Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılan basın açıklamasının ardından terör örgütü PKK mensuplarının ateş açması sonucu çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılan basın açıklamasının ardından terör örgütü PKK mensuplarının ateş açması sonucu çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti. Aralarında AA muhabiri Aziz Aslan ve polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. (12.20)

2 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

"Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğun öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet yaralılara şifalar diliyorum"

-"Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz"

"Bugün Suriye'den gelen göçmenlerle ilgili olarak ülkemiz topraklarında belki 100'e yakın ülkeye mensup yardım kuruluşunun faaliyeti var ama biz bunların çoğunun geri planda başka hesapları bulunduğunu gayet iyi biliyoruz. Buna rağmen güvenliğimizi tehdit edecek bir durum ortaya çıkmadıkça onlara engel olmuyoruz"

"Rusya'ya diyoruz ki: 'Gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim'. Pazartesi günü, Paris'te yapılacak BM İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir"

"Rusya, Türkiye için önemli olduğu kadar, unutmayalım Türkiye de Rusya için o denli önemli bir ülkedir. Her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur. Biz bu konuda istekli ve ümitliyiz. Rus tarafının da en kısa sürede bu çizgide olmasını, bu çizgide buluşmamızı ümit ediyorum"

(13.53/14.23/14.25)

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kim bayrağımıza alternatif üretmeye kalkıyorsa, o milletimize ihanet içindedir ve onun için de onlarla sonuna kadar mücadelede kararlıyız. Bundan kimsenin endişesi olmasın" dedi. (15.20)

4- Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, Diyarbakır Barosunca düzenlenen basın açıklaması sırasında güvenlik görevlilerine saldırıda bulunulması sonucu bir polisin şehit olduğu, 2 polisin yaralandığı, çıkan çatışmada Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği bildirildi. (13.30)

5- Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Resmi Konut'ta bir araya geldi. (15.00)

6- Başbakan Davutoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu olay mutlak surette aydınlatılacaktır. Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Bu terör saldırısı sonrasında Sayın Tahir Elçi'ye dönük olarak bir suikast gerçekleşmiş olması, böyle bir durum varsa mutlaka araştırılarak kim bunu yaptıysa ortaya çıkarılacaktır. Ama kim yapmış olursa olsun hedef açıktır, hedef sadece Sayın Tahir Elçi değil hedef Türkiye'dir"

"Bu konunun üstünün örtüleceği ya da bu konuda gizli bazı unsurlar olduğu ve bu varsayım üzerinden toplumumuzu, Diyarbakır'daki vatandaşlarımızı tahrik etmeye kalkışanlara buradan açık ve net bir şekilde söylüyorum; biz faili meçhullere izin vermedik, vermeyiz. Ancak bu olaylar üzerinden eğer Türkiye'de yeni bir kargaşa ortamı çıkartılmak istenirse buna karşı da kayıtsız kalmayız"

"Sayın Cumhurbaşkanımızın pazartesi günü Sayın Putin ile Paris'te bir görüşme gerçekleştirmesi önemlidir, ümit ederim gerçekleşir. Bu tür durumlarda iletişim kanallarını kapalı tutmamak lazım. Biz bunu daha önce Türkiye olarak birçok kez yaşadık. İletişim kanalları açık olmalı. Olay kendi çapı ve çerçevesi içinde ele alınmalı, diğer yerlere sirayet etmemeli"

(15.34/15.39/15.42)

7- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin, "Bu menfur saldırıyı yapanlar, bu toprağın mayasını inşa eden Türk, Kürt, her dinden ve etnisiteden halkların bin yıllık kardeşliğini asla zedelemeyeceklerdir" değerlendirmesinde bulundu. (15.34)

8 - İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanlığında Diyarbakır'daki terör saldırına ilişkin açıklama yaptı. Ala, 4 müfettiş görevlendirdiğini belirterek, "Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı milletimizin birliği ve bütünlüğüne yöneliktir" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ ise Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin otopsisinin,  adli tıp kurumu yetkililerince, ailesinden ve Diyarbakır Barosundan temsilcilerinin bulunduğu ortamda yapıldığını belirterek, "Olay yeri incelemesi ve diğer delillerin toplanması büyük bir titizlik içerisinde Diyarbakır Barosunun temsilcilerinin bulunduğu bir biçimde yürütülmektedir" diye konuştu. (15.09)

9 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin, "Tahir Elçi'yi ve polisimizi katleden güçler hesap vermelidir" değerlendirmesinde bulundu.  (15.28)

10- HDP Merkez Yürütme Kurulundan yapılan açıklamada, "Planlı bir suikastle Tahir Elçi'nin şahsında hukuk ve adalet mücadelesi hedef alındı" ifadesi kullanıldı. (15.08)

11 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin basın toplantısı sırasında katledilmesi, toplum olarak hepimizi üzmüştür" ifadesini kullandı. (15.52)

12- Diyarbakır Valiliğince, çatışma yaşanan merkez Sur ilçesinde 6 mahalle ve 1 caddede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. (13.33)

13- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye yönelik menfur saldırıyı kınadığını bildirdi. (13.50)

14- Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin, baro başkanlarıyla bu kara günde toplanmak üzere yönetim kurulu üyeleriyle 16.00'da kente hareket edeceklerini bildirdi. (14.17)

15- CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin, "Provokasyon kokan bu olayın çok net şekilde açığa kavuşması gerekiyor" dedi. (14.41)

16- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Diyarbakır'da Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı "korkunç bir kayıp" olarak niteleyerek, başsağlığı diledi. (15.29)

17- Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na ilişkin yayınladığı seyahat duyurusunda, Türk vatandaşlarının aciliyet ve önem arz etmeyen seyahatlerini ertelemelerinde yarar görüldüğünü bildirdi. (12.15)

18- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Rus savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği için düşürülmesi olayının Türkiye-Rusya ilişkilerinde kısa süreli bir karmaşaya yol açtığını ancak ilişkileri rayından çıkarmayacağına dikkati çekti. Kalın, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, bunu aşacak derinliğine ve siyasi-ekonomik öneme sahiptir" değerlendirmesinde bulundu. (13.00)

19- Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriye konusunu, Türkiye ve Rusya arasında bir kriz olarak görmediklerini söyledi. Yetkililer, "Biz hem hava hem de kara sahamızı yani sınırlarımızı korumak için kararlıyız. Bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu angajman kurallarımızı çalışarak gösterdik" ifadesini de kullandı. (15.22)

20- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, her iki ülkenin ticaret erbabını endişeye sevk eden uygulamaların ne Türkiye'ye ne de Rusya'ya bir yarar getirmeyeceğini düşündüklerini bildirdi. (11.24

21- Gürcistan Savunma Bakanı Tinatin Khidasheli, "Türkiye ciddi bir ülke, kendisine karşı yapılacak tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi. Türkiye bu yüzden bugünün dünyasında önemli ve saygı duyulan bir ortaktır, önemli ve saygı duyulan bir aktördür" dedi. (11.30)

22 - Eski MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, "Başta Sayın Genel Başkanımız olmak üzere mevcut MHP yönetimini, olağanüstü kurultayı toplamaya ve MHP ve ülkücü hareketin önünü açmaya davet ediyorum. Eğer Genel Merkezimiz bu çağrılara kulak vermez, gereğini yapmazsa biz o zaman gereğini yapacağız" dedi. (15.50)

23- Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalar, güneydeki Gımam, Zuveyk, Derhanne ile Cebel Ekrad bölgesi ve çevresinde yoğunlaştı. (10.36)

24 -Küçükçekmece'deki bir inşaatta kullanılan kule vincin halı sahaya devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre iki kişi öldü, bir kişi yaralandı. (14.32)

25- Bursaspor'un başarılı defans oyuncusu Serdar Aziz'in menajeri Haluk Canatar, milli futbolcunun Fenerbahçe ile anlaştığı haberlerinin gerçek dışı olduğunu söyledi. (14.22)

Kaynak: AA / Güncel

Tahir Elçi Diyarbakır Suriye Paris Politika Güncel Haberler

title