Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle: 1- Libya açıklarında, Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptan İlker Büyükdere'nin cenazesi, Muğla'ya getirildi.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle:

1- Libya açıklarında, Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptan İlker Büyükdere'nin cenazesi, Muğla'ya getirildi. Daha sonra Sahil güvenlik botu TCS 83 önderliğinde Fethiye Körfezi'ne gelen ve Şövalye Adası açıklarında demirleyen  "Tuna-1" gemisindeki mürettebat tahliye edildi. Savcının incelemesinin ardından 1'i Türk, 2'si Gürcü 3 yaralı, hastaneye kaldırıldı.

Geminin ikinci kaptanı Zafer Kalaycı, hiçbir uyarı yapılmadığını belirterek. "Onların uyarıdan kastettiği muhtemelen bombaydı. Uyarıyı bombayla yaptılar bize" dedi.

Ankara'dan gelen olay yeri, bomba imha ve kriminal uzmanlarından oluşan 11 kişilik ekip, gemide inceleme yapıyor.

Saldırıda hayatını kaybeden İlker Büyükdere'nin cenazesi, ailesi tarafından toprağa verilmek üzere memleketi Mersin'e götürüldü

(17.53/19.21.22.21/01.09/11.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'in Hudeyde ve Hacce vilayetlerinde düzenlediği hava saldırılarında 60 sivilin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

(23.43)

3- Barcelona ile Bayern Münih arasında oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçının 75. dakikasında oyuna giren Xavi Hernandez, turnuva tarihinde 150 maça çıkan ilk futbolcu oldu.

(00.23)

4- Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ile Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Yanakiyevski, ülkedeki siyasi kriz nedeniyle  görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.

(00.26)

5-Yemen'de yerel saatle dün 23.00'te başlayan 5 günlük ateşkesin kısa süre sonra güneyde Ed-Dali, orta kesiminde Taiz ve doğudaki El-Cevf illerinde ihlal edildiği bildirildi.

(02.17)

6- Anayasa Mahkemesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın  2012'de düzenlediği gösterilere polisin müdahalesinin,  Anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmesi olduğunu" oy çokluğuyla kabul ettiği kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı

(04.57)

7-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Rusya'nın Soçi kentindeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

-Kerry:  "ABD olarak, siyasi bir dönüşüm, çözüm olana kadar Suriye'ye barışın gelmeyeceğine inanıyoruz. Laik, devlet kurumlarını muhafaza eden, barış ve istikrara dönüşüm sağlayan ve Suriye halkı ile tüm azınlıkları koruyan bir hükümeti (öngören) Cenevre ilkelerini uygulayabilmek için gerekli olan her şeyi yapmaya hazır, istekli ortaklar bulmak hepimiz için daha da ivedi hale geldi. Amacımız bu ve buna ulaşmak için çabalarımızı müşterek olarak iki katına çıkarmaktır" dedi.

Lavrov,  " "(Suriye'deki iç savaş) Cenevre'de 30 Haziran'da (2012) benimsenen mutabakatın yerine getirilmesine yardımcı olacak bir sürecin başlatılmasını sağlamaya dönük çabalarımızı sürdürmeyi veya hatta artırmayı kararlaştırdık. DAEŞ ve Nusra Cephesi çok tehlikeli. Bu silahlı gruplar daha da güçlü hale geliyor ve sadece Ortadoğu'daki barışı değil bunun ötesindekini de tehdit ediyor. Çabalarımızı birleştirmek ve birlikte daha etkili biçimde eylemde bulunmanın gerekliliğine mutlak surette inanıyoruz" diye konuştu.

(05.06)

8- Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için facianın birinci yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

9- AA Editör Masası'na konuk olan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yılmaz'ın öne çıkan açıklamaları söyle

"(TSK'daki paralel yapılanma iddiaları) Binin üzerinde kişiyle ilgili olarak ihbar gelmiştir. Bu ihbarlarla ilgili, hem idari hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından soruşturmalar başlatılmıştır. Neticelendiğinde elbette gereği yapılacaktır."

" Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayımız göreve döndü. Bunlardan 46'sı Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gidecektir. Dolayısıyla o terfide Yüksek Askeri Şura Üyeleri kendilerine, diğer aynı yaşta tertiplerine bakarak da en iyi liyakat ve ehliyeti dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır."

"Kozmik Oda'da ele geçirilen bilgilerin dışarıya sızdırılmasıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Ancak bunları dışarı sızdırırlar mı, hiç şüpheniz olmasın, sızdırabilirler. MİT Müsteşarı, Genelkurmay'ın ve Dışişleri Bakanı'nın bir toplantısı dışarı sızdırıldı mı? Sızdırıldı. Bundan sonra da böyle bir şey yapabilirler mi? Yapabilirler. Böyle baktığınızda, adeta bir karşı istihbarat örgütü görüntüsü veriyor."

"Silahlı kuvvetler milli bir ordu. Milli bir ordu olması silahlı kuvvetlerimizin gücünü ve 77 milyonun da bu orduya olan güvenini göstermektedir. Dolayısıyla milli ordu vasfını değiştirmemek lazım. Milli ordu vasfı nedir? Hukuk, kanun içerisinde komutanlara bağlı, komutanlardan aldığı talimatı uygulayan bir yapı olması lazım. Eğer komutanından değil de bir başka yerden talimat alan bir yapı varsa o zaman bu milli olma vasfını kaybeder."

"Gerek Özgür Suriye Ordusu, gerek Peşmerge, her ikisini de öneren Türkiye olmuştur. Türkiye olmasaydı hiç şüpheniz olmazsın Kobani düşerdi."

(10.43.10.45.10,53,10.5511.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10-  Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i kabul etti. Antalya Susesi Otel'de basına kapalı gerçekleştirilen Davutoğlu ve Kerry  görüşmesi, 45 dakika sürdü.

(10.58)

11-Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le bir araya geldi. Antalya Susesi Otel'de, basına kapalı gerçekleştirilen Davutoğlu ve Stoltenberg görüşmesi, 20 dakika sürdü.

(11.20)

12- Güney Kore İstihbarat Servisi, Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong Chol'un, ülkenin genç lideri Kim Jong Un'un da katıldığı bir toplantı sırasında "uyuyakaldığı için" geçen ay idam edildiğini öne sürdü.

(12.04)

13- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Arnavutluk'ta Cumhurbaşkanı Buyar Nişani tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Arnavutluk'ta temaslarına başladı.

(12.20)

Kaynak: AA / Güncel

Büyükdere Suriye Muğla Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title