Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Libya açıklarındaki uluslararası sularda bir Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı kuru yük gemisi saldırıya uğradı. Saldırıda, geminin üçüncü kaptanı öldü. Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı şiddetle kınadığını, konuyla ilgili sorumluların cezalandırılması için girişimlerin başlatıldığını açıkladı.

Kuru yük gemisi "Tuna-1"in, Türkiye'ye doğru yola çıktığı ve yarın Fethiye Limanı'nda olacağı bildirildi.

(11.29/14.52)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bölümler şöyle:

"Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar içlerindeki başörtü düşmanlığını, inanç düşmanlığını saklayamıyorlar, bastıramıyorlar. Başörtülü, başı açık, bunların hepsi bu ülkenin vatandaşı. Bunların arasına niye ayrımcılık sokuyorsunuz? Niye ayrımcılık tohumları atıyorsunuz? Yoksa başörtülü, başı açık, aralarında problem yok. Problem bu sapık zihniyetlerde. Ne oldu? Bu yasalar çıktı, kıyamet mi koptu? Türkiye onların beklediği gibi bir karanlık çağa girmedi. Tam aksine bir aydınlık çağda yürüyor. Ama bunların kafası karanlık, zihniyeti karanlık. Bunlarda kök yok kök. Köksüz. Sıkıntı burada"

"Bunlar şaklaban. Bunların ekonomiyi falan yönetecek halleri yok. Bunlar şu anda ellerindeki belediyeleri yönetemiyorlar. Ellerindeki belediyelerin olduğu yerler pisilikten geçilmiyor. Suistimal almış başını gidiyor. Arka sokakları dolaşın çöplükten geçilmiyor. Adeta İstanbul'u belediye başkanı olarak aldığım zaman İstanbul neyse şu anda oralarda da onu görüyorum, çöp dağları. İşte Van'da bilboardlara ne asmışlar, musluklarından kan akan bir Van. Musluktan kan akar mı? Ama bunların musluklarından akar. Musluklardan bulanık, çamur suyu, yosunlu su aktığını biliyorum ama kan aktığını hiç görmemiştim ama bunlarınkinden akar"

"Bunlar her fırsatta cami düşmanlığı yapıyorlar, din görevlisi düşmanlığı yapıyorlar, Kur'an, eğitim düşmanlığı yapıyorlar, başörtüsü düşmanlığı yapmaktan geri durmuyorlar. İşte terör örgütünün arkasında olduğu siyasi parti bu ara Diyanet İşleri Başkanına takıldı, ne diyorlar? 'Diyaneti kaldıracağız.' Ne yaptı sana Diyanet?"

(14.12/14.23) (Fotoğraflı / Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, TİM İstişare toplantısında konuştu. Davutoğlu'nun öne çıkan mesajları şöyle:

"İhracata dönük üretim stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak beşinci bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı"

"Hükümetlerin kısa dönem seçim politikaları uygulama lüksü yok. Muhalefet popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara, doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret, işverenlerle işçilerin bir araya geleceği, kamunun da bulunduğu bir ortamda optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir hizmettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyebileceğini en iyi sizler bilirsiniz"

"Normalde hükümetler seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verir ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebilir. Dikkatinizi şu noktaya çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık, 2023'e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık"

"Hemen her şehirde ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. Bazı yerlerde 10 misline de çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıkmış"

"İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin"

(12.07/12.53/13.32/13.57) (Fotoğraflı/Görüntülü)

4- Genelkurmay Başkanlığı, 7. Cumhurbaşkanı ve 17. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Ahmet Kenan Evren'in cenazesinin, yarın Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verileceğini bildirdi.

(11.00)

5- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in vefatına ilişkin, "Ben o işlerden, onun varlığından, onun yaptıklarından mağdur olmuş bir insan olarak onun hakkında güzel şeyler söylemek, bunu ifade etmek noktasında değilim. Söyleyeceklerimi de derununda muhafaza etmek isterim. Ölünün arkasından kötü şeyler de söylenmemeli. Elbette bizim bildiğimiz bir dua vardır, Allah rahmete müstahak olanlara rahmet etsin" dedi.

(15.19) (Fotoğraflı/Görüntülü)

6- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının usulsüz dinlemelerle ilgili 16 ilde başlattığı operasyon kapsamında 34 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bu kişilerden 2'sinin cezaevinde bulunduğu, 25'inin gözaltına alındığı bildirildi.

Şüpheliler, eski Başbakan Erbakan, eski TBMM Başkanı Cindoruk, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinlemekle suçlanıyor

(10.35/13.29) (Fotoğraflı/Görüntülü)

7- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan 2 milyon sığınmacı kabul ettiğini, 5,6 milyar dolar harcadığını, Avrupa Birliği'nin ise 130 bin sığınmacı alıp 260 milyon dolar katkı sağladığını belirterek, "Ortadaki adaletsizliği herkesin görmesi gerekiyor ve ne yapacaksa ne zaman yapacaksa bunu öncelikle karara bağlaması icap ediyor" dedi.

(15.09) (Fotoğraflı/Görüntülü)

8- Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ilişkin mutabakat zaptı, yarın Brüksel'de imzalanacak. Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile ticaretinin, anlaşmanın güncellenmesi sonrası ivme kazanması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği anlaşması kapsamındaki 4 konuda Türkiye'nin istediği gibi uzlaşıldığını, yarın Belçika'da mutabakat zaptı imzalanacağını söyledi.

(14.58)

9- Danıştayın kuruluşunun 147. yılı ve İdari Yargı Günü dolasıyla düzenlenen törende konuşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, bağımsız ve tarafsız yargı düzeninin adalet için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Güngör, "Demokratik-sosyal hukuk devletinde yargı, temel hak ve özgürlüklerle toplumun temel değerlerinin koruyucusu ve güvencesidir. Tarafsızlığını koruyamayan yargının, toplumun öfke ve tepkisini çekeceği unutulmamalıdır" dedi

(12.10) (Fotoğraflı/Görüntülü)

10- Genelkurmay Başkanlığından, tıbbi bir operasyon geçiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi

(11.59)

11- Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 savaş uçağına, Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunuldu.

(13.45)

12- Hazine, bugün düzenlediği 2 ihalede piyasaya 3 milyar 799,3 milyon lira borçlandı.

(13.47)

13- Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab vilayetinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 22 örgüt üyesi öldürüldü

(08.26)

14- Suriye'de çatı birliği Fetih Ordusu'na bağlı birliklerin, İdlib'in Cisr eş-Şuğur ilçesindeki Vatan Hastanesi kompleksinin kuşatmasını kırmaya çalışan 70 rejim askerini öldürdüğü bildirildi

(00.51) (Fotoğraflı)

15- Polonya'da cumhurbaşkanı seçimi sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi'nden Andrzej Duda yüzde 34.8 oy alarak, yüzde 32.2 oy alan mevcut Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'yi geçti.

(00.10)

16- Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona ait uçakların, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ve Husilerin askeri karargah olarak kullandıkları Kahire Kalesi'ne hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

(04.18)

17- Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab vilayetinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 22 örgüt üyesi öldürüldü.

(08.26)

18-  Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimde İngiliz parlamentosuna 8'i kadın toplam 13 Müslüman milletvekili girdi.

(09.24)

19- Meksika'nın güneyinde karma aşı yapılan iki bebeğin yaşamını yitirdiği, 29 bebeğin de hastalandığı bildirildi.

(09.28)

20- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan Anti-balaka ve Müslüman Seleka grupları arasında silahsızlanma anlaşması imzalandı. Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de uzlaşma amacıyla düzenlenen forumda, çatışmaların sona ermesi için imzalanan anlaşmada gruplara silah ve mühimmatlarını teslim etmesi için 1 ay süre tanındı.

(10.02)

21-  Afganistan'ın güneyindeki Zabul kentinde yaklaşık üç ay önce kaçırılan 31 Hazara kökenli Afgan vatandaşından 19'u bugün serbest bırakıldı.

(10.25)

22- Yemen'in Sada kentinde Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), koalisyon güçlerinde görev yapan Fas'a ait bir savaş uçağını düşürdüğü öne sürüldü. Husilerin Siyasi Büro Üyesi Dayf eş-Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, militanların Sada'da koalisyon güçleri arasında Yemen'e hava saldırıları düzenleyen Fas'a ait savaş uçağını uçaksavar ile düşürdüğünü iddia etti.

(11.39)

23- Dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarından Himalayalar'ın bir kısmının yüksekliğinin, 25 Nisan'da Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 1 metre kadar azaldığı belirlendi.

(11.57) (Fotoğraflı/Görüntülü)

24- Güney Kore, hafta sonu denizaltıdan fırlatılan balistik füze denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'yi uyardı.Yerel medyada yer alan haberlere göre, Güney Kore Savunma Bakanı Han Min-koo, "Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerine yanıtımız acımasız ve sert olur" ifadesini kullandı.

(12.16)

25- Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın, hakkındaki tutuklama emrinin kaldırılması için iki hafta önce yaptığı başvurunun reddedildiği bildirildi.

(13.07)

27-  Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG), ülkenin güneyindeki Şebve ilinde bulunan El-Musaynaa bölgesini Husilerden geri aldı. HDG kaynaklarından alınan bilgiye göre, HDG, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ve Husilerle 3 gün süren çatışmaların ardından bölgede kontrolü sağladı.

(14.32)

28- Rusya ve Çin, Akdeniz'de "Denizde İşbirliği 2015" isimli ortak askeri tatbikat başlattı. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoliy Antonov, konuyla ilgili açıklamasında, tatbikatın amacının deniz güvenliği konusunda Rusya ve Çin arasındaki işbirliğini artırmak olduğunu belirtti.

(15.30)

29- Dünya Tekvando Şampiyonası yarın Rusya'nın Chelyabinsk kentinde başlıyor. Organizasyona 100 ülkeden, yaklaşık bin 200 sporcu katılırken, Türkiye'yi turnuvada, 8 kadın ve 8 erkek sporcu temsil edecek

(11.53)

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye Suriye Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title