Haberler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır KKTC'de

Bozkır, KKTC Dışişleri Bakanı Nami ile görüştü Bozkır: "Kıbrıs Rum yönetimi, AB üyeliğini kullanarak Türkiye’nin üyelik sürecini, bazı fasılları bloke ederek engelliyor.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs Rum yönetiminin, Avrupa Birliği üyeliğini kullanarak Türkiye'nin üyelik sürecini, bazı fasılları bloke ederek engellediğine işaret ederek "Buna karşılık Türkiye hiçbir taviz vermemiştir. Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli olan unsurların müzakere sürecine aktarılmasını kabul etmeyecektir" dedi.

KKTC'de temaslarda bulunan AB Bakanı Bozkır, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından makamında kabul edildi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve müzakere heyeti hazır bulundu.

Volkan Bozkır, burada yaptığı konuşmada, "istikbali olan siyasetçi" olarak nitelendirdiği Özdil Nami ile uzun yıllar Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nde Kıbrıs Türklerinin hakları için birlikte mücadele verdiklerini anlattı.

Bozkır, heyetler arası toplantıda AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu veya Avrupa Konseyi'nde Türkiye'nin KKTC için kullanabileceği imkanların da ele alınacağını dile getirdi.

"Rum yönetimi fasılları bloke ediyor"

Volkan Bozkır, Kıbrıs Rum yönetiminin, Avrupa Birliği üyeliğini kullanarak Türkiye'nin üyelik sürecini, bazı fasılları bloke ederek engellediğine işaret ederek "Buna karşılık Türkiye hiçbir taviz vermemiştir. Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli olan unsurların müzakere sürecine aktarılmasını kabul etmeyecektir. Bu unsurlar Kıbrıs sorununun çözümü için kullanılmalıdır. Fasıl alınmak için kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseriyle mültecilerden sorumlu komiserinin gelecek hafta Türkiye'ye geleceğine işaret eden Bozkır, Avrupa Komisyonu yetkilileriyle görüşmelerde, bugünkü görüşmelerde ortaya çıkacak yeni durumlar, Kıbrıs Rum yönetiminin menşe adı için çalışma başlattığı hellim konusu, Kıbrıs Türklerinin AB ilişkileri, Türkiye'den gelecek içme suyunun Kıbrıs denkleminde stratejik unsur olarak kullanımı, doğalgazın bir an önce adanın tümü için kullanılır hale getirilmesinin yöntemlerinin ele alınacağını vurguladı.

Volkan Bozkır, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün, Avrupa Parlamentosu'nun hukuki birimi tarafından, tüzüğün hayata geçmesi için nitelikli çoğunluk yerine oy birliği gerektiren bir mevzu olduğuna karar vermesi sonucu, hayata geçirilemediğini hatırlattı. "Bugünkü aşamada, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü tekrardan devreye sokacak mantaliteyi AB'de göremiyorum" diyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Bir taraftan konsey kararıyla Türkiye'nin 8 faslı askıya alınırken, Kıbrıs sorununun bazı elemanları uygulanmadığı için aynı türde bir konsey kararının var olduğunu inkar etmek de herhalde bir yerde tenakuz teşkil etmektedir. Konsey kararı ise o konsey kararı da geçerli olmalıdır ve Doğrudan Ticaret Tüzüğü uygulanmalıdır. Siyasette bazen noktaların o günkü yarattığı ortam önemlidir. Bugün için maalesef ortam Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulanabileceği bir ortam değildir."

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye aleyhinde kasım ayında aldığı karara da atıfta bulunan Bozkır, bu kararı tanımadıklarını belirtti ve kararın Türkiye bakımından hiçbir geçerliliği olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, önce müzakerelerden kaçan tarafın Kıbrıs Rum yönetimi olduğu yönündeki açıklamasından sonra farklı yorum yapmasını da değerlendiren Bozkır, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler açısından bir kredibilite meselesi olduğunu vurguladı.

BM'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası galip ülkeler tarafından kurulduğunu, kurumun bugünkü gerçeklerle uyuşmadığını ifade eden Bozkır, BM'nin son dönemde görünür başarı elde edemediğini belirtti. Bozkır, Kıbrıs sorununun çözümünün, BM için tekrar başarılı görünmek için imkan sunduğuna işaret etti.

Bozkır, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu'nun, müzakerelerin, Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanımasının ardından başlaması gerektiği açıklamasıyla ilgili olarak, dinlerin insanları barışa, huzura teşvik için kullanılması gerektiğini, din adamlarının dinle ilgili konularla ilgilenmesi ve siyasete karışmaması gerektiğini ifade etti.

Nami: "Rumlar, AB üyeliğini koz olarak kullanıyor"

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de Bozkır'ın, Kıbrıslı Türklerin haklı davasına destek veren değerli bir siyasetçi olduğuna işaret ederek ziyaretin, bu desteği göstermek açısından da önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'ni küresel barış projesi olarak nitelendiren Nami, Türkiye'nin AB üyeliğinin bu projeye katkı sağlayacak önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

Nami, "Maalesef Rum muhataplarımız, Avrupa Birliği üyeliğini Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüme hizmet edecek şekilde değil de bir koz olarak, aleyhimizde kullanmaya çalışmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.

AB'nin barışçıl bir proje olduğunu Kıbrıslı Rumlara hatırlatmalarının görevleri olduğunu, AB'nin de bu yönde çalışmalar yapması gerektiğini belirten Nami, bu yöndeki çalışmalarında, en büyük destekçilerinin Türkiye olduğunu söyledi.

Ziyaret için Bozkır'a teşekkür eden Nami, toplantıda işbirliğinin geliştirilmesi, AB ile ilişkiler ve doğalgaz konusunun yanı sıra müzakerelerin ele alınacağını sözlerine ekledi. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title