Haberler

Aa Günün

1- Yunanistan'da yapılan referandumda sandıktan "Hayır" kararı çıktı Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı yüzde 61,31 "Hayır", yüzde 38,69 "Evet" olarak yansıdı.

1- Yunanistan'da yapılan referandumda sandıktan "Hayır" kararı çıktı

Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı yüzde 61,31 "Hayır", yüzde 38,69 "Evet" olarak yansıdı.

Yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140 seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteği için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken, 2 milyon 245 bin 537 seçmen de "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.

- Referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülkenin için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı.

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini belirterek, "Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, doğru olan 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz' sorusuna cevap verdi" dedi.

Referandum sonucunun, demokrasiye şantaj yapılamayacağını ve demokrasinin çıkmazdan kurtulmak için egemen bir değer olduğunu kanıtladığını ifade eden Çipras, "Bir halk inançlı olduğunda en büyük zorlukları aşabilir. Kadın, erkek her Yunan'a ayrı ayrı teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Yunanistan'da ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) lideri Andonis Samaras, parti başkanlığı görevinden istifa etti.

Samaras kreditörlerin, nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesiyle ilgili düzenlenen referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, ND Genel Başkanlığı görevinden ayrılma kararı aldığını belirterek, Genel Başkan Yardımcısı Vangelis Meymarakis'e geçici olarak parti başkanlığı görevini üstlenmesi çağrısında bulundu.

- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini Atina'nın Avro Bölgesi'nden çıkması adına atılmış bir adım olarak nitelendirdi.

Yunanistan'daki referandumda kreditörlerin şartlarının reddedilmesinin ardından avro bölgesi liderleri olağanüstü zirveye çağrıldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, avro bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

(03.42/04.17/05.05)

2- Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis görevinden istifa etti

Varufakis, kendi özel blog sitesinde İngilizce olarak "Artık bakan değil" başlığı altında yayınladığı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtti.

- Açıklamasında Yunanistan'da yapılan referandum sonuçlarının ardından kendisine, Eurogroup'un ve diğer ortakların müzakerelerde kendisini görmek istemediği, başbakanın da böyle bir durumun anlaşma sağlanmasına belki yardımcı olacağını değerlendirdiği şeklinde haberler iletildiğini belirten Varufakis, "Bu nedenle Maliye Bakanlığı'ndan ayrılıyorum. Aleksis Çipras'ın, Yunan halkının referandum aracığıyla bize sunduğu sermayeyi kendisinin arzu ettiği şekilde değerlendirmesine elimden geldiğince yardımcı olmak benim görevimdir" ifadelerini kullandı.

(10.11)

3- Yunanistan'daki referandumun Avrupa basınındaki yansımaları

Yunanistan'daki referandumda "Hayır" oylarının önde olması Avrupa basınında, kreditörlerle müzakerelerde yeni ve zorlu bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı.

İngiliz Financial Times gazetesi, kurtarma paketinin şartlarına ilişkin referandumun, kreditörler tarafından "Avro Bölgesi üyeliğinde kalmak ya da çıkmak" olarak algılandığını vurguladı.

Guardian'ın ekonomi editörü Larry Elliott, "Kreditörler, nakitsiz kalmış bir ekonominin birkaç hafta boyunca nasıl ayakta kalacağını görmek isteyebilir. Çipras baskı altında kalır, istifa eder ve ekonomiye ilişkin haberler kötüleşirse erken seçim çağrısında bulunur ve seçimin sonucunda Avrupa'nın geri kalanına karşı daha yumuşak başlı bir hükümet oluşur... Fakat bunu oynamak riskli. Çipras'ın istifasına sıra gelmeden Yunanistan, Avro Bölgesi'nden çıkmaya zorlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Yunan seçmen, kurtarma paketi teklifini reddetti" başlığıyla gelişmeleri okuyucularına duyurdu. BBC'den Mark Lowen, "Zafer gösterisi uzun sürmeyecek. Hala Yunanistan'da ciddi bir kesim olanlardan derin endişe duyuyor. Hükümetin bölünen toplumu birleştirmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, "Yüzde 60'tan fazla 'Hayır' oyu kullanıldı. Yunanlılar Avrupa reformlarını açıkça reddetti" denildi. Haberde "Hayır" oyu kullananların kutlama yaptığına işaret edildi.

(00.40)

4- AB Yunanistan'ın kararını saygıyla karşıladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini saygıyla karşıladığını duyurdu.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada "Yunanistan'daki referandumun sonucunu not ediyoruz ve saygıyla karşılıyoruz" denildi.

(00.40)

5- Bakanlar Kurulu toplandı

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen toplantı saat 15.35'te başladı.

(15.44)

6- Ekonomi Yönetimi Bakanlar Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Ekonomi Yönetimi Bakanlar toplantısı başladı.

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katılıyor.

(14.19)

7- Tarım işçilerini taşıyan kamyonet tırla çarpıştı: 15 ölü

- Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonete tırın çarpması sonucu 15 kişi hayatını kaybetti.

Tarım işçilerini taşıyan Seydi Aydın yönetimindeki 45 SA 3779 plakalı açık kasa kamyonet Hacıveliler Mahallesi mevkisinde E.İ'nin kullandığı 09 DZ 344 plakalı tırla çarpıştı.

Kazada asma yaprağı toplamak için yola çıkan 13'ü kadın 15 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Kazada aynı köyden 13'ü kadın 15 kaybımız var. 2 kişi de yaralandı. Kazanın olduğu yerde yol geniş, düz, görüş açık gözüküyor. Harici bir sıkıntı gözükmüyor. Süt kamyonu şoförünün uyumuş olabileceği ifade ediliyor ama araştırmalar devam ediyor. Gerçekten çok acı bir olay. Trafik canımızı yakmaya devam ediyor. Uykunun bastırdığı bir saatte uykusunu almamış bir şekilde trafiğe devam etmek nasıl izah edilir, anlam veremiyoruz. Bir köyümüzden 15 cenaze kalkacak, bu acının izahı mümkün değil. Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin" dedi.

- Kazada ölen 15 kişiden 14'ü bugün ikindi namazına müteakip Çökelek Mahallesi camisinde kılınacak namazın ardından köy mezarlığında defnedilecek.

- Şoför Seydi Aydın'ın cenazesi ise otopsi için Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

(07.56/08.12/09.30/14.27) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Karaman'da işçi servisi kamyona çarptı: 17 yaralı

Bayram Işık (49) yönetimindeki işçileri taşıyan 42 RF 351 plakalı minibüs Karaman-Ereğli karayolunun 10. kilometresinde Şakir Akyüzkal (38) idaresindeki 68 KN 641 plakalı kamyona arkadan çarptı.

Devrilen minibüsün sürücüsü ile birlikte 17 işçi yaralandı.

Bozkır ve Çumra ilçelerinden minibüse binen işçilerin, Karaman Organize Sanayi Bölgesindeki bisküvi fabrikasına çalışmaya gittikleri bildirildi.

(11.08) (Fotoğraflı)

9- Lise ve üniversite tercihleri için başvuru süresi başladı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liseler ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteler için tercih başvuru süresi başladı.

TEOG yerleştirmeye esas puanlarına göre liselere tercih işlemleri bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar yapılacak. Öğrenciler 25 okul tercih edebilecek ve bu tercihlerini herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmak zorunda olacak. Tercih değişikliği başvuruları da yine aynı okula yapılacak.

Tercih işlemi, okul müdürlüklerine onaylatıldıktan sonra tamamlanmış olacak. Bunun ardından 14 Ağustos 2015'te yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacak.

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015 ve 31 Ağustos-4 Eylül 2015'te gerçekleştirilecek.

Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) açıklanmasının ardından, adayların üniversite tercihlerini yaparken inceleyecekleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yayımlandı.

Adaylar kılavuzda yer alan kurallara göre, tercihlerini ÖSYM'nin https: //ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.

-Tercih işlemleri 14 Temmuz 2015'te saat 23.59'da sona erecek. Tercihler yapılırken ÖSYM'nin http://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanılabilecek.

(10.43)

10- "Sınır birlik komutanlarının Genelkurmay Karargahı'na çağrıldığı" iddiası

Askeri kaynaklar "Sınır birlik komutanlarının Genelkurmay Karargahı'na çağrıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını, Genelkurmay Karargahı'nda böyle bir toplantının gerçekleşmediğini, bununla ilgili bir planlamanın da olmadığını bildirdi.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, son günlerde basın yayın organlarında askeri kaynaklara atıf yapılarak bazı haber ve yorumlara yer verildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu tür haber-yorumların kişisel görüş ve değerlendirmeleri yansıttığı düşünülmektedir. Devletimizin yetkili kişi ve makamlarının resmi açıklamalarına itibar edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir" ifadesi kullanıldı.

(10.36/10.51/10.56)

11- KKTC'de hükümeti kurma çalışmaları

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'ya verdi.

- KKTC'de Anayasa'ya göre Kalyoncu'nun on beş gün içinde oluşturacağı Bakanlar Kurulu'nu Cumhurbaşkanı'na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

(13.21) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- Irak güçlerinin DAEŞ'e yönelik operasyonları

Irak'ın Kerkük kentinde DAEŞ ile çıkan çatışmalarda 3 Peşmergenin hayatını kaybettiği, 10'dan fazla Peşmergenin yaralandığı bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, terör örgütü DAEŞ militanları gece Kerkük'ün 35 kilometre güneyindeki Meryembeg nahiyesine bağlı Büyük ve Küçük Humer köylerindeki IKBY güçlerine saldırdı.

Şiddetli çatışmalarda 3 Peşmerge öldü, 10'dan fazla Peşmerge yaralandı. DAEŞ'ten ise onlarca militanın öldüğü ileri sürüldü.

Irak'ın Salahaddin kentinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlar sırasında 12 askerin hayatını kaybettiği, 20'sinin yaralandığı bildirildi.

(11.33/15.08)

13- Muhaliflerin Halep'teki operasyonu

Halep vilayetini ele geçirmek için 20 bin kişilik güçle operasyon başlatan muhaliflerle rejim güçleri arasındaki çatışmalar 2 noktada devam ediyor

Stratejik noktalarda yenilgi alan rejim güçleri, muhaliflerin ele geçirdiği noktaları geri almak için hava saldırılarına ağırlık veriyor

Şam Cephesi Basın Sorumlusu Yasir Ebu Ammar:  "Rejim güçleri Halep'te muhaliflerin elindeki Keles mahallesinde varil ve vakum bombalarıyla birçok sivili yaraladı"

(14.39)

14- Mersin'deki Paralel Devlet Yapılanması operasyonu

Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik Mersin merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklanan 5 emniyet mensubunun avukatlarının yaptığı tahliye ve reddi hakim talepleri reddedildi.

Tutuklu eski Mersin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat D. ile emniyet mensupları Ahmet Ş, Bekir K, Erdem K ve Hüseyin A'nın avukatları Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği tutuklama kararına ilişkin Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulundu. Başvuruyu değerlendiren hakimlik itirazın reddine karar verdi.

Bunun üzerine avukatlar nöbetçi Mersin 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak reddi hakim ve sulh ceza hakimliği tarafından verilen tutuklama kararının kaldırılmasını istedi. Asliye Ceza Mahkemesi ise bu talep hakkında yetkili olmadığını belirterek başvurunun sulh ceza hakimliğine yapılması gerektiğini kararlaştırdı.

Avukatlar ise mahkemenin verdiği bu karara ilişkin de nöbetçi olan Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Ağır Ceza Mahkemesi de avukatların talebinin asliye ceza mahkemesi tarafından değerlendirebileceğine hükmetti.

Bunun üzerine soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı bir üst mahkeme olan Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak bu kararın usule ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi.

Başvuruyu değerlendiren Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi savcının talebini kabul ederek ağır ceza mahkemesinin kararının yok hükmünde olduğundan kaldırılmasına karar verdi.

(14.34)

15- Türkiye'nin "Dünya Miras" listesindeki kültür varlığı 15'e yükseldi

-Almanya'daki 39. BM UNESCO Dünya Miras Komite toplantısında, Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti'nin "Dünya Mirası" listesine alınması kararıyla Türkiye'nin listedeki kültür varlığı sayısı 15'e çıktı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama'dan sonra Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesinin ardından şimdi hedeflerinin Foça ve Çandarlı kalelerini listeye aldırmak olduğunu bildirdi.

(11.29/11.54)

16- Ege Denizi'nde 157 kaçak yakalandı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Küçükkuyu beldesi ile Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde konuşlanan sahil güvenlik ekipleri, Gülpınar, Behramkale, Sivrice ve Müsellim Boğazı açıklarında kaçaklara yönelik operasyon düzenledi.

Ekipler, lastik botlarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan Afganistan, Pakistan, Somali ve Suriye uyruklu 157 kişiyi yakaladı.

(11.38) (Fotoğraflı)

17- Dünya Nüfus Günü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Dünya Nüfus Günü, 2015" haber bültenini yayımladı.

Türkiye'de en az bir vücut fonksiyonunda zorluk yaşayan kişi sayısı, 2011 verilerine göre 4 milyon 882 bin 841 olarak belirlendi.

En az bir fonksiyonda zorluk yaşadığını veya hiç yapamadığını belirtenlerin yüzde 42,8'i erkek, yüzde 57,2'si ise kadınlardan oluştu.

Nüfusun geneli için işgücüne katılım oranı yüzde 47,5 iken, en az bir engeli olan nüfusta bu oran yüzde 22,1 seviyesinde bulunuyor.

(11.32)

18- Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri açıklandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 2015 yılında en girişimci ve yenilikçi üniversitesinin, 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildirdi.

Işık, TÜBİTAK'ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

Bu yılın birincisinin 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu aktaran Işık, ikinci sırada 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğunu ifade etti.

(13.06/14.30/14.59)

19- Fenerbahçe Nani'nin bonservis bedelini açıkladı

Fenerbahçe, Portekizli futbolcu Luis Nani ve kulübü Manchester United ile anlaşmanın sağlandığını açıkladı.

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin Borsa İstanbul'a gönderdiği ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamada, 3 yıllığına anlaşmaya varılan Nani için Manchester United Kulübü'ne 6 milyon avro bonservis bedeli ödeneceği bildirildi.

Açıklamada, "Profesyonel futbolcu Luis Nani'nin transferi için futbolcunun kendisi ve kulübü ile anlaşmaya varılmıştır. İmzalanacak sözleşme kapsamında kulübüne bonservis bedeli olarak 6 milyon avro ödenecektir. Futbolcu ile imzalanacak sözleşme 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarını kapsamaktadır" denildi.

(14.53)

20- Kasımpaşa'da teknik direktörlüğe Çalımbay getirildi

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa'da teknik direktörüğe Mersin İdmanyurdu'ndan ayrılan Rıza Çalımbay getirildi.

Önder Özen ile yollarını ayırdıktan sonra arayışlara giren lacivert-beyazlı kulüp, twitter adresinden teknik direktörlüğe Rıza Çalımbay'ın getirildiğini açıkladı.

Çalımbay ile yarın kulübün Kemerburgaz Tesisleri'nde sözleşme imzalanacağı öğrenildi.

(14.37)

21- 2015 FIFA Kadınlar Dünya Kupası

Kanada'da düzenlenen 2015 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nı finalde Japonya'yı 5-2 yenen ABD kazandı.

(04.46)

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Fikri Işık Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title