Haberler

AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn Kosova'da

Turan KASAP (KOSOVA -PRİŞTİNE ) - DHA - Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova ziyaretini gerçekleştiren Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüştü.

Turan KASAP (KOSOVA -PRİŞTİNE ) - DHA - Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova ziyaretini gerçekleştiren Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüştü. Görüşmenin gündeminde Kosova'nın Avrupa Birliği perspektifi vardı.

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga arasında gerçekleşen görüşme ardından yapılan yazılı açıklamada, vizelerin liberalleştirilmesi süreci, İstikrtar ve Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması, yasa dışı göç ile Kosova ve Sırbistan müzakere süreci gibi temel konuların masaya yatırıldığı belirtildi. Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Kosova ziyareti kapsamında Meclis Başkanı Kadri Veseli ile de biraya geldi.

Meclis Başkanı Kadri Veseli ve Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn görüşmesinin gündeminde, ülkede yaşanan son gelişmeler, Meclisin yasama çalışmaları ile entegrasyon sürecindeki sıkıntılar vardı.

Meclis Başkanı Veseli başında bulunduğu kurumun, yasaların uygulanması, hukuk devletinin sürdürülebilirliği, yolsuzlukla mücadele ve ekonomik kalkınma alanındaki kanunların işlevselliğine büyük önem verdiğini söyledi. Johannes Hahn ise, sürdürülebilir demokratik kurumları geliştirerek Avrupa'da istikrarı teşvik etmek ve ekonomik kalkınmadaki zorluklara yardım etmenin Avrupa Komşuluk Politikası'nın amaçlarından biri olduğunu ifade etti.

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Kosova ziyareti çerçevesinde Başbakan İsa Mustafa ve kabine üyeleriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kosova - Sırbistan diyaloğu ile Avrupa Birliği Entegrasyon sürecine vurgu yapıldı.

Görüşmelerin ardından Başbakan İsa Mustafa ile AB Komiseri Johannes Hahn basın toplantısı düzenledi.

AB Komiseri Johannes Hahn, Kosova ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın baharda imzalanmasını temennisini dile getirdikten sonra, Kosova'nın AB entegrasyonu için gözle görülür değişimlere ihtiyaç duylduğuna dikkat çekti. Sırbistan ile diyalog Kosova'nın AB üyeliği için hayati nitelik taşımaktadır diyen Hahn, varılan anlaşmanın uygunması gerektiğini kaydetti. Özel Mahkeme'nin kurulması konusunda da değinen Hahn, EULEX misyonun sonlanması aradından Kosova'nın hukukun üstünlüğünün sağlanması adına sorumluluk almak için hazır olması gereklidir dedi. Hahn ayırca, vizelerin liberalleştirilmesi sürecinde çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ancak yapılacak daha çok işin varlığına değindi. Son dönemlerde yaşanan yasa dışı göç de Hahn'nin gündemindeydi. Hahn, AB ülkelerinin Kosovalılara sığınma hakkı vermeyeceğini net bir şekilde dile getirdi. Kosova Başbakanı İsa Mustafa ise, Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için Kosova Hükümeti'nin somut konular üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

"Hükümet, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkileri normalleştirecek somut konular üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor diyen Başbakan Mustafa, böylelikle Avrupa Birliği yolunda iki ülkeninin birbirine engel olmamasının amcalandığını ifade etti.Başbakan Mustafa, ilişkilerin normalleştirilmesi adına atılan adımlardan birinin de yargı alanında varılan anlaşmasının olduğunu belirtti. Müzakere Sırbistan'nın Kosova'yı tanıması ile sonlanacağını ifade eden Başbakan Mustafa, yasa dışı göçün önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar konusuna da değindi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği İsa Mustafa Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title