Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yasama, yürütme, yargı organlarının başkanları ve temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yasama, yürütme, yargı organlarının başkanları ve temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemek, 1 saat 20 dakika sürdü.

(14.15-15.15) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları şunlar:

-"Cuma günleri ile öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde kullanılabilmesi için Başbakanlık Genelgesi taslağı hazırladık"

-"Türkiye'nin bu anayasa değişikliğini yapması artık bir ihtiyacın ötesine geçerek bir zorunluluk halini almıştır"

-"Oluşan mutabakat sonrasında artık mesele, TBMM sathı mahallindedir ve Sayın Meclis Başkanımızın dirayetli yönetimiyle en kısa sürede komisyonun oluşması ve çalışmalara derhal başlanması konusunda da uygun ortam oluşmuş bulunmaktadır"

"Türkiye olarak, dost ve müttefik gördüğümüz İran ve Suudi Arabistan, İslam dünyasının iki önemli ülkesidir. Bu iki önemli ülke arasında tırmanan mevcut gerilim, maalesef bölgemizdeki mevcut gerilim alanlarını daha da büyütecek bir potansiyele sahiptir. Bölgedeki bütün ülkelerin, bu konuya aklıselim içinde yaklaşması ve gerilimi artırıcı değil, düşürücü yönde hareket etmesi gerekiyor ve bunu bekliyoruz"

(13.58-14.20-15.32)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Müezzinoğlu'nun açıklamalarının öne çıkan başlıkları şöyle:

"(Yeni anayasa çalışmaları) Yılın ilk günlerinde ümitsiz bir cümle söylemek yerine, iyi niyetimiz var, onları da iyi niyetli kabul ediyoruz. Temel konu başlıkları belli. İyi niyet varsa, çözüm kolay"

"Rahmetli Özal döneminde başkanlık sistemi gündeme geldiğinde de belirli güç odakları veya belirli köşeler, o gün ne yazdıysa fotokopi kağıdı koyun bugün aynısını yazıyorlar"

"Karşımızda sanal bir yapı var, Demokratik Toplum Kongresi. Burada bir siyasi partinin genel başkanı 14 tane alınan kararı deklare ediyor, 'bunun arkasında olduğunu' söylüyor. Ama buradaki duruşu ülkenin, milletin birlik ve beraberliğine, bölünmez bütünlüğüne ait duruşu zedeleyen ve ayrı bir üniter yapıyı bozan bir deklarasyon. Bunun arkasında durması... Onu hukuka havale edilmesi gereken bir süreç olarak görüyorum"

"Sağlıkçıya savaş ortamında bile asla ateş edilmez. Burada, hastanemize roketatar var, 112'lere molotofkokteyli, roketatar var. Direksiyon başında öldürme var. Dolayısıyla tedbiri ne kadar alırsanız alın ihanet, hainlik, insanlık dışı tuzaklar ister istemez bizi zorluyor. Her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz"

(10.36-10.54-11.27-12.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak söylüyorum, bu ülkeye huzuru getirmek için bizim üstümüze hangi görev düşüyorsa, o görevi yerine getirmeye hazırız" dedi.

(15.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa görüşmelerine ilişkin, "Bizimle görüşülmüş değildir. Bize öyle ayrımcı bir edayla yaklaşıp, cüzzamlı muamelesi yaparak anayasa yapamazlar" ifadesini kullandı.

(14.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, "Milliyetçi Hareket Partisi başkanlık sistemine tümden karşı olup, parlamenter sistemin revize edilerek güçlendirilmesinden yanadır" dedi.

(13.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı HDP'li milletvekilleri hakkında başlattığı soruşturmaya ilişkin,  "Milletvekilleri görevlerini yaparken anayasa ve yasalara uymak zorundadır, yaptığı yemine sadakat içinde görevlerini yapmaları esastır. Yani, milletvekilliği hiç kimseye suç işleme hakkı veya suç işleme özgürlüğü vermez" dedi.

(12.43)

8- Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında 3 davada sanık, 5 soruşturmada da şüpheli olarak yer alan Fetullah Gülen'in, 4 kez yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı, 4 kez de kırmızı bülten ile aranması talep edildi.

(12.50)

9- ABD Savunma Bakanlığının eski sözcülerinden Jeffrey D. Gordon, Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilip, yaptıklarının bedelini Ankara'da ödemesi gerektiğini ifade etti.

(05.29)

10- Genelkurmay Başkanlığı, terörle mücadele kapsamında, dün Şırnak Cizre'de 6, Silopi'de 3 ve Diyarbakır Sur'da 5 olmak üzere toplam 14 teröristin etkisiz hale getirildiğini, operasyonlarda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 296'ya yükseldiğini bildirdi.

(13.58)

11- Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonda şehit düşen 25 yaşındaki Uzman Çavuş Nuh Özdemir'in Ordu'daki babaevi yeniden yapılacak. Şehidin Akkuş ilçesi Salman Mahallesi'ndeki babaevi gazetecilerin yaptığı haber üzerine gündeme gelmişti.

(14.51) (Fotoğraflı)

12- Hrant Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen Dink cinayetine ilişkin soruşturmada, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, eski MİT mensubu Özel Yılmaz ile Ergenekon davası sanıklarından Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz ve Oktay Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 24 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesine itiraz etti.

(14.50)

13- Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova Mahallesi açıklarında göçmenleri taşıyan botun batması sonucu 24 kişi öldü.

(10.29-14.16) (Fotoğraflı-Görüntülü)

14- Konya'nın Ereğli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 6 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

(06.37-09.36)

15- Üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvuru dönemi yarın başlayacak ve 20 Ocak'a kadar devam edecek. YGS ise 13 Mart 2016'da yapılacak.

(12.23)

16- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyatları yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde bu yılın ocak ayı başında yapılan ayarlamaların enflasyon üzerindeki toplam etkisinin 0,7 puanı bulabileceğini bildirdi.

(10.58)

17- Yeni yıla yükselişle başlayan dolar/TL, bugün de çıkışını sürdürerek 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 2,9920'yi gördü.

(12.25)

18- Sayıştay Başkanlığının denetim raporlarını TBMM'ye göndermesine rağmen, "halktan sakladığı ve sansür uyguladığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

(12.17)

19- Dışişleri Bakanlığı, İran'daki Suudi Arabistan misyonlarına saldırılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tam dokunulmazlık hakkına sahip diplomatik ve konsolosluk misyon binalarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini hatırlatarak, Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu bildirdi.

(11.00)

20- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suudi diplomatik misyonlarına yönelik saldırıları kınayarak, İran'dan uluslararası hukuk altındaki yükümlülükleri uyarınca diplomatik misyonları ve diplomatları korumasını istedi.

(05.13)

21- Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'la yaşanan gerginlik nedeniyle Suriye müzakerelerini boykot etmeyeceklerini söyledi.

(04.39)

22- Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın, 2012 yılından beri tutuklu bulunan Şii din alimi Nemr Bakır en-Nemr'in diğer 46 "terör suçlusuyla" birlikte idam edildiğini resmi açıklamayla duyurmasının ardından, Riyad-Tahran hattında özellikle Suriye kriziyle birlikte tırmanan gerilim ve nüfuz mücadelesi yeni bir boyut kazandı. İran'daki gösteriler sırasında Suudi konsolosluğu ve büyükelçiliğinin ateşe verilmesi, ardından Riyad'ın, bazı müttefikleriyle eşzamanlı olarak Tahran'la bütün diplomatik ilişkileri kesme kararı, "bugüne kadar vekalet savaşları şeklinde devam eden mücadele, mezhep temelli, bölgesel bir savaşa dönüşebilir mi" sorusunu beraberinde getirdi.

(14.17) (Analiz)

23- Suudi Arabistan'da idam edilen 47 kişiden aralarında bir Mısırlı bir de Çad vatandaşı olmak üzere 43 kişinin "Arap Yarımadası El Kaidesi" örgütünden oldukları, diğer dört mahkumun ise Katif kenti ve çevresinde yerleşik Suudi Arabistan asıllı Şii oldukları belirtildi.

(12.33) (Grafikli)

24- Suudi Arabistan'da idam edilen 47 kişi arasında bulunan Şii din adamı Nemr Bakır en-Nemr, Basra Körfezi'nde yaşayan Şiiler üzerindeki etkisiyle ve Suudi Arabistan yönetimine karşı muhalif görüşleriyle tanınıyordu.

(12.59) (Grafikli)

25- ABD Başkanı Barack Obama, görev süresinin son senesinde silahlı saldırılar sonucu meydana gelen ölümleri azaltmak amacıyla ülkede en çok tartışılan konulardan biri olan silah satışında adım attı ve bu süreci zorlaştıracak yeni idari kararlar aldı.

(05.11)

26- Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı Başkanı İgor Sergun'un 58 yaşında Moskova'da hayatını kaybettiği bildirildi. 2011 yılından beri GRU Başkanlığını yürüten Sergun'un ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmedi.

(09.53)

27- Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütünce, Suriye'de taraflar arasında yaşanan çatışmalarda geçen sene 516 "katliam" gerçekleştirildiği, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 6 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

(13.38)

28- Avrupa'ya sığınmacı akınının kontrol altına alınmasını hedefleyen bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Schengen Anlaşması'nı geçici olarak askıya almasıyla Avrupa'da serbest dolaşım için tehlike çanları çalmaya başladı.

(12.17) (Grafikli)

29- Fransa'da geçen yılın başında Charlie Hebdo mizah dergisi ve Musevilere ait markete düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenler anıldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls'ın yanı sıra çok sayıda siyasetçinin katıldığı anma törelerinde, kurbanların isimlerinin yazılı olduğu plaka levhalar saldırıların yapıldığı bölgelerdeki sokaklara asıldı.

(15.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

30- Milli futbolcu Arda Turan, Barcelona'nın İspanya Kral Kupası'nda yarın Espanyol ile karşılaşacağı maçta ilk kez takımının formasını giymeye hazırlanıyor.

(10.59)

31- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Mersin İdmanyurdu'nda Bülent Korkmaz'dan boşalan teknik direktörlük görevine Hakan Kutlu getirildi.

(13.09)

32- Real Madrid'de Valencia karşısında yaşanan puan kaybının ardından teknik direktörlük koltuğuna Rafael Benitez'in yerine Zinedine Zidane oturdu.

(12.31)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan Avrupa Birliği İran Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
title