konusunda bir araya gelindi. Suç oranlarının azaltılması ve tutukluların topluma tekrar kazandırılması son derece önemli. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu proje ile de tutukluların toplumsal entegrasyonlarını ve rehabilitasyonlarını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Projelerin hayata geçirilmesinde bazı güçlüklerle karşılaşıldığını söyleyen Szombati tutukluluk süresinin sınırlandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemelere rağmen ceza infaz kurumlarındaki yoğunluğu örnek gösterdi.

İşkence ile Mücadele Komitesi'nin öngördüğü standartların hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Szombati özellikle çocuk mahkumların kaldığı kurumlardan kötü muamele raporlarının gelmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.

Yaptırımların yeterince caydırıcı olması durumunda bu ihlallerin azalacağına işaret eden Szombati, İşkenceyle Mücadele Sözleşmesi'ne göre şikayet sisteminin revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Szombati "Ceza infaz kurumlarının izlenmesi hala BM standarlarına uygun değil. Ceza infaz kurumlarını izleme birimlerinin etkinliğinin artırılması gerekir. Ceza infaz kurumlarında yeterli sağlık hizmetlerinin sağlanması da son derece önem taşımaktadır. Bu konuda Adalet Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na bir yetki devri olması sözkonusu. AB, Türk makamlarının bu konuları ele almasından son derece memnun. Bu noktada desteğimizin süreceği güvencesini verebilirim" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title