Haberler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Suriyeli seçilmiş muhaliflere yönelik eğit donat programına ilişkin, "DAEŞ terör örgütüyle mücadelede konvansiyonel olmayan yeni bir oluşumla karşı karşıyayız. Konvansiyonel olmayan bu oluşumla mücadelenin de konvansiyonel güçlerle olmasının güçlüğü ortadadır" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Suriyeli seçilmiş muhaliflere yönelik eğit donat programına ilişkin, "DAEŞ terör örgütüyle mücadelede konvansiyonel olmayan yeni bir oluşumla karşı karşıyayız. Konvansiyonel olmayan bu oluşumla mücadelenin de konvansiyonel güçlerle olmasının güçlüğü ortadadır" dedi.

Bozkır, katıldığı 2015-2016 akademik yılı Jean Monnet Burs Programı çerçevesinde düzenlenen "Bursiyer Bilgilendirme Toplantısı" öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Son dönemdeki terör faaliyetlerine ilişkin soru üzerine Bozkır, "Önemli günler geçiriyoruz. Türkiye bütün terör örgütlerine karşı aynı mesafedeki duruşunu her zaman devam ettirmiştir" diyerek şunları kaydetti:

"Bütün Batı camiasına, dünya devletler topluluğuna teröristler ve terör örgütleri arasında ayrım yapmanın doğru olmadığını sürekli olarak dile getirdik. Terörist teröristtir, terör örgütü de terör örgütüdür. Bu nedenle 'Bana daha az zarar veren terör örgütü iyidir, bana uzaktadır, bana zarar verme temayülünde değildir, dolayısıyla bu terör örgütü müzahir addedilebilir' şeklindeki bir yaklaşım bugünlere gelmemizin de temel noktası oldu. Bütün dünya bu ayrımın nelere yol açabileceğini gayet iyi anlamış vaziyette."

Bakan Bozkır, terör saldırılarında şehit olan vatandaşlara ilişkin de "Türkiye olarak, tabiatıyla biz önlemler almak, sınır güvenliğimizi sağlamak babında aynı anda bütün bu terör örgütleriyle mücadeleye başlamış durumdayız. Bunun sonucunda bazı kayıplarımız da oluyor. Tabii çok üzüntülüyüz. Kaybettiğimiz tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin sınır güvenliği

Türkiye'nin sınır güvenliğine ilişkin son dönemde yürütülen faaliyetlere dair soru üzerine Bozkır, "DAEŞ terör örgütü ile mücadelede konvansiyonel olmayan yeni bir oluşum ile karşı karşıyayız" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konvansiyonel olmayan bu oluşumla mücadelenin de konvansiyonel güçlerle olmasının güçlüğü ortadadır. Sürekli olarak biz bununla mücadele edebilecek unsurların oluşturulmasını, bu unsurların eğitildikten donatıldıktan sonra o bölgeye gönderilmesini, bu bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesini ve burada sağlanacak alanın da ileride Türkiye'ye ve komşu ülkelere göç etmiş olan mültecilere oralara dönme imkanı yaratılması için kullanılmasını söyledik. Bu arada da bu eğitilmiş donatılmış birliklerin o bölgeye gönderildiğinde Esed güçlerinin hava saldırısına maruz kalmaması önemli bir kilit noktayı teşkil ediyor. Şu andaki görünüm bunun çok daha ileri bir noktada gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor."

Bozkır, bölgede Türkiye'nin amacına uygun bir ortamın oluştuğuna işaret ederek "İleriki aşamada da o bölge DAEŞ'ten temizlendikten sonra belki oraya tekrar Türkiye'ye sığınmış olan göçmenlerin götürülmesi ve orada tekrar yurtlarında ikamet etmeye başlamaları mümkün hale gelecektir" diye konuştu.

Öte yandan, Jean Monnet Burs Programı kapsamında düzenlenen "Bursiyer Bilgilendirme Toplantısı"nın açılış konuşmasını yapan Bozkır, "Jean Monnet bursiyerleri Türkiye'nin genç, çalışkan ve dinamik yüzünü oluşturduğu için bizde ayrı bir yere sahiptir. Gerek yürüttükleri akademik çalışmalarla gerekse sonrasında bürokraside, üniversitelerde, sivil toplum kuruluşlarında yüklendikleri görevlerle Türkiye ve Avrupa'nın ortak geleceğini inşa ediyor Jean Monnet bursiyerleri" dedi.

Bozkır, daha sonra bursiyerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Egemen Bağış Türkiye Politika Güncel Haberler

title