Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- G20 Liderler Zirvesi - Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının evsahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi'nin ikinci günü, "Dayanıklılığın Artırılması" başlıklı çalışma oturumuyla başladı.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- G20 Liderler Zirvesi

- Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının evsahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi'nin ikinci günü, "Dayanıklılığın Artırılması" başlıklı çalışma oturumuyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, basına kapalı yapılan oturumda liderler, finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu konularını değerlendirdi.

(13.05)

G20 Liderler Zirvesi kapsamında heyet başkanları, çalışma yemeğinde son kez bir araya geldi.

(15.16)

AB üyesi ülkelerin liderleri, Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Paris ile eşzamanlı olarak gerçekleşen saygı duruşuna Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katıldı.

(13.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, zirve kapsamında Türkiye'nin kültürünü, misafirperverliğini tanıtmak amacıyla oluşturulan "G20 Home Kültür Alanı"nı çeşitli ülke liderlerinin eşleriyle gezdi.  Lider eşlerine Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, müzik dinletisi sunuldu.

(13.53-15.25)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 ülkeleri olarak terörizmden daha güçlü oldukları yönünde bir sinyal verdiklerini söyledi.

(14.41)

- Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama görüşmesinin "yapıcı" olduğunu ancak iki ülke ilişkileri için "dönüm noktası" sayılamayacağını söyledi.

(14.01)

G20 Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi açıklandı. Bildirgede şu ifadeler yer aldı:

-"Ekonomilerimizin gerçek ve potansiyel büyümesini yükseltmek, istihdam oluşumunu desteklemek, dayanıklılığı güçlendirmek, kalkınmayı teşvik etmek ve politikalarımızın kapsayıcılığını artırmak için beraber hareket etmeyi sürdürmeye kararlılığımız devam ettiriyoruz."

"Bu¨yu¨menin gu¨c¸lu¨ ve kapsayıcı olması konusunda son derece kararlıyız ve daha fazla, daha kaliteli istihdam oluşturacağız."

(15.54-15.55)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Antalya Zirvesi'nin belki de en önemli sonuçlarından biri, dünya ekonomisinin ve nüfusunun çok büyük bir bölümünü temsil eden G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmalarıdır."

"Terörizmi herhangi bir dinle ilişkili hale getirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır, o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir, en büyük saygısızlıktır. Zira bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır."

- "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir."

- "Terör olayları ile mülteciler arasında ilişki kurulmasını, insani sorumluluklardan kaçma gayreti olarak görüyoruz. Hem terörizmle mücadeleyi hem de mülteci krizine çözüm bulma çabalarını birlikte yürütmeliyiz. Bir defa mülteci olayı ile terör olayını birbirine asla karıştırmamak gerekir. Bu insani krizle mücadelede, samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız."

(15.40-15.43-15.48-15.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin genel merkezinde, 26. Dönem AK Parti milletvekilleriyle toplantıda bir araya geldi. Davutoğlu'nun toplantıda yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şunlar:

"(Paris'teki terör saldırısı) Bu cani saldırı bir kez daha gösterdi ki uluslararası toplum, teröre karşı ortak ve tavizsiz şekilde bir arada bulunmalı ve ortak tutum geliştirmelidir"

" Türkiye, dünyanın neresinde olursa olsun ve hangi gerekçeyle gerçekleştiriliyor olursa olsun, her türlü teröre karşı mücadelede ortak tavır alma konusunda her zaman ilkeli tutum sergilemiştir ve bundan sonra bu ilkemizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz"

"1 Kasım günü herkes huzurla seçim sandığına gitti. Kimse kimseyi tehdit etmedi. Şunu açık söylüyorum, 1950'den beri yapılan seçimlerin belki de en az olayla kapanan seçimleri 1 Kasım'da oldu"

"Ankara Garı saldırısı sonrasında, biz daha yaralılarımızı hastanelere yetiştirme, cenazelerimizi toplama gayreti içindeyken, devlete 'katil devlet' diyen, Sayın Cumhurbaşkanımıza, bana, 'bu terörün sorumlusu sizler' diye hitap eden o vicdansızlar var ya şimdi Fransa'daki olaydan sonra Fransız muhalefetinin, aydınlarının, basınının gösterdiği tepkiden ders almak zorundalar"

(13.58-14.43-15.01)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Paris'teki terör saldırıları

- Paris'te 13 Kasım'da yapılan saldırılarda hayatını kaybedenler Avrupa genelinde yapılan saygı duruşlarıyla anıldı. Fransa, Almanya ve Belçika başta olmak üzere pek çok ülkede yerel saatle 12.00'de hayat bir dakikalığına durdu.

(15.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Terör saldırılarında 5. canlı bombanın da kimliği belirlendi. Paris Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı yazılı açıklamada Bataclan konser salonundaki saldırganın 1987 doğumlu Fransız vatandaşı Samy Amimour olduğunu duyurdu.

(12.20)

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Paris'teki saldırıların Suriye'de planlandığını, tasarlandığını ve organize edildiğini söyledi.

(10.18)

- Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün gece ülke çapında 168 polis operasyonu yapıldığını, operasyonlarda 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silah ele geçirildiğini ve 104 kişinin de ev hapsinde tutulmakta olduğunu bildirdi.

(12.29)

Paris'teki terör saldırılarının şüphelilerinden Ömer İsmail Mustafa'nın, 2013'te Türkiye'ye giriş yaptığına dair kayıt bulunduğu, çıkış kaydının ise bulunmadığı öğrenildi. Fransa, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla tespit ettiği Mustafa hakkında Paris saldırılarından sonra bilgi talebinde bulundu.

(13.28)

5- Milletvekilleri, yarın 26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın açılışında yemin edecek.

(14.54)

6- Eskişehir merkezli 6 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik geçen hafta gerçekleştirilen operasyonda, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında gözaltı kararı verilen ancak adreslerinde bulunamayan 15 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı verildi.  Mahkeme tarafından serbest bırakılan 17 kişi hakkında da itirazda bulunuldu.

(11.31)

7- Türk Silahlı Kuvvetlerinin Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hava harekatında 13 terörist etkisiz hale getirildi

(13.22)

8- Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde İran otobüsü ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 7 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

(08.01) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen "Ajans Muhabirliği Eğitimi" ilk dersle başladı.

(13.27)

10- Anadolu Ajansı'nın 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçim sonucu yayınları, dünyanın en büyük haber ajansları birliklerinden Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği'nde (OANA), "Haber Ajansı Kalite Mükemmellik" derecelendirmesinde ikinci oldu.

(13.09)

11- Gazeteci Leyla Umar, 88 yaşında hayatını kaybetti. Umar'ın cenazesi, 18 Kasım'da Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

(14.10)

12- Suriyeli Sanatçı Ciwan Haco, çatışmalar ve öldürmelerle sorunun (Kürt meselesi) çözülmeyeceğini, 59 milletvekiliyle meclise giren Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), çözüm yolunu orada araması gerektiğini belirtti.

(11.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Merkezi yönetim bütçesi, geçen ay 7,2 milyar lira fazla, ocak-ekim döneminde ise 6,2 milyar lira açık verdi. Merkezi yönetim bütçesinden, ocak-ekim döneminde 404,2 milyar lira harcama yapıldı, bütçe gelirleri ise 398 milyar lira oldu. Ekimde vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 arttı, 9,9 milyar lira da faiz dışı fazla verildi.

(11.06-11.10)

14- Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 10,1 oldu. İşsiz sayısı, bu dönemde 3 milyon 58 bine yükseldi. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre değişim göstermedi. Ağustosta genç işsizlik oranı yüzde 18,3 olarak hesaplandı.

(10.27)

15- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,85, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 9,29 arttı.

(10.14)

16- Kısa vadeli dış borç stoku, eylül ayında 121,1 milyar dolarla 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

(10.39)

17- İsrail askerlerince Kudüs'ün kuzeyindeki Kalendiya Mülteci Kampı'na düzenlenen baskında, 2 Filistinli yaşamını yitirdi.

(06.01)

18- İsrail parlamentosunun (Knesset), 2016 Savunma Bakanlığı bütçesinin 800 milyon dolar arttırılarak 15 milyar dolar olmasına ilişkin teklifi onayladığı bildirildi.

(14.13)

19- Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı, Şubat 2016'da Londra'da yapılacak.

(15.28)

20- Irak ordusu tarafından düzenlenen operasyonlar sonucu daha önce terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Ramadi kentindeki "Adalet Sarayı" ve bazı stratejik bölgelerin geri alındığı belirtildi.

(15.36)

21- Filipinler, ikinci kez Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) zirvesine evsahipliği yapacak. 18-19 Kasım'da gerçekleştirilecek zirveye,  ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda lider katılacak.

(13.25)

22- Hazırlık maçında yarın İstanbul'da Yunanistan ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı'nın 92 yıllık tarihinde oynadığı toplam 531 maç içinde 252'sini özel karşılaşmalar oluşturdu. Milliler özel karşılaşmalarda 91 galibiyet, 66 beraberlik aldı, 95 kez de rakiplerine yenildi. Terim yönetimindeki ay-yıldızlı ekip, resmi ve özel son 10 müsabakanın 8'ini kazandı, 2'sinde berabere kaldı, 20 gol atıp, 5 gol yedi.

(10.06-10.31)

23- Aktif sporculuk hayatını noktalayan ve uzun yıllar Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) forma giyen Hidayet Türkoğlu, yeni dönemde Türkiye Basketbol Federasyonu'nda üst düzey yönetici (CEO) olarak görev yapacak.

(13.24)

24- Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bakanlar kurulu üyelerinin Hannover'de yarın Almanya ile Hollanda arasında oynanacak hazırlık karşılaşmasını statta izleyeceği bildirildi.

(14.24)

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Almanya Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title