Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Peru Başkanlık Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Peru Başkanlık Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın sözlerinin öne çıkan başlıkları şunlar:

- "Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı'ya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru'nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hakkettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim"

"Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbirleriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru'nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum"

(07.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkez'inde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

"Başkanlık sistemini biz savunuyoruz. Karşı çıktıkları bir husus varsa onu gündeme getirsinler. Niçin karşı çıktıklarını anlatsınlar. Parlamenter sistemi savunsunlar, biz de gerektiğinde onu eleştirelim. Her şeyi açık, şeffaf tartışalım ve günün sonunda en doğru anayasayı hep beraber yapalım. Çocuklarımıza, torunlarımıza bu mirası bırakalım"

"TBMM'de yapılacak bir anayasa çalışması için Cumhurbaşkanımızı hedef almak, Cumhurbaşkanımıza hakaretler yöneltmek, Cumhurbaşkanımızı bu tartışmanın merkezine yerleştirip bu tartışmayı şahsileşen bir tartışma haline dönüştürmeye çaba sarf etmek, anayasa yapım sürecine ihanettir. Bu mesele hiç kimsenin şahsi meselesi değildir"

- "İstismar edecekler ya ben kültürel mimari özelliklerin korunması bağlamında, Diyarbakır'ı Toledo ile ya da Dubrovnik ile karşılaştırdım diye birinin aklına Franco geliyor, diğerine de özerklik geliyor. Şartlanmış zihniyetlere ne derseniz deyin, 'Benim oğlum bina okur, döner döner onu okur' misali başka bir şey bilmez bunlar. Biz onlara, o faşist zihniyetlere faşizmin ne olduğunu da öğretiriz, tarihin ne olduğunu da öğretiriz, Tuleytula'nın ne olduğunu da öğretiriz"

- "Hamdolsun Silopi'de sona geldik. Çok gururla söylüyorum, Silopi'de artık tek bir çukur, tek bir hendek yoktur. Bütün Silopi, Silopi halkının emrindedir ve her türlü huzur içinde yaşamaya hazır hale getirilmiştir. Şimdi Cizre ve Sur'da da sona yaklaşıyoruz. Kısa sürede bütün bu ilçelerde inşallah hayat normale dönecek"

(14.16-14.52-15.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki terör saldırısında yaralanan ve Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesinde tedavi gören Said Tan'ı ikinci kez ziyaret etti. Davutoğlu, Numune Hastanesinde tedavi gören anne Meryem Tan'ı da oğluyla buluşturdu.

(12.04)

4- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP'li bir milletvekilinin Meclis'teki odasından Atatürk fotoğrafını indirdiği iddialarına ilişkin Merkez Yönetim Kurulu'nun, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın tedbirli olarak kesin ihracı istemiyle, Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi konusunda Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Nazlıaka, "İyi niyetinden şüphe duymadığım bir yol arkadaşımı kesinlikle ifşa etmem. Hele hele süreç bir linç kampanyasına dönüştükten sonra benim bir isim vermem artık hiç mümkün değildir" ifadesini kullandı.

(15.15-15.22) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Cizre'de bir bodrum katında bulunduğu öne sürülen yaralılara ambulans gönderilmediği iddialarına ilişkin milletvekillerine bilgi notu gönderdi. Müezzinoğlu, bilgi notunda, "Bu süreçte tüm güvenlik ve sağlık önlemleri alınmış, yaralıların tahliye olamaması için hiçbir gerçekçi neden bırakılmamıştır. Var olduğu iddia edilen yaralıların tahliyesinin yapılması için devlet olarak elden gelen tüm çaba şeffaf ve etkin bir şekilde gösterilmiştir" ifadesini kullandı.

(12.30)

6- Terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman'ın yakalanmasını ardından Ankara'dan özel bir ekibin Aydın'a geldiği bildirildi. Sabancı suikastine ilişkin açılan davada Akkol'un dosyasının, bugüne kadar konuya ilişkin ifadesinin alınamaması nedeniyle diğer sanıklarınkinden ayrıldığı ve yargılanmasına yeni başlanacağı belirtildi. Akkol'un Türkiye'de daha önce yakalanmadığından parmak izi kaydı olmadığı, kesin kimlik tespiti için annesiyle DNA örneklerinin karşılaştırılacağı öğrenildi.

(12.11-15.08)

7- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütü mensubu teröristlerce yapılan silahlı saldırı sonucu bir asker şehit oldu.

(15.19)

8- Düzce merkezli 6 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik düzenlenen operasyon kapsamında 13 kişi gözaltına alındı. Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı, Düzce'de görevli bazı kamu görevlisi, bürokrat ve emniyet mensubunun usulsüz dinlendikleri iddiasıyla yaklaşık 9 aydır soruşturma yürütüyordu.

(11.11)

9- Manisa merkezli Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 4 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınanların sayısı 20'ye yükseldi.

(12.15)

20- Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı, BİLGEM Başkanı Palaz ve eski TÜBİTAK Başkanlık Bilişim Müdürü Dursun hakkında "bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi. Tanıklardan Mehmet Süha Bossalı, "TÜBİTAK'a şahısları kimin işe aldığını bilmiyorum. Sanık, geri dönüştürülemez şekilde verilerin silinmesini istedi. Bundaki amacı bilmiyorum" dedi.

(15.40)

21- Adana'da MİT tırlarının aranmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan dönemin Jandarma Alay Komutanı Özkan Çokay TSK'dan ihraç edildi. Karar, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın imzasıyla yürürlüğe girdi

(13.39)

22- Gaziantep'in Karkamış ilçesine, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Cerablus'tan 6 havan mermisi atıldı. Can ve mal kaybının yaşanmadığı olayda güvenlik güçleri, angajman kuralları gereği terör örgütü DAEŞ hedeflerini bombaladı.

(13.39)

23- Maliye Bakanı Naci Ağbal, A Haber'de katıldığı canlı yayında, "Kırmızı ette, ekmekte hakikaten piyasada oluşmaması gereken fiyat artışları var. Bunların üzerine gideceğiz" dedi.

(13.14)

24- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yüzde 1,82, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,55 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,94 oldu. Ocakta ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış, yüzde 9,60 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Söz konusu ayda düşüş gösteren grup ise yüzde 6,71 ile giyim ve ayakkabı oldu.

(10.28-10.54)

25- Rusya, Cenevre'de süren barış görüşmelerine rağmen, Suriye'deki hava saldırılarına yoğun şekilde devam ediyor. Cenevre görüşmelerinin ilk beş gününde 13 sivil hayatını kaybetti.

(15.05) (Grafikli)

26- Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Suriye görüşmeleri sırasında muhaliflere yönelik hava saldırılarında bulunmasına ilişkin, "Sadece güven artırıcı önlemler ve üzerinde anlaşılan ateşkes, Suriye'de kan dökülmesine son verebilir. Tüm tarafların, uluslararası ve bölgesel aktörlerin bu taahhütlere bağlı kalmasını bekliyoruz" çağrısı yaptı.

(14.34)

27- Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılan muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcüsü Salim el-Muslat, Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini belirterek, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesini eleştirdi ve Rusya'yı Suriye barış görüşmelerini bloke etmekle suçladı.

(10.21)

28- Rusya ve Esed rejimi, Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayeti ile Türkiye sınırı arasında muhaliflerin kontrolündeki hayati koridoru kapatmaya çalışıyor. Rejim güçlerinin ilerlemesiyle 3 kilometre daralarak 6 kilometreye düşen koridor Rusya'nın ağır bombardımanı altında.

(12.15) (Grafikli)

29- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Suriye'deki operasyonlarını sürdüreceğini söyledi.

(14.04)

30- Kudüs'te İsrail istihbaratından ve sınır muhafızlarından bir grup ile onlarca Yahudi yerleşimcinin Mescid-i Aksa'ya zorla girdiği bildirildi.

(10.41)

31- Adana'da, ABD'ye ait bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) düştüğü bildirildi. ABD'li yetkililer, bölgeye gelerek inceleme yaptı. Polis ekipleri de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

(11.49)

32- İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Barcelona'da forma giyen milli futbolcu Arda Turan, takımına çabuk uyum sağladığını ve oynanan futboldan zevk aldığını söyledi.

(14.45)

33- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK), Amed Sportif Faaliyetler'e verdiği 1 maç seyircisiz oynama cezasının gelecek hafta Diyarbakır'da oynanacak Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalindeki Fenerbahçe maçında uygulanacak olması, Diyarbakır'da üzüntüye neden oldu.

(13.41)

34- Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu'nun mücadele edeceği Dünya Supersport Şampiyonası'na 23 isim katılacak. Kariyeri boyunca "54" numaralı motosikletle yarışan Kenan, bu sezon ilk kez "1" numarayla piste çıkacak.

(15.29)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Rusya Politika Güncel Haberler

title