Haberler

9. Cumhurbaşkanı Demirel Hayatını Kaybetti

Güncelleme:

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Demirel vefat etti

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Demirel'in doktoru Aylin Cesur, "Son dakikaya kadar bilinci açık olan Sayın Demirel vakur, mutlu ve huzurlu bir şekilde hayata veda etti" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demirel'in devlet ve siyaset adamı olarak Türk siyasi tarihinin önemli isimleri arasında yer aldığını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, Demirel'in vefatı nedeniyle tüm cumhurbaşkanlarına yapılan devlet protokolü detayları uygulanarak, bugünden itibaren ulusal yas ilan edileceğini bildirdi.

Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Demirel için cuma günü Kocatepe Camisinde kılınacak Cuma namazından sonra cenaze namazı kılınacağını, ardından naaşın, uçakla Isparta'ya götürüleceğini ve cumartesi günü toprağa verileceğini bildirdi.

Demirel'in vefatı nedeniyle yakınları ve çalışma arkadaşları Güven Hastanesi'ne gelerek taziyede bulundu.

(02.55/05.20/11.14/10.48/09.26/11.27/12.59/13.17/11.55)

(Fotoğraflı/Görüntülü)

2- Mursi'ye idam kararına tepkiler

Mahkemenin kararlarına çok sayıda ülkeden ve uluslararası kuruluştan tepki geldi. Mursi'nin oğlu kararları tanımadıklarını açıkladı. Kararlar, İngiltere ve ABD'de protesto edildi.

(10.47)

- Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezası, Türkiye'de çeşitli kentlerde protesto edildi

(00.31/01.41) (Fotoğraflı/Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜSİAD heyetini kabul etti. Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MÜSİAD heyetini, CHP Genel Merkezindeki makamında kabul etti. Kılıçdaroğlu'nun görüşlerini de dinlediklerini belirten MÜSİAD Başkanı Olpak, olumlu izlenimler aldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyelerini makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çevre coğrafyamızdaki ekonomik ve siyasi çalkantılar da artmaktadır. Tüm bu gelişmeler karşısında, hazırlıklı olmak ve gereken tedbirleri alabilmek için yeni hükümetin bir an önce iş başı yapması gerekiyor. Ufukta dalgaların kabardığının görüldüğü bir ortamda, gemi kaptansız bırakılamaz" dedi.

(15.05/12.49/14.00) (Fotoğraflı/Görüntülü)

3- Koalisyon tartışmaları

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, koalisyon tartışmalarına ilişkin, "(Koalisyon tartışmaları) Hiç kimsenin 'benim kırmızı çizgim budur' diye kırmızı çizgi dayatmasına imkan vermeyecek bir siyasi tablo ile karşı karşıyayız. Kırmızı çizgi dayatmalarının da doğru olmadığı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, AK Parti özellikle bu süreçte mutlaka Türkiye'de istikrarın devamı açısından, ekonominin devamı açısından gereğini yerine getirecektir" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir internet sitesine yaptığı açıklamada, "Bizim kategorik itirazlarımız yok, sadece ilkelerimiz var. Koalisyona gireriz değil, sadece konuşmaya başlarız. Azınlık hükümeti formülü sonuçsuzdur ve doğru değildir. HDP'nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Bu yeni dönem içerisinde herkesin siyasi sonuçları değerlendirerek, özellikle seçimden çıkan sonuçları değerlendirerek demokrasinin, insan haklarının, hak ve hukukun, barışın özellikle bu ülkede tesisi için elini taşın altına koyması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz" dedi.

(14.24/14.03/11.22/13.23) (Fotoğraflı/Görüntülü)

4- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski danışmanı Ahmet Sever'in kaleme aldığı "Abdullah Gül ile 12 Yıl" isimli kitabın bazı çevreler tarafından farklı mecralara çekilmeye çalışıldığını bildirdi.

(13.12)

5- KPSS soruşturması

KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Ankara Adliyesi'ne getirilen 22 şüpheli, tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

22 şüphelinin tutuklanması için hazırlanan sevk yazısında, "Yüksek başarı elde eden şüphelilerin aynı dershane, okul ve şirket çalışanı oldukları, aynı zamanda şüphelilerin baldızının, kuzeninin, eşlerinin, iş yeri arkadaşlarının ve iletişim adresleri aynı olanların da yüksek başarı elde ettikleri" kaydedildi.

(11.53/12.33)

6- Paralel Yapı opersyonu

İstanbul merkezli Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, 2009 yılında "Tahşiyeciler" olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda, 20 polis hakkında gözaltı kararı alındı.

"Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında Antalya Rasanet Gençlik Vakfında polis ekiplerince arama yapıldı. Osmaniye'de de çeşitli adreslerde arama başlatıldı.

Manisa'da, "Paralel Devlet Yapılanmasına" finansman desteği sağlandığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada iki kamu kurumu ile bir sendika şubesi binasında yapılan arama bitti.

(11.23/12.32/13.07/14.59) (Fotoğraflı/Görüntülü)

7- Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, haklarındaki beraat kararı kesinleşen 231 " Balyoz Planı" davası sanığının adli sicil kayıtlarının silinmesi hususunda gereğinin yapılması için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdı.

(14.54) (Fotoğraflı)

8-  Ermenek'teki maden faciası davası

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında geçen yıl 28 Ekim'de 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 3'ü tutuklu 16 sanık hakkındaki davanın duruşması devam ediyor.

(10.59)

9- Niğde'nin Ulukışla ilçesinde, 1 astsubay ve 1 polisin şehit olması, 1 vatandaşın ölümü, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

(14.58) (Fotoğraflı)

10- Suriye'de kimyasal silah kullanılması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de kimyasal silahların çoğunluğunun rejim tarafından kullanıldığını belirterek, sabırlarının azaldığını söyledi.

(09.55)

11- Suriye'deki iç savaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "(Türkiye'ye sığınan Suriyeliler) Burada siyasi bir oyun var. Siyasi olarak harita değiştiriliyor. Bu anlamda oradan kaçan Türkmenler ve Araplar geliyor. Bir nevi etnik olarak oradan süpürülen bir halkla karşı karşıyayız" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, PYD'nin Tel Abyad'da etnik temizlik yaptığı iddiasına ilişkin olarak "Eğer doğru ise kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Terör örgütü DAEŞ ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar, Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde şiddetlendi.

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinin denetimini ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle ele geçiren PYD'nin, Kobani'de DAEŞ terör örgütüne karşı kendilerini destekleyen muhalif Arap grupları ilçe dışına çıkarttığı ileri sürüldü.

Şam'ın batı kırsalında Esed güçlerine karşı savaşan muhalifler, El-Haremun Ordusu adı altında birleşti.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kentine bağlı Kamışlı ilçesinde, Beşşar Esed'e bağlı güçler ile PKK'nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçleri çatıştı.

(15.03/10.41/15.16/15.09/14.07/15.56) (Fotoğraflı/Görüntülü)

12- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta devam eden müzakere süreci kapsamında ara bölgede bir araya geldi.

(10.53) (Fotoğraflı/Görüntülü)

13- Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram militanlarının terk ettiği bir kampta ele geçirilen el yapımı bombaların infilak etmesi sonucu 63 kişi öldü.

(15.21)

14- Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, resmi temaslarda bulunmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a geldi.

(13.54)

15-  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) daha önce 20 Ağustos'ta yapılacağı duyurulan başkanlık seçiminin ertelendiği bildirildi.

(15.43)

16- Fenerbahçe Kulübü, Danimarkalı futbolcu Simon Kjaer ile 4 yıllık anlaşma sağlandığını açıkladı.

(12.20)

17- FIFA'da rüşvet soruşturması

FIFA hakkında İsviçre'de açılan yolsuzluk soruşturmasını yöneten başsavcı Michael Lauber, olayların açıklığa kavuşması için sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

(12.45)

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Demirel Avrupa Birliği Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

title