Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri, saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1-Partisinin Muş mitinginde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu : "Buradan bütün siyasi partilere sesleniyorum; çözüm süreci artık partilerin meselesi değildir, milletin meselesidir. Her ne suretle olursa olsun başarıya ulaşacaktır. Doğuyla batıyı, Türkmenle Kürdü, Sünniyle Aleviyi, Şiiyi kardeş kılma kararlılığımızdan hiçbir zaman fedakarlık etmeyeceğiz. Biz tek devlet derken, herkesin eşit vatandaş olduğu devleti kastediyoruz. 12 Eylül devletini kastetmiyoruz, Şeyh Edebali'nin devletini kastediyoruz" dedi.

Davutoğlu: "Biz tek millet derken, Sultan Alparslan'ın, Sultan Selahaddin Eyyubi'nin omuz omuza verdiği milleti kastediyoruz. Onun ordusuyla Kudüs'e yürüyen milleti kastediyoruz. Birileri duysun. 'Kudüs Yahudilerindir' diyen duysun. Aziz Kürt kardeşlerimiz, Türk kardeşlerimiz, biz Kudüs'ün İslam kimliğini yok etmek isteyenlere fırsat verir miyiz? Biz millet derken, millet-i İbrahim'i kastediyoruz, tevhidi kastediyoruz, tarihi beraberliği, birliği kastediyoruz. O anlamda hepimiz tek bir milletiz. Adalet arayan milletiz, vahdetle yürüyen milletiz" diye konuştu.

(15.02/15.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AA Editör Masası'nda soruları cevaplandırdı. Zeybekci'nin öne çıkan açıklamaları şöyle:

"Merkez Bankamızın yapacağı bu ayki toplantıda faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum. Ama asla faizle ilgili yukarı yönde bir beklentim de yok. Türkiye'nin de piyasaların da böyle bir beklentisi yok"

"Mayıstan başlayarak haziran ve temmuz aylarında düşük enflasyon görülecek. Enflasyonun 2015'te istediğimiz noktaya çok daha gelmesi için pozitif sebeplerimizin fazla olduğunu düşünüyorum"

"Kur, enflasyon ve faizin üzerinde bir balon oluştu. İnşallah bunun da önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde kendiliğinden ortadan kalktığını göreceğiz"

"HDP barajı aşamayacak. Bu, Türkiye'nin önüne çok büyük bir şans getirecek"

"(CHP'nin seçim vaatleri) Kemal Kılıçdaroğlu ne diyorsa biz onların hiçbirisini yapmayacağız. 'Önce Türkiye' diye çıktığımız bu yolculukta Türkiye'nin menfaati neyi gerektiriyorsa biz onları yapacağız"

"(Doların yükselişi) Martın ikinci yarısından itibaren bu spekülatif köpük geldi bizim Türk Lirası'nın üzerine oturdu. Bu da yaklaşık olarak 5-6 puan civarında oraya oturdu. Önümüzdeki haftadan itibaren seçim sonuçları öngörülmeye başladığında bu köpüğün gittiğini göreceğiz hep beraber"

"(Patates fiyatlarındaki artış) Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz"

(11.27/12.26/12.48/14.33) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü.

(10.09/12.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: "(Dolmabahçe görüşmeleri) Biz, o görüşmeleri terör son bulsun diye yapıyoruz, HDP barajı geçsin diye yapmıyoruz. HDP, bizim rakibimizdir ve onlarla mücadeleyi sürdüreceğiz. Çözüm Süreci varken de yokken de sürdüreceğiz" dedi.

(15.18) Fotoğraflı-Görüntülü)

5- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankırı mitinginde yaptığı konuşmada "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemini kabullendirmek için var gücüyle uğraşmaktadır. Türlü kanunsuz yöntemlerden medet ummaktadır. Erdoğan, 7 Haziran Genel Seçimi'ni başkanlık sistemine geçiş için basamak, kendi ifadesiyle 'istasyon' olarak görmektedir" dedi.

(14.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de gerçekleştirilen enerji projelerinin, iktidar ve muhalefet partilerinden öte bir konu olduğunu belirterek, "Siyasi istikrar olmazsa bahsettiğimiz hiçbir yatırımı yapamayız. Bu konuda hassas olmak, milli bir duruş sergilemek gerekiyor" dedi.

(15.28) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bu aydan itibaren tüm yoksul, yetim, öksüz ve asker çocuklarına maaş bağlayacaklarını bildirdi.

(14.05)

8- "Balyoz Planı" davasının gerekçeli kararı hazırlandı

Gerekçeli karardan:  "Yargılamanın yenilenmesi aşamasında elde edilen deliller doğrultusunda gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen 11 ve 17 nolu CD'lerin sahte olarak oluşturulduğu kesin olarak tespit edilmiş, mahkumiyet hükmüne esas alınan diğer tüm dijital delillerin de sahte olarak oluşturulduğu yönünde kuvvetli şüphe oluşmuştur"

Sanık Çetin Doğan'ın seminer konuşmalarındaki hükümeti eleştiren sözleri, seminerin amacını aşan sözler olsa da, bu sözlerin sanığın darbe hazırlığı yaptığı anlamına gelmeyeceği, sanığın darbe hazırlığı yapması halinde konuşmasında belirttiği gibi caydırıcılıktan söz etmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı düşünülmüştür"

"Gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen belgeler arasında 1. Ordu Komutanlığı'nın 'kozmik oda' olarak bilinen kontrollü evrak bürosundan çıkarılan belgeler de bulunmaktadır. Gizli nitelikte olan bu belgeleri bulunduğu kontrollü yerden gizlice alarak gazeteciye teslim eden, 11 ve 17 nolu cd'lerin sanıklarla aidiyetini sağlamak amacıyla sanık Süha Tanyeri'ye ait el yazılarının bulunduğu defterden kopyalama yaparak bu kişiye aitmiş izlenimi verecek şekilde üzerine yazı makinesiyle yazı yazan kişi veya kişilerin iyi niyetli olmadığı aşikardır"

(13.08)

9- Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "Devrimci Karargah Örgütü" davasında yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya "örgüt üyelerine yardım" suçundan verilen hapis cezasını bozdu

(12.58)

10- Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Akçakale'den DAEŞ'e gübre gittiği iddialarına ilişkin "Doğru şeyler değil. Hakikati araştırmak isteyenler, bunun için bize de gelsinler, oraya da da gitsinler, yardımcı oluruz" dedi.

(15.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Kamudaki ihaleleri incelemeye alan polis, "himmet" adı altında toplanan on binlerce büyük ve küçükbaş hayvan etinin bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere, şartnamelerde usulsüzlük yapılarak satıldığını tespit etti.

(13.03)

12- Mavi Marmara Davası avukatlarından Cihat Gökdemir, Uluslararası Ceza Mahkemesi Ön İnceleme Bürosu'na yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirterek, saldırı esnasında gemide bulunan tüm mağdurların dinlenmesine karar verildiğini bildirdi

(14.36)

13- Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, son günlerde bazı basın kuruluşlarında kendisi ve ailesi ile ilgili çıkan haberlerin, Manisa'daki Paralel Yapı'ya yönelik operasyonlar sonrasında servis edildiğini belirterek "Operasyonlar nedeniyle beni itibarsızlaştırmak isteyen 'Paralel Yapı' ailevi bir problemden kaynaklanan asılsız iddiaları bile kullanmaya tenezzül etmektedir" ifadelerini kullandı

(14.41)

14- Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, başbakanlığı döneminde, katıldıkları bir eylemde attıkları sloganlarla hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan ÖDP İl Başkanı Ali Deliak, 11 ay 20 gün hapse mahkum edildi.

(15.11)

15- Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 104. duruşmasında, sanıklar esas hakkındaki savunmalarını vermek için ek süre talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık emekli Albay Ülger, eski Emniyet Müdürü Avcı'nın son beyanları ve "Cemaatin İflası" isimli kitabındaki yazılarının dikkate alınarak, tanık olarak dinlenilmesini talep etti

(15.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

16- Eskişehir'de, bir kafeden sahiplendiği kediyi işkenceyle öldüren ve bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan üniversite öğrencisine 3 yıl hapis cezası verildi.

(12.08) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, kuş gribi virüsü nedeniyle üç tesiste yapılan ilaçlama ve itlaf çalışmaları tamamlandığı bildirildi.

(15.12) (Görüntülü)

18- ABD yönetimi, terör örgütü DAEŞ'in 4 liderinin yerleri hakkında bilgi getirenlere toplam 20 milyon dolara varan ödül koydu.

(00.53)

19- ABD Hazine Bakanlığı, Küba ile ilişkilerin yumuşatılması kapsamında 4 özel şirkete, bu ülkeye feribot seferi düzenleme yetkisi verdi.

(08.39)

20- ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani arasındaki görüşmeye katıldı. Obama ve Biden'ın, ABD'nin IKBY'ye ve Kürt halkına güçlü ve devam eden desteğini yeniden teyit ettiği belirtilen açıklamada, ayrıca ABD'nin, Stratejik Çerçeve Anlaşması altında, Irak Anayasası'nda tanımlandığı üzere birleşik, federal ve demokratik bir Irak'a yönelik kalıcı taahhüdünü yeniden vurguladıkları bildirildi.

(09.35)

21- Dünya genelinde 38 milyon kişinin ülkesindeki çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerinden edilmiş durumda olduğu ve her gün yaklaşık 30 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. BM, sivil toplum kuruluşları ve ülkelerden alınan bilgilerle derlenen Norveç Mülteci Konseyi bünyesindeki Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'nin (IDMC) raporu BM Cenevre Ofisi'nde açıklandı. Rapora göre, dünyada yerinden edilenlerin sayısının 38 milyona ulaştığı, bu sayının Londra, New York ve Pekin'in nüfuslarının neredeyse toplamına denk geldiği vurgulandı.

(12.06)

22- Afganistan'ın başkenti Kabil'de Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen kadının linç edilmesi üzerine yakalanan 49 sanıktan 4'ü idama cezasına çarptırıldı.

(12.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

23- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cibuti'yi ziyaret ediyor. Kerry, Cibutili mevkidaşı Mahmud Ali Yusuf ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı, görüşmenin ardından, Yemen'deki krizden Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) sorumlu olduğunu belirterek, "Yemen'de krizi çıkaran Husilerdir. Husilerin, BMGK kararlarına bağlı kalması gerek" açıklamasını yaptı. Yemen'deki kötüleşen durumdan duyduğu endişeyi dile getiren Kerry, ABD'nin, Yemen'deki çatışmalardan zarar görenlere acil yardım ulaştıracağını belirtti.

(14.55)

24- İtalyan güvenlik güçlerinin İtalya açıklarında 98 kaçak göçmeni kurtardığı bildirildi.

(15.25)

25- Almanya'da "Oldschool Society" (OSS) adlı aşırı sağcı terör örgütüne yönelik ülke çapında operasyon düzenlendi. Kuzey Ren Vestfalya, Bavyera, Rheiland Pfalz, Saksonya ve Mecklenburg Vorpommern eyaletlerindeki operasyonlarda örgüte ait olduğu iddia edilen hücre evlerde aramalar yapıldı ve delil niteliği taşıyan bazı malzemelere el koyuldu. Aramalarda ayrıca yüklü miktarda patlayıcı madde ele geçirildiği de kaydedildi.

(15.34)

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title