Haberler

AB Konseyi Başkanı Tusk, Makedonya'da

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Makedonya ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Makedonya ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Başkent Üsküp'te yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İvanov, Makedonya'nın AB üyelik müzakerelerine başlamak için hazır olduğunu kaydetti.

İvanov, sığınmacı krizinde "koridor" ülkelerden olan Makedonya'dan bu yılın başından itibaren yaklaşık 500 bin sığınmacının geçtiğini anımsatarak, " Makedonya, sığınmacı krizinde AB ülkelerine dahil olmayan ülke konumundadır. Ülke olarak maddi ve teknik yardım almadık" dedi.

Makedonya'nın, son günlerde uyguladığı "seçici" sığınmacı kararına yönelik İvanov, "Sığınmacı krizindeki akışı biraz olsun sınırlandırmak adına "ekonomik" amaçlarla gelenleri sınırda bekletme kararı aldık. Yunanistan sınırında bulunan Gevgeli kasabasında sınır geçişlerini daraltıyoruz, bu da sığınmacılar ile güvenlik güçleri arasında sorun çıkmasına neden oluyor" dedi.

Tusk da Makedonya'nın sığınmacı krizine yönelik tutumunu anlayışla karşıladığını ifade ederek, "Her ülke gibi Makedonya'nın da sınırlarını koruma hakkı ve yükümlülüğü mevcuttur" ifadesini kullandı.

Sığınmacı krizine yönelik uygulanacak çözümlerde işbirliğinin önemini vurgulayan Tusk, "Bu noktadaki anahtar kelime koordinasyondur. AB olarak yardımcı olmaya hazırız. Bundan sonraki süreçte hem insani hem de teknik yardım konularında yanınızda yer alacağız" dedi.

Tusk'un Makedonya ziyaretinin ardından Bosna Hersek ve Hırvatistan'a da gitmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gyorge İvanov Donald Tusk Makedonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title