Haberler

AB Bakanlığı'ndan 'Dünya Su Günü' Mesajı

Avrupa Birliği Bakanlığı, AB’ye katılım sürecinin ülkede su yönetiminin havza bazında yeniden yapılandırılmasına büyük katkı sağladığını açıkladı.

Avrupa Birliği Bakanlığı, AB'ye katılım sürecinin ülkede su yönetiminin havza bazında yeniden yapılandırılmasına büyük katkı sağladığını açıkladı.

' 22 Mart Dünya Su Günü' dolayısıyla AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dünya Su Günü", suyun giderek artan önemine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda alınan karar uyarınca, 1993 yılından bu yana her yıl farklı temalarla 22 Mart tarihinde kutlandığına dikkat çekilerek "Su ve Sürdürülebilir Kalkınma" olarak belirlenen bu yılın temasının, Türkiye'nin AB katılım süreci kapsamında su konusunda yürüttüğü uyum çalışmalarının da temelini oluşturduğu kaydedildi. "Su, yaşamın devamı için elzemdir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi büyük ölçüde temiz ve yeterli su arzının varlığına bağlıdır. Ekonominin tüm sektörleri için hayati öneme sahip olan su kaynaklarının etkin yönetimi, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde ve yoksullukla mücadelede esas rol oynamaktadır. AB'nin su mevzuatına uyum çalışmaları 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan Çevre Faslı kapsamında sürdürülmektedir. AB'ye katılım süreci, ülkemizde su yönetiminin havza bazında yeniden yapılandırılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda, yeraltı sularının kirlenmeye ve bozulmaya karşı korunması, içme suyu elde edilen yüzeysel suların kalitesi, yüzeysel ve yeraltı sularının izlenmesi gibi konularda yasal düzenlemeler kabul edilmiştir. Ayrıca, ülkemizde 25 nehir havzası belirlenmiş, bunlara ilişkin havza koruma eylem planları hazırlanmış ve AB fonlarının katkısıyla havza yönetim planları oluşturulmaya başlanmıştır."

AB fonları ile yapılan çevre yatırımları sayesinde kaliteli, sağlıklı içilebilir suların kentlere ulaştırılması, kaynakların etkin kullanılması, arıtma tesislerinin inşası ve mevcut tesislerin AB standartlarına göre yenilenmesi sağlanarak, vatandaşların daha temiz içme ve kullanma suyuna kavuşturulması ile halk sağlığının korunmasının amaçlandığı vurgulanarak şöyle denildi:

"Bu amaçlar doğrultusunda, AB fonlarından 2002-2006 mali döneminde, atıksu altyapı projelerine 22,5 milyon avro harcanmıştır. 2007-2013 mali döneminde ise, toplam bütçesi yaklaşık 540 milyon avro olan 21 adet içme suyu ve atıksu altyapı projesinin inşaatına başlanmıştır. Bu alandaki yatırımlara AB mali desteği devam etmektedir. Ülkemizde su sektöründe AB standartlarının uygulanması yönünde atılacak her yeni adım, halkımızın hayat kalitesini ve refah düzeyini daha da yükselecektir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği Dünya Su Günü 22 Mart Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title