Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Anadolu Ajansı 96 yaşandıAnadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile beraberindeki heyet, AA'nın 96. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Anadolu Ajansı 96 yaşandı

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile beraberindeki heyet, AA'nın 96. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, Anıtkabir'i ziyaret etti.

(12.57) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazancı'ya gönderdiği kutlama mesajında, "Bugün sadece ülkemizin değil, dünyanın da sayılı haber ajansları arasında yerini alan Anadolu Ajansı, 11 dilde servis ettiği haberlerle uluslararası mecralarda da güçlenmektedir" ifadesini kullandı.

(10.06)

- Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "Anadolu Ajansı'nın çok daha güçlü, müreffeh, saygın ve demokratik bir Türkiye hedefine yaraşır şekilde kendini sürekli yenileyeceğine, takdire şayan çalışmalarıyla ülkemizin uluslararası itibarını daha da güçlendireceğine dair inancım tamdır." değerlendirmesini yaptı.

(11.19)

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı'nın (AA) çok önemli bir kamu görevi gördüğünü, Türkiye'nin haberlerini bütün dünya ile paylaştığını söyledi.

(10.21)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Ankara, Mardin, Sivas, Burdur, Giresun, Yozgat, Konya, Erzincan, Batman, Kırşehir, Osmaniye, Zonguldak, İzmir, Sakarya, Şanlıurfa ve Mersin'den gelen muhtarlarla bir araya geldi. Erdoğan'ın toplantıda yaptığı konuşmanın satır başları şunlar:

- "(Kılıçdaroğlu'nun Bakan Ramazanoğlu hakkındaki ifadeleri) Bakan hanım hakkında çok çok çirkin ifadeler kullanıyor. Anamuhalefetin, üzerinden siyaset yapmaya çalıştığı cinsi sapık şu an cezaevinde ve yaptıklarının hesabını adalete veriyor. Peki, bu siyasi sapıkları ne yapacağız"

- "Milletimizin birliğini, beraberliğini hedef alarak bizi köşeye sıkıştıracaklarını sananlar, üzerine bastıkları toprağın bir de altına baksınlar. Orada aynı niyetle yola çıkmış ama her defasında hüsrana uğramış kendileri gibi nice gafiller göreceklerdir"

"Kendi paçavralarını bayrağımızın yerine dikmeyi düşünenler onları ancak kefenleri olarak kullanabilir"

- "Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz asla yoktur, bunu herkes kabullenecek. Çıkmış biri paralel devlet, öbürü çıkmış, bilmem ne devlet. Yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin mensubu olarak ya varsın ya yoksun, olay bu"

(14.30-15.13-15.32) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 24 Nisan-1 Mayıs arasında düzenlenecek "52. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu"nun basın tanıtımına katıldı. Erdoğan, sporun insanlığın ortak dili olduğunu belirterek, "Farklı dilleri konuşan, farklı renklere sahip, farklı inançlardan, farklı kültürlerden insanların aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmesi, aslında dünyadaki diğer sorunların çözümü için de bize yol gösteriyor. Rekabetin yıkıcılıkla değil, sürekli daha ileriye gitmeyle sonuçlandığı spordaki bu anlayışı siyasi, sosyal, ekonomik sorunların çözümüne de tahvil etmeliyiz." dedi.

(12.53) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Helsinki'de Finlandiya Başbakanı Juha Spila ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:

"(TC vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası) Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirin alındığından emin olmalı. Tabii siber suçlar, bu tür aktiviteler bütün dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Devletlere, kurumlara emanet edilmiş kişisel verilerin korunması önem taşıyor. Başbakan olarak benim kişisel verilerim ne kadar mahrem ve önemli ise herhangi bir vatandaşımızın ki de o ölçüde önemlidir"

"(Dokunulmazlıklara ilişkin) CHP'nin nihayetinde, zannedersem yarın tekliflerini bana iletecekleri bildirilmişti. Bu teklif geldikten sonra ister olumlu, ister olumsuz cevap gelmiş olsun, derhal harekete geçilecek. Olumlu cevap gelirse ortak bir inisiyatif olarak, değilse AK Parti kendi görüşünü ve teklifini Anayasa Komisyonuna ve Meclise sunacak. Bu konudaki kararlılığımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın"

"Finlandiya hükümetine ve halkına Türkiye'den mülteci aldığı için teşekkür ediyorum. Sığınmacı konusu ne sadece Avrupa sorunu ne de Ortadoğu'nun sorunu. İnsani bir konudur. Sığınmacılar iç savaşın ve saldırgan bir rejimin ve terörist grupların kurbanları"

(14.53) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuk olduğu AA Editör Masası'nda gündemi değerlendirdi, soruları cevapladı. Kurtulmuş'un sözlerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

- "Bundan sonra elinde silah olanla konuşmak değil, elinde silah olanın tasfiyesi ama bunun yanında eş zamanlı olarak da vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu, onların kültürel kimliklerini daha da rahat ifade etmelerini sağlayacak şekilde geliştirecek her türlü adımı atacağız."

- "Biz devleti, milleti korumak mecburiyetindeyiz. Kimseyi haksız yere suçlayarak, kimsenin bireysel, kişisel haklarına saldırıda bulunmayız. Burada FETÖ örgütüyle yapılan mücadele, hukuk içerisinde yapılan bir mücadeledir, devam edecek olan bir mücadeledir. Nasıl 'PKK ile mücadele ne zaman bitecek' derseniz, 'FETÖ grubuyla mücadele ne zaman bitecek' derseniz, onun da tarihini veremeyiz"

"Bu cinsiyetçi, insan haklarına, siyasi edebe, üsluba aykırı, insanlığa, vicdana aykırı bir tutumdur. Acilen değiştirmesi lazım bu tutumu. Çok açıkça söylüyorum, eğer Sayın Kılıçdaroğlu bu tutumu değiştirmezse, bu gafı kendi siyasi hayatının sonu olacaktır"

- "Artık anayasa yazma devri geride kalmıştır, anayasa yapma dönemindeyiz. Anayasa yapmak, milletin isteklerinin, taleplerinin milletin temsilcileri vasıtasıyla bir metin haline dönüştürülmesidir. Yoksa bir metnin, millete zorla empoze edilmesi değildir. Türkiye'nin bu noktaya geldiğine inanıyoruz ve inşallah sonuç alacağız"

(10.54-11.49-12.39-12.47) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına soruşturma

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasına ilişkin haberler üzerine soruşturma başlatıldı.

(11.39)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır" dedi.

(11.55)

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Asıl nüfus bilgilerinin tutulduğu Nüfus Genel Müdürlüğünden bir sızma yok. Vatandaşlarımız rahat olsun, endişe etmesin." diye konuştu.

(13.58)

7- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Regaip Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, "İslam dünyasında akmaya devam eden kanın bir an önce durması, insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması, rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olması ve bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olması için Cenab-ı Mevla'ya niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

(14.32)

8- AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti'li bazı kadın ve erkek milletvekilleri, kadın kolları üyeleri ve partililer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerini protesto için CHP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bıraktı.

(13.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen silahlı saldırıda bir uzman çavuş şehit düştü.

(10.56)

10- Terör örgütü PKK/KCK'nın propagandasını yaparak, sözde "öz yönetim" ilanı için zemin hazırlamaya çalıştıkları belirlenen, aralarında Ergani Belediye Meclisi üyesi, eski BDP ilçe başkanı ve Ergani Belediyesi Encümen üyesinin de bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, köy kahvesinde vatandaşları toplayarak, "devlet tarafından Kürtlere soykırım uygulandığı, bunu engellemek için savaş saflarına herkesin katılması ve mücadelenin topyekun olması gerektiği, Sur ilçesindeki örgüt mensuplarının Kürt halkının hakları için mücadele ettiği, bu hareketin tüm köylere yayılması ve köy korucularının silahlarını bırakarak örgüt saflarına geçmesi gerektiği" yönünde konuşma yaptığı bilgisine ulaşıldı.

(12.07)

11- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik 7 ayrı ana soruşturma kapsamında Ankara merkezli düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı 13'e yükseldi. Soruşturmayı derinleştiren ve şüpheli ifadelerinden yola çıkan polis, FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in, 17-25 Aralık operasyonları sonrası örgüt mensuplarına "bağış" ve "himmet" adı altında toplanan paraların kayıt altına alınmadan yurt dışına çıkartılması talimatını verdiğini tespit etti.

(12.56)

12- İçişleri Bakanlığının "aranan terörist" listesinde "kırmızı kategoride" yer alan İlhami Balı'nın da arasında bulunduğu 27 kişi hakkında, "terör örgütü DAEŞ'in yönetici veya üyesi oldukları" suçlamasıyla açılan davada, savunması alınamayan 7 sanık hakkında daha yakalama kararı çıkartılması kararlaştırıldı.

(13.53)

13- Sabancı suikastı davası sanıklarından Akkol'un, olaydan 20 yıl sonra yargılanmasına başlandı. Akkol'un, savunma yapmak için dava dosyası örneğinin kendisine verilmesi talebi mahkemece kabul edildi. Mahkeme, firari sanıklardan Fehriye Erdal hakkında çıkarılan yakalama emrinin akıbetinin sorulmasına ve Akkol'un tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

(14.02)

14- Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına yarın devam edilecek.

(11.42)

15- Terör saldırısında hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'ye, bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan dava kapsamında programın moderatörü Ahmet Hakan Coşkun hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

(11.54)

16- 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

- Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı.

(11.59)

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Geçen sene Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Rusya vesaire gibi gelişmekte olan ekonomilerden yarım trilyon dolardan fazla para çıkışı, sermaye kaçışı yaşandı. Bu sene de bunun devam etmesi bekleniyor" dedi.

(13.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, terör saldırıları açısından, Londra, Paris, Brüksel ve Washington ne kadar güvende ise İstanbul ve Ankara'nın da o kadar güvenli olduğunu belirterek, "Terör başka bir şeydir, terörize olmak başka bir şeydir. Biz terör örgütlerinin gündemimizi ele geçirmesini reddediyoruz. Elbette terörle mücadelemiz sürecek ama asla terörize edilmemize izin vermeyeceğiz." dedi.

(14.22) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye ve Rusya ilişkilerinde ortaya çıkan sorunun vakit geçirmeksizin çözülmesi, eski duruma tekrar dönülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir adımın çok geniş bir coğrafyada önemli olumlu sonuçları olacaktır."

(14.50)

17- Ekonomistler, Moody's'in cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde değişiklik beklemiyor.

(11.15)

18- Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde devam eden çatışmaların ardından taraflar ateşkes üzerinde mutabakat sağlasa da gerginlik devam ediyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı mevzilerde nöbet tutan Azerbaycan askerleri ateşkes kararına uyarken muhtemel saldırılara karşılık vermek için tetikte bekliyor.

(15.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü DAEŞ'i yenilgiye uğratmanın önceliği olmayı sürdürdüğünü belirterek, "DAEŞ'in kaybedeceğinden kesinlikle eminim." dedi.

(04.51)

20- Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişiminin uygulamaya geçmesinin ardından ilk kez 24 saat içinde Türkiye üzerinden Yunan adalarına sığınmacı ve göçmen geçişinin olmadığı bildirildi.

(14.17)

21- Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hükümet heyetinin ülkede kalıcı barışın sağlanması için 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması kararlaştırılan müzakerelere katılacağını açıkladı.

(15.34)

22- Finansal fair play kriterleri konusunda kulüp başkanı Muharrem Usta'nın da aralarında bulunduğu 6 kişilik heyetle geçen ay UEFA'ya savunma veren Trabzonspor'da, kararın bu hafta açıklanması beklenirken kulüp başkan yardımcısı Önder Bülbüloğlu, sürpriz bir şekilde UEFA tarafından tekrar görüşmeye davet edildi.

(12.36)

23- Deneyimli hakem Cüneyt Çakır, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı'nın şampiyon olmasını istediğini, bunun için grup maçlarını yönettikten sonra eve dönmeye razı olduklarını söyledi.

(15.14)

24- Arjantin Futbol Federasyonu, Panama belgelerinde vergi kaçırdığı iddia edilen Barcelonalı yıldız futbolcu Lionel Messi'ye destek verdi.

(15.42)

25- FIFA Başkanı Gianni İnfantino ve UEFA, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerin yer aldığı Panama belgelerine adlarının karıştığı iddialarını yalanladı.

(10.01)

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Anıtkabir Politika Güncel Haberler

title