Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ve Endonezya'yı kapsayan resmi ziyaretleri öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ve Endonezya'yı kapsayan resmi ziyaretleri öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, teröristlerden de onları destekleyen sözde siyasetçi, sözde aydın, sözde sivil toplum kuruluşu temsilcisi herkesten de şehitlerimizin kanlarının hesabını sorma gücüne sahiptir. Burada herhangi bir geri adım atma söz konusu olmayacaktır."

"Türkiye, adı ve amacı ne olursa olsun ülkesine ve milletine karşı ihanet içerisine giren her türlü paralel devlet yapılanmasıyla mücadele etme dirayetine sahiptir. Bu milletin ve devletin hoş görüsünü, sabrını istismar edenler hak ettikleri cevabı en kısa zamanda alacaklardır, almaya da başladılar."

"Bugün, NATO'nun olağanüstü bu konuyu muhtevi toplantısı var. Burada da NATO üzerine düşen neyse bu adımı atmaya hazır olduğunu beyan edeceğine inanıyorum"

"Şehirlerimizde, şehirlerimizin ilçe merkezlerinde, kırsalda nerede olursa olsun bu ülkenin her santimetrekaresinde devlet vardır. Devlet bu varlığını bütün imkanlarıyla seferber etmek suretiyle ortaya koyacaktır. Süreç şu anda başlamıştır, bu süreç herhangi bir rehavete fırsat vermeden de devam edecektir."

"Gerçek kişilere yönelik olarak parlamento, bence gerekli değerlendirmelerini yapmalı. Bunları dokunulmazlık zırhından arındırmak suretiyle de 'terör örgütüyle iş mi tutuyorsun? Senin sırtını dayadığın yer terör örgütü mü?' Bunun bedelini ödeyeceksin ve bunu ödetmeli. Yapılması gereken budur diye düşünüyorum."

"Terör örgütlerini kendi arkalarında gösterenler, 'biz sırtımızı şuraya, buraya dayıyoruz' diyenler, bu ifadelerin bedelini ödemelidirler ama partinin kapatılmasını asla doğru bulmuyorum."

"Bu ülkede, milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil. Olması gereken nedir? Milli birliktir, kardeşliktir"(11.23/11.24/11.27/11.28/11.54/14.00)

2- Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi'nde görüşmeler başladı. Toplantı öncesinde, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olduklarını açıkladı.  NATO'dan daha sonra yapılan açıklamada, "İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun Güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı. (12.36/13.46)

3- Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 3-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.(11.23)

4- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Türkiye- İran doğalgaz boru hattının, Türkiye-İran sınırının 15 kilometre içerisinde, Ağrı ilimizin sınırları içerisindeki bir noktasına sabotaj düzenlenerek boru hattı patlatıldı." Ağrı Valiliği, Doğubayazıt ilçesine bağlı Hallaç köyü yakınlarında geçen Türkiye-İran doğalgaz boru hattındaki patlamanın, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. (00.02/11.38)

5- Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi, eski istihbarat şefi Abdullah es-Senusi ve eski Başbakan el-Bağdadi el-Mahmudi hakkında idam cezası verildi. (12.01)

6- Muş'un Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın şehit edilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 10 kişi gözaltına alındı. (10.41)

7- Kadınlarla uyuşturucu kullanırken görüntülendiği videonun basına sızmasının ardından John Sewel, İngiltere Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'ndan istifa etti. (12.33)

8- Terör örgütü PKK mensuplarının Kulp-Muş karayolundaki Şenyayla Köprüsü'ne yerleştirdiği patlayıcı infilak etti, olayda can kaybı yaşanmadı, karayolu ulaşıma kapandı. Mersin'de devriye gezen zırhlı polis aracına, silahla ateş edildi. Tatvan ilçesinde PKK'lı teröristler tarafından güvenlik güçlerine taciz ateşi açıldı.  Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, yüzü maskeli teröristin silahlı saldırısı sonucu ağır yaralanan Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya, şehit düştü. (08.23/02.49/12.37/15.23)

9- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terör saldırılarında hayatını kaybedenler dolayısıyla Türkiye hükümeti ve halkına taziyelerini sunduğunu bildirdi. (06.34)

10- Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında 24 Temmuz'da DAEŞ'e karşı başlattığı operasyona birçok ülkeden destek geldi. (11.32)

11- Endonezya'nın doğusundaki Papua eyaletinde 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. (08.50)

12- Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 3-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. (10.50)

13- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 azalarak 119,6 milyar dolara geriledi. (10.20)

14- HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "Partileri halk açar, halk kapatır. Bugün bize yüzde 13 oy vermiş olanlar yarın yüzde 1 de verebilir, saygı duyarız, partimizi kapatılmış sayarız. 'Dokunulmazlık' mı diyorsunuz? 80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz Parlamentoya. Siz var mısınız? Korkmuyorsanız sizin de dokunulmazlıklarınızı hep birlikte kaldıralım" dedi. (13.34)

15- Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmeye çalışan 155 kaçak yakalandı.(14.39)

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu İran Politika Güncel Haberler

title