Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- TBMM Genel Kurulu'nda, 26. Dönem 1. Yasama Yılı başladı.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1-  TBMM Genel Kurulu'nda, 26. Dönem 1. Yasama Yılı başladı.

En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekilleri yemin ediyor.

Yemin töreninin bir bölümünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi.

(15.23-15.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti genel merkezinde düzenlenen AK Parti 105. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

"Üç günü hiçbir zaman hafızamdan silmeyeceğim. 20-23 Temmuz arasını. Değişik odaklarca beslenen kirli emel sahibi çevrelerin bir anda bir araya gelerek ayrı ayrı ama aynı hedefe yönelen saldırılar gerçekleştirdiklerine hep beraber şahit olduk. Biz bunlara karşı da Türkiye'nin sahipsiz olmadığını gösterdik ve gecikmeksizin bu terör odaklarına gereken cevabı verdik. AK Parti hükümetleri ister kalıcı ister geçici olsun, görevde olduğu sürece görevin hakkını layıkıyla yerine getirir ve gerekeni yapma hususunda bir saniye dahi gecikme göstermez"

"Şimdi hiçbir parti çıkıp da şu densizliğe tevessül etmesin: 'Şu bölge benim kalem. Şu bölgede ben etkiliyim'. Türkiye'nin bütün bölgelerinde birinci parti AK Parti'dir"

(13.37-13.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandır Bortnikov, 224 kişiyi taşıyan Rus hava yolcu uçağının, yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu düştüğünü açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bu saldırının faillerini bulup cezalandıracağız, onları dünyanın neresinde olursa olsunlar bulup cezalandıracağız" ifadesini kullandı.

(11.04)

4- CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Haluk Koç, "G20 Zirvesi, Türkiye'nin uluslararası platformlarda, bilhassa Suriye bağlamındaki şimdiye kadar olan tutumunun kendisine getirdiği yalnızlığın, teyit edildiği bir toplantı olmuştur" dedi.

(15.10)

5- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "1 Kasım'da beklentilerin altına düştüğümüz, oy ve milletvekili sayısında gerilediğimiz açık bir gerçektir. 1 Kasım'da aldığımız neticenin bir başarı olduğu iddiasında değilim. Ancak mağlup da olmadığımıza yürekten inanıyorum" dedi.

(13.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan çocuklara zorunlu aşı yapılmayacağı yönündeki kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi keşke bu anlamda bilim kurullarının görüşlerini alarak bu kararı verseydi. Bireyin hakları önemli ama toplumun hakları onun da önünde" dedi.

(13.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Manisa'daki "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan bazı kişilerin "adli kontrol hükümleri uyarınca serbest bırakılması kararına" savcılığın itirazı üzerine 7 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

(10.36)

8- İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon sonrasında sulh ceza hakimliğince 19 zanlının serbest bırakılmasına itiraz etti.

(12.34)

9- Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 9 gazetenin sorumlu müdürleri ve bağlı oldukları yetkililerin de aralarında bulunduğu 18 gazetecinin, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle yargılanmasına başlandı.

(14.42)

10- Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK'ya yönelik başlatılan operasyon sürüyor. Teröristlerin kontak anahtarlarına el koyarak caddeleri ulaşıma kapattığı bazı tırların yol kenarına çekildiği operasyon kapsamında 8'i patlayıcı tuzaklanan 20'yi aşkın hendeğin kapatıldığı belirtildi

(11.07)

11- Siirt'in Pervari ilçesinde, terör örgütü PKK'nın, sözde mahkeme ve eğitim amaçlı kullandığı yapıların yıktırıldığı bildirildi.

(00.46)

12- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, üst solunum yollarında uzun süredir yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle ameliyat olduğu bildirildi

(11.53)

13- Diyarbakır'da Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk'un 2010 ve 2011 yıllarında katıldıkları etkinlikler nedeniyle haklarında açılan davada kovuşturmanın ertelenmesi kararı verildi.

(13.43)

14- Silivri'de, terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda yakalanıp tutuklananlar arasında bulunan ve DAEŞ'in " Suriye'deki yabancı mahkumlarının" sorumlusu olduğu iddia edilen Aine Leslie Junior Davis'in, sahte pasaportla Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi.  Davis'in emniyetteki ifadesinde, 2012'den bu yana Suriye'de olduğunu, "Cihatçı John" lakaplı Muhammed Emvazi'yle bir kez görüştüğünü ve yardımcısı olmadığını iddia ettiği bildirildi.

(14.49)

15- Asya-Pasifik Ajansları Birliği'nin (OANA) 39. Yönetim Kurulu Toplantısında, dijital çağda mobil medyanın hızla yaygınlaşması karşısında ajansların hızlı ve doğru habercilik hizmetiyle medya sektörünün öncüleri olacağı bildirildi.

(10.14)

16- Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası'nın konuğu oldu. Erdem, "Türkiye'de son dönemde daha fazla yatırım çeken alanların enerji, perakende, finans ve biraz da üretime yönelik sektörler olduğunu görüyoruz. Son dönemdeki trendin bu yönde olduğu ve bu şekilde de devam edeceği öngörüyoruz" dedi.

(13.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- G20 Liderler Zirvesi'nin ardından, G20'nin küresel ekonomik toparlanmayı güçlendirmek ve güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi teşvik etmek adına atacağı adımlara yönelik Antalya Eylem Planı yayımlandı. Planda, "Kısa ve orta vadede ekonomik aktiviteyi desteklemek ve şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmak için tüm politika araçlarını kullanma konusunda kararlıyız. Rekabetçi devalüasyondan kaçınacağız ve döviz kurlarımızı rekabetçi amaçlar için kullanmayacağız" ifadesi yer aldı.

(09.18)

18- G20 Liderler Zirvesi'nin sonuçlarına ilişkin hazırlanan bilgilendirme notunda, finans ve şerpa hattı gündemleri kapsamında, Türkiye'nin dönem başkanlığındaki öncelikler ile zirve çıktılarına yer verildi. Bilgilendirme notunda, G20 tarihinde ilk kez terörle mücadele konusunda bir liderler bildirisinin kabul edildiği belirtildi.

(13.59)

19- Savunma Sanayii İcra Komitesince, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin yerli imkanlarla geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi ve bu çerçevede mevcut projenin iptal edilmesine karar verildiği bildirildi.

(13.29)

20- Fransa'nın başkenti Paris'te CNN'e konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,"Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için bir operasyona giriyoruz" dedi.

(15.46)

21- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Paris'teki terör saldırılanın ardından Brüksel'de gerçekleştirilen AB savunma bakanları toplantısına ilişkin bilgi verdi. Mogherini, Fransa'nın AB anlaşmasının toplu savunmayı öngören 42.  maddesinin 7. fıkrası uyarınca diğer AB ülkelerinden askeri destek istediğini belirterek, "Bugün Fransa, bütün Avrupa'nın geriye kalanından yardım ve destek istiyor" dedi.

(14.55)

22- Fransız savaş uçakları, Paris'teki saldırıların ardından, terör örgütü DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyindeki Rakka bölgesindeki üssünü ikinci kez ağır bombardımana tuttu.

(10.23)

23- Yunanistan'ın batısında bulunan İyon denizindeki Lefkada adasının 25 kilometre batısında 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

(09.37)

24- Ege Denizi'nde sığınmacıları taşıyan lastik botun İstanköy Adası (Kos) yakınlarında batması sonucu 4'ü çocuk 9 kişinin öldüğü bildirildi.

(11.40)

25- Terör örgütü DAEŞ'e karşı ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Steve Warren, geçtiğimiz yaz ayından bu yana yaklaşık 1000 DAEŞ militanının öldürüldüğünü duyurdu.

(15.31)

26- 1948 Filistin İslami Hareketi'nin faaliyetlerinin yasaklanması

- İsrail güvenlik kabinesi, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etti. Hayfa'da polise ifadesini vermek için gelen Şeyh Raid Salah, "Mescid-i Aksa'yı savunmamızı aksatmak için böyle bir karar almış olmalılar. İsrail makamlarının bu hukuksuz icraatları kesinlikle kabul edilemez. İslami Hareket, kuruluş nedeni olan başta Kudüs ve Mescid-i Aksa olmak üzere hiçbir hakkından vazgeçmeyecektir" dedi.

27- Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise "Hamas Hareketi bu kararı kınıyor ve Filistin topraklarındaki Arap varlığını hedef alan ırkçı bir eylem olarak değerlendiriyor"" ifadesini kullandı.

(09.48)

28- Musul'a bağlı Mahmur ve Güver Cephesi Sorumlusu Sirvan Barzani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) NATO'da temsilci bulundurma talebini ilgili yetkililere ulaştırdıklarını belirterek, "Onlar da bu talebimizi değerlendireceklerine dair söz verdiler" dedi.

(10.42)

29- Kanada'da uzun tartışmalara neden olan peçe yasağı davası kapandı.

(01.08)

30- Belçika'da İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kriz Merkezi'nin uyarıları dikkate alınarak, Bekçika ve İspanya Milli Takımları arasında bu akşam Kral Baudouin Stadı'nda oynanması gereken futbol maçının iptal edildiği bildirildi.

(08.57)

31- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Eskişehirspor, İsmail Kartal'dan boşalan teknik direktörlük görevi için Samet Aybaba ile anlaşma sağladı.

(12.19)

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Antalya Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

title