Haberler

AB'den Güvenlik Zafiyeti İtirafı

ANKARA(AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Özel Güvenlik Komitesinin Berlin, Paris ve Brüksel'deki terör eylemlerini inceleyen raporunda, birliğin güvenlik güçlerinin zafiyet içinde olduğu, bu zafiyetin terör saldırılarını kolaylaştırdığı belirtildi.

İngiliz gazetesi Guardian'ın haberine göre, raporda AB güvenlik güçlerinin Avrupa'dan yapılan giriş çıkışları kontrol edemediği, yakın zamanda Avrupa'da yapılan ya da planlanan terör saldırılarının faillerinin saldırıları düzenlemeden önce AB'nin dış sınırlarından kolaylıkla geçtiği kaydedildi.

Raporda, kendi vatandaşları hakkında "sistematik bir kontrol mekanizması" bulunmayan AB'nin, hakkında tutuklanma emri bulunan AB vatandaşlarını bile yakalayamadığı, bu kişilerin rahatlıkla giriş çıkış yaptığı vurgulandı.

"Basit önlemler bile alınamadı"

AB üyelerinin ulusal veri tabanlarında arama seçeneklerinin kısıtlı olması ve Schengen uygulaması çerçevesinde ulusal ve uluslararası veri tabanlarının karşılıklı danışma için kullanılamaması sonucu basit önlemlerin dahi alınamadığı bildirildi.

Schengen bölgesi ülkeleri arasında güvenliğin arttırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, AB içinde rahat dolaşımın saldırıların planlanmasını, gerçekleştirilmesini ve sonrasında saldırganın kaçmasını kolaylaştırdığı ifade edildi.

Raporda, Paris'te 2015'te düzenlenen saldırılar sırasında saldırganlara "komutanlık" yaptığı düşünülen Abdülhamid Abud hakkında hem Avrupa'da hem de uluslararası alanda tutuklama emri olmasına rağmen Abud'un 2013'te Belçika'dan Suriye'ye gittiği daha sonra da tekrar Avrupa'ya döndüğü belirtildi.

Aynı şekilde geçen sene Berlin'de 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının faili Anis Amri'nin de terörist olduğuna yönelik şüpheler bulunmasına rağmen Amri'nin takma isimler kullanarak İtalya'dan İsviçre'ye oradan da Almanya'ya geçtiği hatırlatıldı.

Raporda, üye ülkeler arasında tehdit olarak görülen kişiler hakkında da bilgi paylaşımı konusunda ciddi eksiklik olduğuna dikkat çekildi. Yakın zamanda AB'de terör saldırıları düzenleyen birçok kişinin sabıka kaydı bulunduğu bildirildi.

Berlin, Paris ve Brüksel'de terör saldırıları yapan şüphelilerin birçoğunun "ulusal izleme listelerinde" olduğuna işaret edilen raporda, saldırganların bazılarının ise terör şüphesi taşıyan kişileri tespit etmek için kullanılan Schengen Bilgi Sistemi'nin (SIS) hakkında uyarı verdiği kişiler arasında bulunduğu belirtildi.

Raporda, SIS uyarılarının kullanımı konusunda üye ülkeler arasındaki uyumsuzluğa vurgu yapıldı.

AB Komisyonunun ortak Avrupa polis bilgi kayıt sistemi kurma konusunda çalışmalar yaptığı hatırlatılan raporda, bunun tüm ulusal polis güçlerinin bilgilerinin tek merkezde toplanmasını sağlayacağı kaydedildi. Bu sistem sayesinde güvenlik güçlerinin AB genelinde kurulan merkezi sisteme bir kişinin herhangi bir üye ülkede sabıka kaydı olup olmadığını sorgulama imkanı vereceği belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Brüksel Berlin Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title