Haberler

9. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali

Kortej yürüyüşü ile başlayan festivalin sahne programları iptal edildi

Ankara'nın Çubuk ilçesinde "9. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali", kortej yürüyüşü ve çeşitli etkinliklerle başladı. Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden akşam yapılması planlanan sahne programlarının iptal edildiğini açıkladı.

Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesi önünde başlayan kortej yürüyüşüne AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Ak Parti Ankara Milletvekilleri Prof. Dr. Emrullah İşler, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Lokman Özden, Yalova'nın Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, çeşitli kurumların ilçe yöneticileri, vatandaşlar ve festival için ilçeye gelen yabancı gruplar katıldı.

Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyen kortejdekilere, yol boyunca stant açanlar turşu ve baklava ikramında bulundu. Vatandaşlar, yol boyunca en çok ilgiyi antika otomobillere, ilçenin geleneksel kıyafetiyle yürüyen gençlere ve mehteran bölüğüne gösterdi. Antika otomobiller, Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, seğmen ekibi ve tekerlekli şehitler anıtı eşliğindeki yürüyüş, Atatürk Parkı'nda son buldu.

Eski Şabanözü kavşağında oluşturulan festival kapısı önünde kesilen kurdeleyle başlayan festival açılışında Çubuk Belediye Başkanı Özden, festivalin bu yıl dokuzuncusunu düzenlemekten mutlu olduklarını ifade etti.

Düzenlenen festivalin herkes tarafından "Benim festivalim" olarak kabullenildiğini belirten  Özden, festivalin sadece akşam düzenlenmesi planlanan sahne programlarının iptal edildiğini belirtti.

Özden, şunları söyledi:

"Bu festivalin üretim festivali olduğunu biliyorsunuz. Bu festivalde tarlalarda çalışan binlerce işçi kardeşimizin emeği olduğunu biliyoruz. Çünkü bizim festivalimizin ekonomik olarak bir değeri vardır. Bu nedenle de bu festivalimizin tamamını iptal edemezdik. Ancak bir göz ağlarken, diğer göz gülmez. Bunun için biz sadece akşam konserlerini iptal ettik."

Belediyelerin birçok yerde festivaller yaptığını hatırlatan AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ise bu festivallerden elle tutulur, aranılan, arzu edilen, gelip bir şeyler alınan ve gidilmek istenen bir festivalin Çubuk Festivali olduğunu vurguladı. Festivalin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı veren herkese teşekkür ettiğini söyleyen İpek, "Turşu festivali Çubuk'un tanıtımına ve üretimine faydası oluyor. Çubuklunun üreterek para kazanmayı bilen, ekonomiye katkıda bulunan çalışkan insanlar olduğunu hem Ankara'ya hem Türkiye'ye anlatan güzel ve faydalı bir festival oluyor" diye konuştu.

Çubuk'un 10 yıl içinde çok geliştiği anlatan İpek, ilçede şimdi raylı sistemleri, metroyu ve birçok yeni şeyin konuşulduğunu ifade etti.

İpek, "Bunun için Allah'a ne kadar hamd etsek azdır. Çubuk'a Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin kurulmasıyla ilgili kararı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan verdi. Bu eser Genel Başkanımız, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eseridir ve Çubuk'a hediyesidir. Türkiye'nin en güzel Osmanlı ve Selçuklu mimarisine sahip güzel eserlerinin olduğu çok nadide bir kampüs olacak" ifadelerini kullandı.

Askeri darbelerin tamamını parti olarak kınadıklarını ve kınamakla da kalmayarak bunları yapanların hepsini yargı önüne götürdüklerini vurgulayan İpek, bunları yapanları yargı önüne getiren Cumhuriyet tarihinde tek siyasi partinin AK Parti olduğunu kaydetti.

İpek, şunları söyledi:

"Biz o anayasa değişikliğini yaparken bunun içine 12 Eylül'ü o darbeyi gerçekleştirenlerin yargılanmasını sağlayan maddeyi koyduğumuzda bu madde bir işe yaramaz yargılanmazlar bunlara davada açılmaz denilmişti. Değerli milletvekili arkadaşımın partisi de o anayasa değişikliğine evet oyu vermemişlerdi. Sonunda biz anayasa değişikliğini yaptık. Referanduma gittik yüzde 58 gibi bir destekle anayasa değişikliği gerçekleştirildi. Bundan sonra hiç kimsenin milletin iradesine karşı durum sergilemesi mümkün değildir. Biz milletin iradesi ile ilgili bu ülkede gerçekleştirdiğimiz bu düşünceyi aslında yaşadığımız diğer coğrafyadaki insanlarında yararlanması ile ilgili bütün dünyada dile getirdik. Şu an iktidar olarak düşüncemiz şudur; Mısır'ı Mısır'ın halkı yönetmelidir. Suriye'yi Suriye halkı yönetmelidir. Duruşumuz budur. İktidar olarak da duruşumuz budur. Sosyal olayların, sosyal tarihin bir gerçeği vardır. Baskıya dayalı hiçbir rejim sürekli ayakta kalamaz. Mısır'da da kalamayacaktır, Suriye'de de kalamayacaktır. Sonunda sandıkta Suriye halkı kendi geleceğini belirleyecek, Mısır'da da kendi geleceğini belirleyecektir."

Festivalin yapıldığı bölgeye ve ülkenin tanıtımına büyük katkı verdiğini dile getiren CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise Çubuk festivalinin başarısının herkes açısından büyük bir kıvanç kaynağı olduğunu belirtti.

Festivalin 12 Eylül gününe rastlamasının bir tesadüf olduğunu kaydeden Çetin, bundan 33 yıl evvel yaşananların halen belleklerinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ama o günden bugüne gerçekten 33 yıl gibi koca bir sene geçmesine rağmen özgürlükler açısından, demokraside ki gelişmişlik düzeyi açısından değişen çok şey yok. Ne yazık ki ülkemizde hala o günlerde yaşadıklarımızı bu günlerde başka biçimde yaşamakta olduğumuzu görmekten üzüntü duyuyoruz. O gün asker postallarıyla evlere girilip evler didik didik ediliyor ve işkenceler, nezarethaneler, haksız hukuksuz tutuklamalar, cezaevleri, zindanlar kol geziyordu. Bugün de aynı görevi ne yazık ki polis teşkilatımızda yapılmaya devam ediliyor. Gerçekten barışa katkı açısından bu festivalleri çok önemsiyorum. Kardeşliğin, dayanışmanın ve kaynaşmanın yerleri bu festivallerin ülkemize, demokrasimize katkı sunmasını diliyorum."

Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin de festivale yoğun katılımın olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek, burada kendilerine ikram edilen yöresel ürünlerin tadına baktı.

Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Senegal'den ve Ankara Seğmen Kulübü gruplarının katıldığı festival dört gün sürecek ve 15 Eylül Pazar günü gece yarısı sona erecek. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

İzzet Çetin Haluk İpek Ak Parti Yerel Haberler

title