Haberler

AB Bakanı Bozkır İspanya'da

İspanya'nın başkenti Madrid'de resmi temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İspanya İşadamları Derneği (CEOE) üyelerine "İspanyol firmaların Türkiye'ye yatırımı ve karşılıklı ticaret hacmi ikiye katlanmalı" çağrısında bulundu.

AB Bakanı Bozkır, CEOE'nin Madrid'deki merkez binasında yapılan "AB'ye doğru yürüyüş ve Türkiye'deki yatırım ortamı" başlıklı konferansta konuştu. Bakan Bozkır, özellikle enerji sektöründe Türkiye'nin sunduğu imkanların İspanyol firmaları için cazip olabileceğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda dikkat çeken olumlu rakamlarını, büyüme oranlarını, reformlarını, genç nüfusunu, altyapı yatırımlarını ve alım gücünü İspanyol işadamlarına anlatan Bakan Bozkır, şunları söyledi:

" Türkiye'de önemli bir yatırım ortamı var ama bunu gelip kendiniz de görmelisiniz. Bir Japon deyişi var. Bir atı nehre götürebilirsiniz ama oradan su içmeye zorlayamazsınız. Bu deyimi İspanyol ve Türk işadamları için de düşünebiliriz. Türkiye çok fazla iş imkanı sunabilir ama zorlama yapamaz. Bunu gelip kendiniz görüp, denemeniz gerekir. Türkiye'de yatırım ve iş imkanı açısından psikolojik bir sınır bulunmamaktadır."

Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreciyle ilgili yöneltilen bir soruyu da yanıtladı. Bozkır, Türkiye'nin bu süreçte bazı zorluklarla karşılaştığını, müzakerelerde resmi olarak 14 faslın açılıp birinin kapatıldığını ancak Türkiye'nin '28 fasıl açıp 14 fasıl kapattığını" söyledi. Bozkır, şöyle devam etti:

"İki yıl sonra da AB'ye katılım için tam hazır olacağız ve AB sonunda Türkiye'yi kabul edecek veya etmeyecek. Ancak ben AB'nin Türkiye'ye 'hayır' deme lüksü olduğunu sanmıyorum. Biz her türlü halde bu süreci devam ettireceğiz. Türkiye, AB dışında başka bir birlik aramamalıdır. Kişiler değil, ülkeler önemlidir ve burada işadamlarının görüşleri de büyük önem arz etmektedir. Sarkozy'den sonra Hollande ile Fransa'nın Türkiye'ye karşı tavrı değişmiştir. Almanya'da da aynı şekilde olmasını umuyoruz."

CEOE Başkan Yardımcısı ve CEOE AB Komisyonu Başkanı Jose Vicente Gonzalez ise konuşmasında, Türkiye'nin coğrafi olarak çok özel bir konumda büyük ve önemli bir pazar olduğunu belirtti. Gonzalez, şunları kaydetti:

"İspanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda çok belirgin bir şekilde artış göstererek mükemmel bir seviyeye ulaşmıştır. İspanya'nın AB dışındaki en fazla üçüncü ihracatı Türkiye'yedir. İspanyol şirketlerin Türkiye'deki varlığı bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Türkiye'nin AB'ye tam üye olarak katılımı sürecinde attığı tüm adımlara tüm kalbimizle destek veriyoruz."

Konferansta söz alan İspanyol işadamları da Türkiye'deki işlerinden çok memnun olduklarının altını çizdi. Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacminin 2013 sonu itibariyle 10 milyar avroyu bulduğu, bunun yaklaşık 4 milyar avrosunu Türkiye'nin ihracatının oluşturduğu kaydedildi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Volkan Bozkır Egemen Bağış İspanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title