Haberler

AB Bakanı ve Başüzakereci Çavuşoğlu, KKTC'de

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştü KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "AB bizim için önemli. (Rum yönetimi ile) Varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olması ve bazı kalıcı delegasyonlara ihtiyaç olduğu dikkate alınırsa bu konuda da sizin desteğinize mutlaka ihtiyaç.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Rum yönetimi ile varılacak bir anlaşma konusunda Türkiye'nin desteğine ihtiyaçları olacağını söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'deki temasları çerçevesinde ilk olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, Mevlüt Çavuşoğlu'nu AB Bakanı olarak KKTC'de ve Cumhurbaşkanlığı'nda görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs sorununa çözüm arayışında hep anavatan Türkiye ile işbirliği içinde olduklarını, bu diyalog ortamının Rum yönetimi ile şubat ayında müzakereleri başlatan ortak açıklama metninin hazırlanmasında ve akabinde müzakerelerin başlamasında da devam ettiğini söyledi.

"AB, bizim için önemli. Varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olması ve bazı kalıcı delegasyonlara ihtiyaç olduğu dikkate alınırsa bu konuda da sizin desteğinize mutlaka ihtiyaç olacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorununun ilelebet devam etmeyeceğine karar verdikleri için müzakerelere başladıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının daha sık görüşülmesi ve daha erken zamanda sonuç alınması yönündeki görüşünü sık sık dile getirdiğini belirterek, "Bizim görüşümüz müzakerecilerin ve liderlerin daha sık görüşmesi yönündedir. Bu sadece bizim arzumuzla olacak şey değil. Karşı tarafın da bu düşünceye 'evet' demesi gerekir ki taraflar düşündüğümüz gibi sık sık bir araya gelsin" diye konuştu.

Eroğlu, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in süreci 2015'in sonuna sarkıtma yönünde bir düşüncesi olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancı içinde olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk halkı olarak Kıbrıs sorununun çözülmesine yönelik ısrarlarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydeden Eroğlu,  "Çünkü bu sene içinde müzakereleri kalıcı bir anlaşmayla sonuçlandırabilirsek biz Kıbrıs Türk halkı olarak memnun oluruz. Anavatan Türkiye'nin de bundan çok memnun olacağını biliyoruz" ifadesini kullandı.

Eroğlu, Çavuşoğlu'nun müzakerelerin yürütüldüğü ve AB konularının tartışıldığı bir zamanda KKTC'de olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, "İnşallah sizin AB Bakanlığı yaptığınız bir dönemde biz de KKTC olarak anlaşmayı sağlar ve AB içinde yerimizi alırız" dedi.

"KKTC'nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalışıyoruz"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da AB Bakanı olarak KKTC'ye ilk kez geldiğini belirterek, "AB Bakanı olarak hem Türkiye'nin AB sürecinin kolaylaşıp hızlanması konusunda çaba sarf ediyoruz, hem de KKTC'nin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalışıyoruz" dedi.

Kıbrıs'ta tarafların 11 Şubat'ta imza attığı ortak açıklamayla başlayan müzakere sürecine tam destek verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na ortak açıklama metnindeki yaklaşımından dolayı teşekkür etti.

"İnşallah Rum tarafı da bu süreci sulandırmadan ortak açıklama temelinde en kısa zamanda bir çözüme gideriz" diyen Çavuşoğlu, "Referandumda da iki tarafın halkı da düşüncesini söyler ama biz Türkiye olarak hem sizin çalışmalarınızı destekliyor, hem de adada kalıcı, adil ve iki kesimliliğe dayalı bir çözümü tam destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, çözümden sonra Kuzey Kıbrıs'ın da AB üyesi olacağına işaret ederek, bunun hukuki garantileri için de çalıştıklarını, AB uyumu için yapılan çalışmaların yanında KKTC'ye de hem uzmanlık alanında, hem de projelerin desteklenmesi bakımından ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı ile de bir protokol imzalayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, bu çerçevede AB Bakanlığı olarak KKTC'nin AB sürecinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Derviş Eroğlu Egemen Bağış Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title