Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Iğdır Belediye Meydanı'nda halka hitap etti: "Bu sabah da Genel Sekreterim kanalıyla yazılı olarak kendisine (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu) hemen bir bildirimde bulundum ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne davet ettik. Gel bütün tuvaletleri gez, bakalım bir tane altın kaplama klozet bulabilecek misin?

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Iğdır Belediye Meydanı'nda halka hitap etti:

"Bu sabah da Genel Sekreterim kanalıyla yazılı olarak kendisine (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu) hemen bir bildirimde bulundum ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne davet ettik. Gel bütün tuvaletleri gez, bakalım bir tane altın kaplama klozet bulabilecek misin? Eğer bulursan ben cumhurbaşkanlığı makamından çekileceğim ama bulamazsan şu CHP'nin başına bela olmaktan çekilecek misin? Eğer zerre kadar kişilik varsa, zerre kadar haysiyet varsa bu yazılı davetime uyar, gelir orayı gezer görür."

(14.55/ ) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD Başkan Yardımcısı Biden'e taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'e büyük oğlu Beau Biden'in vefatından dolayı taziye mesajı gönderdi.

Erdoğan, dün gece gönderdiği mesajında, vefat haberinin kendisini de derinden üzdüğünü belirterek, Biden ailesine sabır ve metanet dileğinde bulundu.

Biden ailesinin acılarını paylaştığını ifade eden Erdoğan mesajında ayrıca, "Çocuğunu kaybeden bir ebeveyni teskin edecek söz yoktur ama bu zor zamanda dua ve düşüncelerimizin sizinle olduğunu bilmenizi isterim" ifadesine de yer verdi.

(13.46)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti'nin Kırıkkale mitinginde konuştu:

"Bir müjdeyi daha paylaşacağım. Geçen hafta milli sanayi itibarıyla milli bölgesel uçağımızın müjdesini paylaşmıştık. Bu hafta da elhamdülillah bütün hazırlıklar tamamlandı, imzalar atılıyor. Kendi milli otomobilimizi yapıyoruz inşallah. 2015 Ağustos'unda ilk prototip üretim, 2016'da inşallah ilk filo üretimi."

"Doğan medya, Gülen medya, ulusalcı medya bir araya gelmişler. Hepsi diyor ki 'HDP'ye destek verin'. Neden? Çünkü, anamuhalefet partisinden ümitleri yok. MHP'den ümitleri yok. Bütün ümitleri HDP barajı geçerse AK Parti'nin önü kesilir mi? Bunlar kime ümit bağlarsa bağlasın, AK Parti yürüyüşe devam edecek."

"Seçime bir hafta kaldı. Herkes barış içinde seçime gidecek. Herkes ve bütün Kırıkkale'ye, Türkiye'ye sesleniyorum, bu bir hafta içinde mutlaka herkes özel planlamasını yapsın, sandıklara herkes gitsin. Çünkü bu Türkiye'nin kader seçimidir. Bu kadere ağırlığınızı, mührünüzü vurmanız lazım. Ama biz devlet olarak da Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak da bu tehditler devam ettikçe, seçime kadar da seçim esnasında da seçim sonrasında da her türlü güvenlik tedbirini alırız, tehdit ve baskılara boyun eğmeyiz."

"Eğer Allah'ın huzuruna giderken elimizde iki şey olacaksa, birisi Filistin'e sahip çıkmamız, diğeri de Suriyeli mazlumlara sahip çıkmamızdır. İşte bunun için bizi cezalandırmak istiyorlar. Çünkü birileri Filistin'e sahip çıkan Türkiye istemiyor. Birileri, uluslararası çeteler Suriye'ye, Mısır'a sahip çıkan bir Türkiye istemiyor. İstiyorlar ki Türkiye kendi içine kapansın ve kendi dertleriyle uğraşsın. Biz buna izin verir miyiz?"

- "Atatürk'ün kurduğu gazete gibi yansıtan kendini, bu MİT tırlarını ifşa eden, casusluk faaliyetlerine yataklık eden gazete var ya bugün Kandil'le röportaj yapmış, bizi tehdit ediyor. Biz tehdide pabuç bırakır mıyız? Aynı şekilde bu paralelcilerin gazetecileri de HDP'yi manşet yapmış. Oyunu görüyor musunuz? Paralelciler HDP'yle, ulusalcılar Kandil'le, HDP'liler DHKP-C'yle iş tutuyor"

"Geçen hafta milli sanayi itibarıyla milli bölgesel uçağımızın müjdesini paylaşmıştık. Bu hafta da elhamdülillah bütün hazırlıklar tamamlandı, imzalar atılıyor, kendi milli otomobilimizi yapıyoruz inşallah. 2015 Ağustos'unda ilk prototip üretim, 2016'da inşallah ilk filo üretimi"

"İnşallah Kırıkkale'de silah organize sanayi bölgesi kuruyoruz, Türkiye'de ilk. Böylece Kırıkkale'de çok daha fazla aş, iş olacak"

"Muhtarları tehdit edenleri, birtakım tehdit mektubu gönderenleri, baskı yapanları, aileleri tek tek fişleyip 'Şu oylar çıkmazsa, size hesap sorarız' diyenleri ya da Siirt'te olduğu gibi çocuklarını dağa kaldırıp anne babalarını tehdit edenleri uyarıyorum, bu tehditleriniz karşılıksız kalmaz. Kamu düzeni için ne gerekiyorsa onu yaparız. Bir milim taviz vermeyiz"

"Biz devlet olarak da Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak da bu tehditler devam ettikçe, seçime kadar da seçim esnasında da seçim sonrasında da her türlü güvenlik tedbirini alırız, tehdit ve baskılara boyun eğmeyiz"

"Seçim atmosferini kim kirletmeye, gölge düşürmeye kalkarsa, karşısında kale gibi dururuz. Kimseye, hukuk dışı iş yapmasına izin vermeyiz"

"Dev ayağa kalktı, yükseldi, yürüyor, inşallah koşacak. Diyorlar ki 'Şu devi durduralım, diz çöktürelim. Şu dev tekrar önümüzde diz çöksün. IMF'den borç alsın. Tekrar bizden hibe silah alsın.' Yiğit oğlu yiğitler, dev ayağa kalktı. Bize diz çöktürebilirler mi? Üçü değil otuz üçü bir araya gelse durdurabilirler mi?"

(13.21/13.29/13.35/13.37/14.47/15.09/15.53)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde partililere seslendi:

-"Hem şeker üreteceğiz hem şeker pancarı üreteceğiz hem besiciye yardımcı olacağız hem Türkiye'ye yardımcı olacağız. Köylü kazanacak, işçi kazanacak, esnaf kazanacak, Türkiye kazanacak, Kars kazanacak, herkes kazanacak. Sadece ve sadece hortumcular kaybedecek"

"İsraf almış başını gidiyor. Milyarlık arabalara bile 'çerez parası' diyorlar. Ben o çerez parasını size göstereceğim, hiç merak etmeyin. 'Parayı nereden bulacaksın' diyorlar bana. Sözüm söz o kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğim ve millete vereceğim"

"(Ben mağdurum da mağdurum) diye geziyorlar. Ne mağdurusun sen kardeşim? 'Araba' dedin aldın, 'kırmızı plaka' dedin aldın, 'altın klozetli tuvalet' dedin onu da aldın, 'saraylar' dedin onu da aldın, 'uçak' dedin onu da aldın, 'mercedes' dedin onu da aldın. Bırak biraz da böyle mağduriyet varsa vatandaş mağdur olsun"

(13.00/13.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu:

"HDP neden kendini kullandırtıyor. Zaten 40 tane vekilin var senin, 50 tane olsa ne olacak, onlarda marjinal sol zaten. Meclise Kürtlerden girmiş olmayacak. Bu maceraya girmesinin tek sebebi 'bu kriz ortamında acaba özerlik ilan edebilir miyiz?' düşüncesidir"

"Şimdi herkes 'HDP meclise girmezse çıkıp alternatif parlamento kuracaklar, ortalığı birbirine katacaklar' diyor. Batıya da 'bakın Kürtler temsil edilmiyor' diyecekler. Barajı geçmeleri halinde tam tersi 'bakın bütün bu güney doğu bizim rengimize büründü, ortalık da karışık, kantonlaşmaya gidebilir miyiz?' diyecekler. Bu PKK'nın hedefidir. Şuan bu PKK'nın bir şekilde hedeflerini gerçekleştirmek için basamak olarak görünen bir proje"

"İmralı'ya giden milletvekili olmayan kişilerde var. Belki bu aktörleri yeni baştan düşünmemiz de gerekebilecek. Çünkü bunlar hep sabote ettiler. Öcalan, 4 Şubat'ta kongre toplayın diye talimat verdi. 28 Şubat'a kadar açıklama yapmadılar, her türlü engellemeyi yaptılar. Öcalan'ın çağrısını karşılıksız bıraktılar. Bir şekilde ayak direyen bir Kandil var. Bunun görünmesi lazım"

"(MİT tırlarıyla ilgili haber) Geçen seçimlerde de Dışişlerini dinlemişlerdi. Bunları verince yer yerinden oynayacak sanıyorlar oysa kendi ihanetleri ortaya çıkıyor, kendi suçluluklarını ispat etmiş oluyorlar sadece. Böyle baktığımızda bu açık, büyük bir ihanettir. Kendi ülkesini teröristlere yardım eden bir ülkeymiş göstermeye çalışan bir anlayış dünyanın her tarafında kötüleyen bir anlayış bu açıkça bir ihanettir ve başka bir gücün taşeronu olduğunu gösterir"

"Müslüman olmasını geçtik, bir insan evladı oturup da eğer ruhunu şeytana satmadıysa bu kadar yalan, tezvirat, iftira üretemez. O yüzden biz diyoruz ki bu paralel çete gerçekten hastalıklı bir anlayıştır ve Türkiye'ye açıktan ihanet etmektedir"

"Bu kartel medyası her zaman bu darbeci, vesayetçi anlayışın arkasında olmuştur, müdahalelerin şakşakçısı olmuştur ya içinde olmuştur ya kenarında olmuştur. Bunlardan kimseye hayır gelmez. Bu akreple dostluk gibidir bunun karakterinde var ve birbirini sokmaya başlayacaklar"

(13.22/13.42)

6- Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Kılıçdaroğlu'na davet

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, iddialarına ilişkin inceleme yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet etti.

Kasırga tarafından CHP Genel Başkanlığı'na gönderilen yazıda "Partinizin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli yazılı ve görsel medya organlarında yer alan açıklamalarında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda altın veya altın kaplama klozetler bulunduğunu ileri sürmektedir"denildi.

Mektupta, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, kendilerini iddiaları ile ilgili incelemeler yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin, "Eğer ana muhalefetin başındaki zat, dürüstse, namusluysa, -Bakın ben yarın Iğdır ve Erzurum'da olacağım, hemen bu akşam Genel Sekreterime talimat vereceğim- buyursun gelsin, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde buraları dolaşsın, herhangi bir lavaboda, tuvalette acaba böyle altın kaplama bir klozet bulacak mı? Bakın ben diyorum ki eğer böyle bir şey bulamazsa kendisi bu görevi bırakmaya var mı? Eğer bulursa ben Cumhurbaşkanlığı görevini bırakacağım. Bak bu kadar açık konuşuyorum. Bunu devletin televizyonundan haykırıyorum. Siyaset namusla yapılır, dürüst yapılır, adil yapılır" ifadelerini kullanmıştı.

(12.07)

7- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Edirne mitinginde konuştu:

"Üzerinize geçirilen kefeni bir kader olarak kabul etmeyeceksiniz. Türkiye'nin bir çatışma ve kavga ortamına sürüklenerek tükenmesinin vebaline ortak olmayacaksınız"

"7 Haziran'a çok az bir süre kala siyasete gayri milli müdahaleler artmaktadır"

"Milliyetçi Hareket zalimlerin hakkından gelmek, mazlumların hakkını savunmak için kükremiş sel gibi patlamış volkan gibi coşuyor"

(14.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Genel seçime doğru

7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışında yaşayan 1 milyon 31 bin 917 seçmen oy kullandı

Geçen yıl 10 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki 232 bin 795 oy kullanılırken, 7 Haziran genel seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte 1 milyon 31 bin 917 seçmen sandığa gitii.

Gurbetçi seçmenler için YSK'nın belirlediği takvime göre 8-31 Mayıs tarihlerinde Avrupa'da 57, diğer ülkelerde ise 55 noktada sandık kuruldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 111 bin 933, 7 Haziran Genel Seçimi için ise 534 bin 50 gurbetçinin sandığa gittiği, en fazla yurt dışı seçmenine sahip Almanya, Avrupa'da çok oyun kullanıldığı ülke oldu. Hollanda'nın Rotterdam şehri ise sandık başına giden 64 bin 228 seçmen ile en fazla oy kullanılan Avrupa şehri unvanı aldı.

Yurt dışındaki Türk seçmenler 33 gümrük kapısında 7 Haziran tarihine kadar oy verebilecek.

(13.02)

9- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yurt dışında seçime katılımı değerlendirdi:

"Bu yıl gerek randevu uygulamasının kalkması, gerekse yurt dışında yaşayan vatandaşların ilgisinin artmasıyla dış temsilciliklerde kullanılan oylar yüzde 32,49'a çıktı ve gümrük kapılarındaki oylarla beraber toplamda yüzde 35,98 gibi bir rakama ulaşıldı"

"Gümrük kapılarında oy verme işlemleri 7 Haziran saat 17.00'ye kadar devam edeceği için bu sayı biraz daha artacaktır"

"Yurt dışında oy verme işlemleri adeta bir demokrasi şöleni havasında, şeffaf, barışçıl, güvenli ve huzurlu bir atmosferde tamamlandı. 54 ülkede, 112 temsilciliğimizde 3 bin 664 sandıkta yapılan seçimlerde toplam bin 106 personelimiz görev yaptı"

"Seçimlerde görev alan tüm fedakar görevlilere teşekkür eder, seçimlerin ülkemiz ve demokrasimiz açısından hayırlara vesile olmasını dilerim"

(14.26)

10- "Böcek" davasında yedinci duruşma

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın yedinci duruşması başladı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Sedat Zavar ve İlker Usta, başka suçtan tutuklu sanık Hasan Palaz, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları ile müştekiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakanlığın avukatları katılıyor.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklardan eski Emniyet görevlileri İlker Usta ve Sedat Zavar'ın "haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "siyasi ve askeri casusluk" suçlarından, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın ise bu suçların işlenmesine yardım etmek suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı, sanıklardan eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel ve suç tarihinde Erdoğan'ın Yakın Koruma Müdürlüğünü yapan Zeki Bulut'un da arasında bulunduğu 7'sinin beraatini, firari 3 sanık hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını istedi.

(15.36/15.40/15.52)

11- TİB iddianamesi kabul edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede "şikayetçiler" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olarak gösterildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Binali Yıldırım, Recep Akdağ, Zafer Çağlayan, Efkan Ala, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Nihat Ergün, Ömer Dinçer, Egemen Bağış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Danışmanı Sefer Turan, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün "mağdur" olarak yer aldığı iddianamede, sanıklar şunlar:

"Eski TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ile Adil Biçer, Barış Yaslan, Bülent Kocagürbüz, Ferhat Saraç, Gökhan Vıcıl, İmran Ergüler, Özgür Ören, Orhan Üçtepe, Ayhan Yeni, Cüneyt Koç, Hamza Demirezen, İbrahim Kılıç, Ali Osman Tekin, Ahmet Boyalı, Erkay Uzun, İsmail Bakar, Ahmet Asım Yağız, İbrahim Barbaros Özcan, Mehmet Akgedik, Seyit Ahmet Öztaban, Yunus Şahin, Hidayet Gencer, Nur Muhammed Arınç, Halil Çiçek ve Harun Dinç."

İddianamede sanıklara "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamaları yöneltildi.

(12.24)

12- Mersin'deki Paralel Devlet Yapılanması operasyonu

- Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik Mersin merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınanların sayısı 53'e çıktı.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi koordinesinde yürütülen Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyon kapsamında Mersin'de gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler, daha sonra sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Ankara, İstanbul, Çorum, Antalya, Adana, Denizli, Eskişehir, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Kilis'te yakalanan şüpheliler de Mersin'e gönderildi.

Operasyon kapsamında şu ana kadar 53 şüphelinin gözaltına alındığı belirtildi.

Şüpheliler hakkında, "Terör örgütü kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, hükümetin işleyişini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, adli yargılamayı engellemeye teşebbüs, iftira, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kaydetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, suç uydurma, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından gözaltı işlemi uygulandığı öğrenildi.

(08.52/10.13/10.47/11.03/13.27/14.25)

13- Van'da AK Parti seçim otobüsüne taşlı saldırı

Muradiye ilçesinde AK Parti'ye ait seçim otobüsü, HDP'li olduğu öne sürülen grubun taşlı saldırısına uğradı.

Otobüsün ön camının kırıldığı saldırının ardından grup, milletvekili adaylarının bulunduğu AK Parti İlçe Teşkilatına doğru yürüyüşe geçti.

Gerginliğin büyümesi üzerine polisin müdahale ettiği grup, HDP'li yöneticilerin de araya girmesiyle dağıldı. Gruptakiler, daha sonra ilçe merkezinde yeniden bir araya gelerek, şarkılar eşliğinde halay çekti.

(15.37)

14- Hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapması

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yetkilileri, Türkiye'de şu anda hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapmasıyla ilgili yasal bir engel olmadığını bildirdi.

Yargıtay, HSYK'dan, hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapıp yapamayacakları konusunda görüş talep etti.

Talep üzerine HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı imzasıyla Yargıtay'a yazı gönderildi.

Yazıda ilgili mevzuat hükümlerine yer verilerek, kamuda başörtüsü serbestisi sağlayan yönetmelik değişikliğinin hakim ve savcı için başörtüsü yasağı getirmediği belirtildi.

Tam aksine, yönetmelik değişikliğinin hakim ve savcıların başı örtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açtığı ifade edilen yazıda, "Çünkü bahsedilen 6. maddenin atıfta bulunduğu Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın yönetmelikleri bu konuda herhangi bir yasak içermemektedir. Bu hususta yönetmelik olmadığı gibi genelgelerde de herhangi yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. 1998'den bu yana yürürlükte olan Adalet Bakanlığının Hakim ve Savcıların Resmi Kıyafet Yönetmeliğinde de bir yasak bulunmamaktadır. Yargıtay ve Danıştay'ın kıyafet yönetmeliklerinde de bir yasak bulunmamaktadır" denildi.

Yazıda, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte 2013'te yapılan değişiklikle hakim ve savcılar da dahil başın açık olma zorunluluğunun ortadan kalktığı belirtildi.

(15.09)

15- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan bir gazetede "İşte Sır Rapor" başlığıyla verilen habere sert tepki:

"Özellikle seçim öncesinde bir kısım algı operasyonları oluşturulmak istenmekte. Bu da onun bir parçası. Devlet her evrakını gazetelerle, televizyonlarla paylaşmaz. Paylaşmadığı her her evrak da sır demek değildir. Bu sırsa sizin gazetede ne arıyor, sırsa sizin manşetinize nereden geliyor"

"Yani bunun herhangi bir sırrı falan yok ki. Aramızda kalsın 78 milyon kişi duydu bunu. Belki 10. kez söylüyorum. Bugün gazetenin bunu manşet olarak 'sır yakaladım' diye söylemesini kredibilite adına ciddi kayıp olarak görüyorum"

(13.05) (Fotoğraflı-Görüntülü)

16- Sivil toplum kuruluşlarından "normalleşme ve istikrar" çağrısı

- Memur-Sen, Birlik Vakfı, TÜRGEV, İHH ve Ensar Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 150 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu "Ortak Akıl Platformu" tarafından bazı gazetelere verilen ilanda, Türkiye'nin normalleşmesi ve istikrarın devam etmesi çağrısında bulunuldu.

Tam bağımsız ülkelerde karar alıcı mercinin millet olduğu vurgulanan ilanda, "Milletin demokratik iradesini yok saymak için kurulan şer tezgahlarına, hazırlanan yerel ve küresel kumpaslara ve milletin değerlerini esir alan vesayet iklimini tekrar hakim kılma çabalarına izin verilmeyeceği" bildirilen ilanda, "27 Nisan'da 'e-muhtıra' ile gerçekleştirilen vesayet kalkışmasını, senaryosu dışarıda yazılan Gezi kalkışmasını, 17-25 Aralık ihanet dolu darbe girişimlerini, 6-8 Ekim'de ortaya konan barbarlığı boşa çıkaran milletimizin kararlı duruşunun hamisi olacağız" ifadelerine yer verildi.

Çözüm Süreci ve sivil, özgürlükçü, demokratik yeni Anayasa'nın takipçisi olunacağı ifade edilen ilanda, eşit yurttaşlığın, ortak vatanın hayata geçirilmesi ve Çanakkale ruhunun yeniden tesis edilmesi fırsatı sunan barış ve kardeşlik sürecine sahip çıkılacağı belirtildi. İlanda, şunlar kaydedildi:

"Kutsal beldemiz Kudüs'ü bir Yahudilik mekanı olarak göstermek isteyen, Allah'ın evi Kabe'yi itibarsızlaştırmaya çalışan, dine, diyanete, din derslerine mesafeli yaklaşan, imam hatip okullarını kapatan ve yeniden kapatmaya çalışan ve Suriyeli kardeşlerimizden rahatsız olan zihniyetin kodlarının bilincindeyiz.

Ülkemizi, insanlık onuru noktasında daha ileri hedeflere taşımak ve Yeni Türkiye idealini gerçekleştirmek için elimizden ne geliyorsa yapmaktan geri durmayacağız. Milletimize karşı yapılan düzenli saldırıların bağlamının ne olduğunun idrakinde olan sivil toplum kuruluşları olarak bizler, tüm milletimizin, içinde bulunduğumuz dönemin bilincinde olduğuna, davasına, ülkesine, milletine ve büyük dönüşümün ruhuna uygun davranıp bundan sonraki tüm süreçlerde de gerekli sorumlulukları yerine getireceğine yürekten inanıyoruz."

(13.13)

17- "Seçmene baskıda, ikna komisyonu ve anket yöntemi"

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde seçmenin özgür iradesinin sandığa yansımasını engellemeye çalışan terör örgütü PKK'nın baskısı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, HDP'nin kurduğu ikna komisyonlarının seçmen üzerinde baskı uyguladığını söyledi.

Özdemir, "İkna Komisyonları" adıyla kurulan oluşumlarla seçmenin, hem kent merkezindeki mahallelerde hem de kırsal kesimde silah zoruyla tehdit edildiğini belirterek, "Özellikle kırsal kesimlerde köylerde köy köy dolaşılıp insanların bir şekilde ikna komisyonları dedikleri ama dışarıda silahlı militanların da olduğu ortamlara çekilip, 'Eğer bu seçimde HDP barajı aşmazsa, biz bunun hesabını soracağız' şeklinde tehditlerin olduğunu köylüler bize söylüyor" dedi.

- Hüda Par Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğru da ikna komisyonlarının HDP'nin barajı aşması için seçmen üzerinde baskı uyguladığı kaydetti.

- Karşılaşılan tehditlerin yeni olmadığını dile getiren Doğru, önceki seçimlerde de aynı baskı ve tehditlerin olmasından dolayı insanların hür iradelerini sandığa yansıtamadıklarını aktardı.

(11.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

18- Diyanet İşleri Başkanı Görmez Batı Trakya'da

Berat Kandili dolayısıyla Batı Trakya'ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, temaslarına Gümülcine Başkonsolosluğunu ziyaret ederek başladı.

Başkonsoloslukta Türk azınlığına ait sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Batı Trakyalı Türk parlamenterler Hüseyin Zeybek, Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf'u kabul ederek bir süre görüşen Görmez, daha sonra Gümülcine'nin seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret etti.

Görmez burada yaptığı konuşmada, Berat Kandili'nde Batı Trakyalı Müslüman Türk kardeşleriyle olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek "Gecikmiş de olsa buradaki soydaşlarımızla Batı Trakya'daki Müslüman Türk kardeşlerimizle birlikte olmaktan bahtiyarız" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl Berat Kandili'nde farklı bir uygulama yapma kararı aldığını belirterek bu gece yatsı namazında Türkiye'nin bütün camilerinde topluca dua edileceğini bildirdi.

Başkan Görmez, akşam namazından sonra İskeçe'deki Çınar Camisi'nde düzenlenecek Berat Kandili Programı'na katılacak.

(15.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- Kobani'nin "hayat pınarı" Türkiye

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 200 bin civarında Suriyeli Kürt'e kucak açan Türkiye, sınırın ötesinde bulunan mağdur insanlara gönderdiği tırlar dolusu malzemelerle umut olmayı sürdürüyor.

Terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasında yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından harabeye dönen Kobani'nin çöken altyapısı nedeniyle zor günler geçiren Suriyeli Kürtlerin imdadına, savaş esnasında kucak açan Türkiye yetişti.

Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda başta temel gıda malzemeleri olmak üzere ilaç ve giyim yardımlarından oluşan tır dolusu malzemeler, kontrol sonrası Kobani'ye ulaştırılıyor.

(11.11)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

20- Irak'ın Samarra kentinde "bomba yüklü bir tankla, silah deposuna düzenlenen" intihar saldırısında ilk belirlemelere göre, 45 kişi öldü, 33 kişi yaralandı.

(15.49)

21- DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Toplantısı

Yarın Fransa'da düzenlenecek olan DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Küçük Grup Bakanlar Toplantısı'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

(12.55)

22- Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon 450 bin dolar olduğunu bildirdi.

TİM'in mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, yılın ilk 5 ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerilemeyle 61 milyar 296 milyon 205 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ilk beş ayda 66 milyar 869 milyon 199 bin dolar düzeyindeydi.

Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalarak 151 milyar 725 milyon 75 bin dolar oldu.

-  Otomotiv endüstrisi, mayıs ayında 1 milyar 481 dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Yaptığımız hesaplamalara göre yan sanayide 250, ana sanayide 300 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu" dedi.

(11.18/12.08/13.21/15.24) (Fotoğraflı-Görüntülü)

23- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Gazze'de

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Gaze Şeridi'ni "barut fıçısı"na benzeterek, uluslararası toplumun bölgede yeni bir savaşa engel olması gerektiğini söyledi.

Sabah saatlerinde Erez Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne gelen Steinmeier, Gazze limanında düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki trajik durumu değiştirmek ve yeni bir savaşı önlemek için Filistinli ve İsrailli yetkililerle birlikte çalıştıklarını belirten Steinmeier, "Gazze'deki durum gerçekten çok zor ve bunun sonsuza kadar devam etmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Gazze barut fıçısı ve biz onun patlamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket saldırısına son verilmesi çağrısında da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı, "Gazze'nin roketler için bir rampa olmasını istemiyoruz. Güvenlik, insani gelişme ve onurlu bir yaşama karşılık gelir. Ortadoğu ve bölgede işlerin zor olduğunun farkındayım. Ancak hep birlikte yeni bir savaşa engel olmalıyız" diye konuştu.

Almanya'nın BM ve uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla Gazze'deki Filistinlilere desteğinin devam edeceğini ve yeniden imar konusunda da katkı sunacağını dile getiren Steinmeier, "Burada durum gerçekten kolay değil. Yıkımı, evlerini kaybeden insanları ve çalışmalarını gördüm. Onlara yardım etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Alman Bakan, Gazze'de bütün ticari sınır kapılarının açılması, ekonomik durumun iyileştirilmesi, içeride ve dışarıda yatırımlara başlanması çağrısında bulundu.

Steinmeier ayrıca İsrail'in son saldırılarında zarar gören Gazze limanındaki Filistinli Balıkçılar Odası'nda da incelemelerde bulundu. Burada bazı balıkçılarla görüşen Steinmeier, İsrail saldırılarının yol açtığı tahribatla ilgili bilgi aldı.

(13.12) (Fotoğraflı-Görüntülü)

24- Ertuğrul Fırkateyni anısına saygı dalışı

- Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Osmanlı gemisi Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'nın Kushimoto kentinde batışının 125. yılı anısına, saygı dalışı yapacak.

Kushimoto'da 3 Haziran Çarşamba günü yapılacak saygı dalışında milli sporcuya, Türk ve Japon Deniz Kuvvetleri eşlik edecek.

(12.18)

25- Türkiye Avrupa Oyunları'na hazır

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 12-28 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 1. Avrupa Oyunları'na Türkiye'den 217 sporcu katılacak.

- 302 kişilik kafile 8 Haziran tarihinden itibaren Bakü'ye hareket edecek. Kafileler 10 ayrı grupta Azerbaycan'a gidecek.

Oyunlarda Türkiye'den 217 sporcu, 20 ayrı branşta madalya mücadelesi verecek.

Kafilede 5 federasyon başkanı, 12 idareci, 6 hakem, 6 masör ve 2 de diğer yetkililer yer alacak.

(10.35)

26- Pekin'de sigara yasağı

Çin'in başkenti Pekin'de, kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Bugün yürürlüğe giren yasaya göre, ofisler, alışveriş merkezleri, havaalanları, toplu taşıma araçları ve otobüs durakları gibi kamuya açık kapalı alanlarda bundan böyle sigara içilemeyecek.

Yasağa uymayanlara 200 yuan (85 lira) para cezası kesilecek. İşletmeler için belirlenen para cezası ise 10 bin yuana (4 bin 310 lira) kadar çıkıyor.

(10.52)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Iğdır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title