Haberler

AB Kültür ve Turizm Bakanları Gayriresmi Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: “Önceliklerimizden birisi, turizmin geri kalmış bölgeler ve özellikle dezavantajlı grupların sosyoekonomik durumlarının güçlendirilmesinde bir araç olarak kullanılmasıdır”

İtalya'nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle Napoli'de düzenlenmiş genişletilmiş AB Kültür ve Turizm Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, turizmi, dezavantajlı grupların sosyoekonomik durumlarının güçlendirilmesinde araç olarak kullanılmasının önceliklerinden olduğunu söyledi.

Napoli'deki Capodimonte Müzesi'nde gerçekleşen ve AB'ye üye ve aday ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Bakan Çelik, mevkidaşlarına hitap etti.

Çelik, toplantının ana konusu olan "Büyüme ve istihdam çerçevesinde Avrupa'da turizm ve kültür politikaları" üzerinde Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Konuşmasında, "Hiç kuşkusuz ki turizm politikalarının temeline koyulacak yenilikçi eylemler sonraki dönemlerde ekonomik gündemin de istihdam artışının temel unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen Çelik, son 10 yılda hızlı gelişim çizgisi sergileyen ekonomideki büyümeyi istikrarlı kılmak için istihdam artırıcı sürdürülebilir kalkınma planlarıyla çok yönlü stratejiler benimsemekte olduklarını ifade etti.

Benimsedikleri bu çok yönlü stratejilerin kayda değer bir bölümü turizm sektöründeki ve kültür endüstrisindeki gelişmeler odaklı olarak planladıklarını aktaran Çelik, "Bu bağlamda önceliklerimizden birisi 'responsible tourism' anlayışını benimseyerek turizmin geri kalmış bölgeler ve özellikle dezavantajlı grupların sosyoekonomik durumlarının güçlendirilmesinde bir araç olarak kullanılmasıdır" dedi.

Bu hususa örnek olarak Dünya Turizm Örgütü'nün istatistiklerinden bazı veriler vermek istediğini dile getiren Çelik, "2002 yılında turist sayısında 17. sırada yer alan Türkiye, 2011 yılı verilerinde 6. sıraya yükselmiştir. 2012 ve 2013 yıllarında da 6. sıradaki yerini korumuştur. Yine Dünya Turizm Örgütü'nün 2014 yılı Ağustos ayı barometresine göre, 2013 yılında turizm gelirlerini yüzde 13 artıran Türkiye, turizm geliri genel sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir" diye konuştu.

Kadınlara ve gençlere ayrı önem

Kadınların ve gençlerin toplumsal hayata aktif katılımlarının sağlanması amacıyla kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerine imkan sağlayan çok sayıda sürdürülebilir ve bütünsel istihdam projesini uygulamaya koyduklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu istihdam projelerinden biri olan AB'nin aday ülkeler için uyguladığı "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı" programı "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeni" kapsamında hazırlanan "Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" ile Türkiye, kadınların turizm ve kültür sektöründeki istihdamını artırarak hem ekonomimize hem de sosyal hayatımıza katma değer sağlanmasını amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Kuşkusuz turizm sektörü, kültür endüstrisini beslediği gibi, kültür endüstrisi de turizm sektörünü beslemektedir" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, gelen ziyaretçilerin sadece turizm sektöründeki istihdama değil, kültür endüstrisindeki istihdam sürecine de katkı sağlamasını amaçladıklarını söyledi.

Çelik, "Sahip olduğumuz kültürel mirasa dönük stratejilerle kültürel mirasın sadece ticari meta olarak algılanmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra da kültürel mirasın sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısını arttırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"İstanbul gibi markalaşmış şehirlerimizdeki zengin kültürel ortam ulaşım olanaklarının etkinliği sayesinde turistler için artan bir cazibe merkezi haline gelmiştir" diyen Ömer Çelik, turistik turlar için söz konusu şehirlere gelen ziyaretçilerin programlarına çeşitli kültürel etkinlikler eklenmesi ya da doğrudan kültürel etkinliklere gelen izleyicilerin programlarına tarihi ve turistik mekanların ziyaret edilmesinin dahil edilmesi bu çalışmalar sayesinde ciddi politikalar ortaya çıkmasını sağladığına dikkati çekti.

Kültür endüstrisini, kültürel diplomasinin, turizmi de insani diplomasinin bir merkezi olarak gördüklerini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlar altında istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye'nin her türlü işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Gayriresmi toplantının ardından aile fotoğrafı çektiren bakanlar daha sonra öğle yemeğine geçti. - Campania

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title