Haberler

AB Projesi Türkiye'de İlk Kez Düzenlendi

Avrupa Birliği projesi olan 'Horizon 2020” projesi kapsamında Türkiye’de ilk defa düzenlenen 'Avrupa Bilim ve Eğlence Günü' İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Eylül ayının son cuma gününde Avrupa’da düzenlenen ve bu yıl İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “AB Horizon 2020” projesi, “ Avrupa Bilim ve Eğlence Günü” öğrencilerin yoğun katılımıyla açılışı yaptı. Etkinliğin açılışına İstanbul Vali Yardımcısı ve Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, çok sayıda akademisyen, öğretmen ve öğrenci katıldı. Çocuklara çeşitli atölyeler ve etkinliklerle bilimi sevdirmeyi amaçlayan etkinlik, çocukların deneyerek öğrenmelerini sağlıyor.

Etkinlik açılışında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, düzenlenen etkinliğin amaçlarını şu sözlerle aktardı: “Bilim ve toplum etkinliği olan “Avrupa Bilim ve Eğlence Günü” tüm dünya ve Avrupa’da toplumun bilime olan ilgisini arttırmayı ve bilim insanları halkla kaynaştırmayı, bilimin ve eğlencenin bir arada olabileceğini göstermeyi, çocukları ve gençleri bilimsel kariyerlere özendirmeyi, toplumda bir bilim kültürü yaratmayı amaçlayan uluslararası etkinliktir. Bu etkinlik AB Projesi olan “Horizon 2020” projeleri kapsamın Türkiye’de yürütülen ilk proje olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerin, bilimsel, teknolojik ve sanatsal farkındalıklarını arttıracak ve bilimin temeli olan merak etme ve sorgulama yetilerini geliştirecek bir çalışma olmasıyla da büyük önem taşır.”

“YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK BİLİMDEN GEÇİYOR”

Yaşam kalitesini arttırmanın bilimden geçtiğini vurgulayan İstanbul Vali Yardımcısı ve Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, “Yaşam kalitesini arttırıcı bir unsur ortaya çıkarmanın yolu bilim üretmekten geçiyor. Çünkü katma değeri yüksek veriler üretmedikçe o ülkeleri kalkındıramazsınız. Bilimin sevdirilmesi adına gerçekleşen bu çalışmaları görmek bazı şeylerin farkında olduğumuzu da ifade ediyor. Bu ülkenin kalkınması için bilim adamı olmak yolunda ben de varım demeye ve sizler için sunulan bu imkanları bu fırsatları değerlendiremeye siz gençlerimizi davet ediyorum” dedi.

Avrupa ülkelerinde sıkça gerçekleşen bilimsel etkinlikler karşısında Türkiye için de bunu arzuladığını belirten Kaya, “Yıllar önce İngiltere’de katıldığım bilimsel içerikli bir program sonrası acaba benim ülkemde de bunları icra edecek miyiz? diye çok imrenmiştim. Bugün arzumun gerçekleştiği gün diye düşünüyorum. Ülkemizde bilimsel çalışmalar ve veriler ile genç neslimizin eğitilmesi ve onların yetiştirilmesi bu sayede bilimsel bilgiyle donatılması mücadelesi büyük yer tutuyor. Özellikle Bilim şenliği dendiği zaman ülkemiz adına gurur duyacağınız bir program nedeniyle aranızda olmak benim için büyük bir mutluluk” diye konuştu.

AB PROJESİ TÜRKİYE’DE

Etkinliğin “Horizon 2020” projesi olması bakımında büyük önem taşıdığını söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ayşegül Kınık, “Tüm Avrupa’da 33 ülke 300 şehir Avrupa Bilim ve Eğlence Günü’nü kutlamaya başladı. İstanbul’da da İstanbul Aydın Üniversitesi olarak bütün çocuklarımız ağırlayıp bilim gününü kutlamaya çalışıyoruz. Şuan birçok anaokulu, ilkokul ve ortaokul ve lise öğrencilerimizi üniversitemizde ağırlıyoruz. Kayıtlı 8 bin 600 öğrenci bekliyoruz. Kayıtlı olmayan öğrencilerle birlikte 10 bin kişilik bir katılım bekliyoruz. Projeyi yaparken İl Milli Eğitim ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize destekleri sundu” dedi.

Zihinsel engelli öğrencilerin projede yer alması dolayısıyla çok mutlu olduklarını söyleyen Zihinsel Engelliler Öğretmeni Arzu Durak Satıcı “Zihinsel engelli öğrencilerimiz ile bu projede biz de yer alıyoruz. Öğrencilerimizin gelişimine büyük katkı sağlıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi katkılarıyla düzenlenen bu etkinlik bizi çok mutlu etti. Öğrencilerimiz de kendi yaşıtları ile aynı ortamda sanatsal etkinliklerle bir arada oluyorlar. Birbirleriyle yakın ilişkiler kuruyorlar. Bunlar hem onların sosyal gelişimi için çok güzel destek sağlıyor hem de mutlu olmalarına neden oluyor. Stantların rengarenk olması onların dikkatini çekiyor. Aynı zamanda onların yeteneklerini keşfediyoruz” ifadelerini kullandı.

Saat 11.00’de tüm Avrupa’da 33 ülke 300 şehir ile eş zamanlı başlayan etkinlik gece yarısı 02.00’ye kadar devam edecek.

İLKNUR SARGUT - GÖKHAN YARGICI 

İSTANBUL 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Küçükçekmece Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title