Haberler

AB ile Müzakerelerde 2 Yıldan Sonra Yeni Fasıl Açılıyor

Güncelleme:

AB Bakanı Bozkır, ekonomik ve parasal politikalara ilişkin 17. fasıl, 14 veya 15 Aralık'ta açılacak" dedi. Bu 2 yılı aşkın süreden sonra açılan ilk fasıl.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ekonomik ve parasal politikalara ilişkin 17. faslın Aralık ayının ortalarında açılması kararlaştırıldığını belirterek, "İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı Brüksel'de açacağız" dedi. Üyelik görüşmelerinde iki yıldan uzun süre sonra yeni bir fasıl açılıyor.

AB ÜYELİĞİ SÜRECİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR ELE ALINACAK

AB Bakanlığında, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'yu kabul eden Bozkır basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye AB zirvesinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin önemli başlıkların ele alınacağını belirtti.

"ZİRVEDE ORTAK BİLDİRİ AÇIKLANACAK"

Zirvede, Türkiye AB ilişkilerinde, "kartların yeniden dağıtılarak" olması gereken noktaya oturtulmasıyla ilgili ortak bildiri açıklanacağını söyleyen Bozkır, "17. faslın, Aralık ayının ortalarında açılması kararlaştırıldı. İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı Brüksel'de açacağız. Bunun dışında sadece bu fasılla yetinmiyoruz. 5-6 faslın daha 2016 yılında açılabilmesini sağlayacak bir ortak çalışmayı başlatacağız" diye konuştu.

Zirve sonrası yayımlanacak metinde, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin hızlandırılması ve siyasi diyalog mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ifadelerin yer alması gerektiğini belirten Bozkır, şöyle devam etti:

"Enerji diyalog mekanizmasına itibar verilmesi, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi ve Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasıyla ortaya çıkacak yeni tabloda herhangi bir haksızlığa uğramamasına yönelik bütün ifadelerin bu zirve metninde yer alması gerekiyor. Ben şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk gözlemlemedim. İnşallah yeni bir devir pazar gününden itibaren başlayacak."

BİR ÖNCEKİ FASIL KASIM 2013'TE AÇILMIŞTI

Bu fasıl AB üyelik sürecinde açılması planlanan 15. Fasıl. Toplam 35 fasıldan 14'ü daha önce açılmıştı.

En son Haziran 2010'da bir fasıl açılmış, uzunca bir duraklamadan sonra Kasım 2013'te yine Fransa'nın vetosunu kaldırmasıyla birlikte 22. Fasıl açılmıştı. Yani, üyelik görüşmelerinde iki yıldan uzun süre sonra yeni bir fasıl açılıyor.

Fransa, Sarkozy döneminde, tam üyelikle ilgili olduğu gerekçesiyle, 2007'de aralarında 17. faslın da olduğu 5 faslı bloke etmişti.

Erdoğan'ın 31 Ekim'de yaptığı Fransa ziyaretinde Hollande bloke ettikleri beş fasıldan 17. de dâhil dördünden görüşülmesine koydukları blokajı kaldırdıklarını söyledi.

Volkan Bozkır bu tarihten beri "2015'te 17. faslın açılmasını bekliyoruz" ifadesini sık sık kullandı. Merkel de Ekim ayındaki son Ankara ziyaretinde AB üyelik süreci konuşulurken bu faslın açılması yönünde beyanatta bulundu.

17 fasıl, yani ekonomik ve parasal politika faslının açılış kriteri yok. Yani Türkiye kriterleri yerine getirmeyi değil, blokajın kalkmasını bekliyordu.

TÜRKİYE-RUSYA GERİLİMİ

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krize yönelik bilgi de veren Bozkır, iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergei Lavrov'un 3-4 Aralık'taki Belgrad'da görüşeceğini söyledi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Brüksel Türkiye Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (65)

hehe:

17000 fasılda olsa almazlar her türlü pislik bizde var

14
10
yanıtYanıtla
KAYAHAN KAYAR:

BUNLAR FASIL DEĞİL FASO FİSO

21
2
yanıtYanıtla
TÜRKMobil-ANDROID:

işte buu, helal olsun Akp farkı bu

5
16
yanıtYanıtla
Chpli Eşşekler Mobil-ANDROID:

nerdesiniz chpli Vatan hainleri...

14
5
yanıtYanıtla
OSMANLI TORUNU:

İSTEMİYORUZ AVRUPAYI YA HALEN GİRECEZ DİYE UĞRAŞIYORSUNUZ ADAMLAR DAĞILMAK İÇİN BAHANE ARIYOR SEN GİRMEK İÇİN GÜN KOVALIYORSUN GİRERSEN ENKAZI ÜZERİNE YIKILIR SÖYLEMESİ BENDEN SAYIN BOZKIR

16
1
yanıtYanıtla
ne gerek var:

AY a giden yol ABye giden yoldan daha kısa

17
0
yanıtYanıtla
geke:

Bİ karar verin be yeni osmanlı mı avrupa birliği mi hilafet mi nato mu ? ne biçim iş bu

15
1
yanıtYanıtla
ADANALIYAM:

rusyanin bir ucagini daha dusurelim ab ye direk gireriz

12
3
yanıtYanıtla
saf vatandaş.:

neden avrupa birliği işi tekrar gündemde. cok mu caresisiz? suya düştükde yılanamı sarılıyoruz. yeni kabinenin kriz yönetimi hangi düzeyde. yunan ucaklarıyla alt alta üst üste oynaşırken rus ucagını düşürmeye mecburmuyduk. 10 atane atak helikopteri yaptık diye artık herkes bizden korkuyor mu. petrolmü cıktı ülkemizde ne olduda bu özgüven patlamasını yaşıyoruz. yoksa cesaretimiz cehaletimizden mi geliyor. biz akıllı bir milletiz bu kadar caresizliğe sürüklenmemizi anlamıyorum.

10
5
yanıtYanıtla
NE BİTMEZ FASILMIŞ:

DAHA BİRKAÇ YIL ÖNCE KURULAN DEVLETLERE BİLE BU KADAR FASIL YOKTU. AKEPE BU YALANLARLA BİRAZ DAHA MİLLETİ OYALAR.

11
2
yanıtYanıtla
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title