Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Grand Tarabya Oteli'nde, bu yıl yedincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Maalesef Türkiye insani krizler karşısında verdiği onurlu mücadelesinde yalnız bırakıldı. Yaklaşık 5 yıldır Suriye ve Irak'tan gelen 2,5 milyon göçmenin yol açtığı ekonomik ve sosyal yükün tamamını ülke olarak tek başımıza karşıladık, sırtlandık"

"Bölgemizdeki ülkelerde yaşanan insani dramların ve terörizm faaliyetlerinin öncelikli sebeplerinin doğru anlaşılması şarttır. Bugün yaşadığımız insani krizlerin ve terör olaylarının baş müsebbibi, kendi halkından 380 bin kişiyi katleden Esed rejimidir. Esed, bir devlet terörü estirmektedir. Çok açık, net söylüyorum, devlet terörü estiren bu kişinin arkasında duranlar, en az onun kadar suçludur"

"DAEŞ'le mücadele adı altında PYD'ye destek veren, bu iki örgüte de aynı nazarla bakmayan herkes, bir şekilde terörizme müsamaha gösteriyor demektir"

"Paris'te yaşanan terör eylemleri hem terörizmle mücadele hem de göçmenler konusunda bizleri yeni bir yol ayrımına getirdi"

(11.11-11.42.11.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından faaliyet izni durdurulan ve kapatılan yükseköğretim kurumunun yönetimi garantör devlet üniversitesine veya aynı ildeki bir devlet üniversitesine devredilecek. Vakıf yükseköğretim kurumu yöneticilerinin "ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı" eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tür eylemleri desteklemesi kapatma nedeni sayılacak. YÖK, vakıf üniversitelerine ilişkin uyarma, yeni akademik birim kurma talebini askıya alma, öğrenci kontenjanını kısıtlama, öğrenci alımını durdurma, faaliyet iznini durdurma veya faaliyet iznini kaldırmaya yönelik tedbirler uygulayabilecek.

(13.30)

3- Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü tabancasıyla vurarak öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandıktan sonra tahliye edilen emniyet müdürü Celal Yılmaz'ın yeniden tutuklanmasına karar verdi.

4- Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca yola tuzaklanan el yapımı patlayıcı, zırhlı polis aracının geçişinin ardından infilak ettirildi. Ölen ya da yaralananın olmadığı patlamada bazı ev ve iş yerlerinde hasar oluştu.

(00.48-09.07)

5- Güvenlik güçleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yol kesip barikat kuran, hendek kazıp yola patlayıcı yerleştiren terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonlarına kararlılıkla devam ediyor. Diyarbakır'daki operasyonlarında çok sayıda teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçleri, Mardin'in Nusaybin ilçesinde de operasyonlarını sürdürüyor. Nusaybin'de 13 Kasım'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından başlatılan operasyonlarda 10 terörist etkisiz hale getirildi

(14.26)

6- Bingöl merkez Ortaçanak köyü Hasar Yaylası ile Hasar Tepe, Adaklı'nın Aysaklı-Maltepe vadisi ve Aktaş Çatmaoluk, Genç ilçesinin Sağgöze, Büyükçağ, Yeniyazı, Dikpınar, Derman ve Şekeran, Karlıova'nın Hasanova -Hışhışak Deresi, Solhan'ın Yenibaşak-Doğuyeli ile Yayladere'nin Horivanik-Tahkim Deresi bölgeleri geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

(15.49)

7- Suriye'de Esed rejimi, 3 gün önce Bayırbucak Türkmen bölgesine başlattığı kara harekatını genişletti. Rejim birlikleri, sabah saatlerinde Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırı yakınlarındaki noktalardan Türkmen köylerine yeni saldırılar başlattı. Bölgeyi vuran bazı savaş helikopterleri, AA objektiflerine de yansıdı

(12.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Sağlık Bakanlığınca bu yılın 9 ayında, farklı yaş gurubundaki çocuklara 20 milyon doz aşı uyguladı. Yıl sonuna kadar 1 milyon 328 bin 791 çocuğun aşılanması hedefleniyor.

(13.11)

9- Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu kuzey ve batı kesimlerde etkisini hissettirecek kuvvetli lodos nedeniyle vatandaşlar ve ilgililere uyarıda bulundu.

(13.53)

10- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tavuk etinde arsenik bulunduğu iddialarına ilişkin, "Ülkemizde roxarsone etken maddeli ilaç veya yem katkı maddesi ruhsatlı değildir. Bu ürünlerin ithalat ve satışı yasaktır" bilgisi verildi.

(10.47)

11- Samsun'da hastane çalışanının eşi tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan kadın doktor, yaşamını yitirdi. Binanın beşinci katından atlayan saldırgan hayatını kaybetti.

(12.37-13.21)

12- HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemininin kabul edilmesi gerektiğini savunarak, bu konuda Zana'nın alacağı kararlara saygı duyacaklarını söyledi.

(14.03)

13- Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarının ardından 2,85'in altına gerileyerek 2,8490'ı gördü.

(10.49)

14- Bankacılık sektörü kredi hacmi bir haftada 1,7 milyar lira düşüşle 1 trilyon 421,1 milyar liraya geriledi. Bu dönemde toplam mevduat ise 13,4 milyar lira artışla 1 trilyon 240,7 milyar liraya çıktı.

(15.14)

15- İran - Rusya Hükümetlerarası Komisyonu Başkan Yardımcısı Mehdi Muhteşemi, Tahran yönetiminin, Rusya'nın iki ülke arasındaki projelere yatırım sağlamak için ortak banka kurulması önerisine onay verdiğini belirtti.

(14.48)

16- Paris'te dün düzenlenen operasyonda ölen kişilerden birinin 13 Kasım'da yapılan saldırıları planladığı belirtilen Abdelhamid Abaaoud olduğu bildirildi

(14.59)

17- Fransa Ulusal Meclisi, olağanüstü halin üç aya kadar uzatılabilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

(15.13)

18- ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ve İran'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i desteklemek isteyip istemediklerine karar vermek zorunda olduğunu söyledi.

(10.26)

19- Rusya, DAEŞ terör örgütü ile mücadele konusunda eylül ayında hazırladığı BMGK karar tasarısını bazı değişikliklerin ardından tekrar Konsey üyelerine dağıttı.

(06.12)

20- ABD Temsilciler Meclisi, Iraklı ve Suriyeli sığınmacıların ülkeye kabul edilmeleri öncesinde tabi tutuldukları tarama sürecini sıkılaştıran bir tasarıyı bugün oylamaya sunmaya hazırlanırken, Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın tasarıyı masasına gelmesi halinde veto edeceğini bildirdi.

(05.44)

21- Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (İnterpol) Genel Sekreteri Jürgen Stock, toplamda sayıları 25 bin olduğu tahmin edilen yabancı savaşçıdan sadece 5 bin 800'ünün kimliklerinin tespit edilebildiğini söyledi.

(13.21)

22- Belçika, Paris saldırılarının ardından gözaltı süresinin 72 saate çıkarılması, nefret söylemlerinde bulunanların sınır dışı edilmesi ve ek 400 milyon avroluk güvenlik bütçesi sağlanmasını da içeren yeni bir güvenlik paketini yasalaştırmaya hazırlanıyor.

(14.13)

23- Son olarak Fransa-Almanya futbol maçını hedef alan terörün, sporu kullanması, Kara Eylül örgütünün 1972 Münih Olimpiyatları'ndaki eylemiyle başladı. TRT kameramanı Uzunyol, 1996 Atlanta Olimpiyatları kapsamındaki bir konserde patlatılan bomba nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

(13.38) (ANALİZ)

24- Galatasaray Kulübü'nün yollarını ayırdığı teknik direktör Hamzaoğlu, geçen sezonu üç kupayla tamamlamasına rağmen bu sezonun devre arasını dahi göremedi.  Sarı-kırmızılı kulübün eski yöneticileri Hamdi Yasaman ve Turgay Kıran ile eski futbolcu Hakan Ünsal, genç teknik adamın gönderilmesinin hatalı bir karar olduğu yönünde değerlendirmede bulundu. Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Tayfun Demir, teknik direktör Hamza Hamzaoğlu'nun gönderilmesini kabullenemediğini belirterek, yönetim kurulundan istifa etti.

(14.13-15.17) (ANALİZ)

25- Antalyaspor Kulübü Başkanı Gültekin Gencer, dünyaca ünlü yıldız futbolcular Pirlo ve Ronaldinho'nun transfer görüşmelerinde maddi konular dışında sorun olmadığını bildirdi.

(12.48)

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title