Haberler

9. Türk-Arap Ekonomi Forumu

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "Başarılı olmak için kurumsallaşmaya, şirketleşmeye, kurumsal kültüre ve kurumsal yönetişime ihtiyaç var. Bunlar yapılırsa halka açık, borsaya kote bir şirket haline gelebilirsiniz" "Şirketlerin ve kurumların devam etmesini istiyorsanız halka arz edebilmelisiniz.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, başarılı olmak için kurumsallaşmaya, şirketleşmeye, kurumsal kültüre ve kurumsal yönetişime ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bunlar yapılırsa halka açık, borsaya kote bir şirket haline gelebilirsiniz" dedi.

Turhan, 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada Orta Doğu'da kurumsal çerçevenin nasıl geliştirilebileceği konusuna değinmek istediğini ifade ederek, kurumsallaşmanın ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olarak yorumlandığını söyledi. Orta Doğu ekonomisinin 1000'li yıllarda Avrupa'daki ekonomilerden daha fazla geliştiğini ancak aradan geçen 900 yılda Orta Doğu ülkeleri için çok olumsuz bir tablonun ortaya çıktığını kaydetti.

Turhan, kurumsallaşma ve şirketleşmenin gelişmişlikle ilgili önemli unsurlar olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ekim ayında Kaliforniya Üniversitesi ile ortak bir zirve düzenleyeceğiz. Bu zirvede Orta Doğu'daki girişimcilik çalışması konusu ele alınacak. Borsa İstanbul'da ortak bir merkezin açılışını yapacağız. Bu merkezin amacı girişimlerimize destek vermek olacak. Bir örgütü bir kurumdan farklı kılan kalıcılık ve devamlılıktır. Herhangi bir şeyi kurumsallaştırmak için iki boyuta ihtiyaç vardır. Birinci boyut, kurumun kendi kendine yeterli, kalıcı ve istikrarlı olabilmesidir. Bir örgütün kurum haline gelmesini istiyorsak kendi kendine yetebilmeli. İkinci olarak da rekabet gücüne sahip olmalıdır. Eğer bu iki unsuru bir araya getirebilirsek o zaman bir kurum oluşturabiliriz."

"Sermaye piyasaları, borsalar kurumsallaşmak açısından önemlidir"

Turhan, Orta Doğu'daki eksik unsurlara dikkati çekmek istediğini belirterek, "Eğer girişimlerimizin şirketleştirilme sürecini tamamlayabilirsek, iş modellerimizin kurumsallaştırılmasını tamamlayabilirsek başarılı oluruz. Aksi takdirde kalıcı olmak mümkün olmayabilir. Sermaye piyasaları, borsalar kurumsallaşmak açısından önemlidir. Şirketlerin ve kurumaların devam etmesini istiyorsanız halka arz edebilmelisiniz. Bu sayede söz konusu şirketin bir kimlik kazanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer şirketlere kendi kimliklerini vermezseniz uzun ömürlü olamazlar. Bütün bunları başarabilmek için sermaye piyasalarındaki ve borsadaki durumu anlamamız gerekiyor" diye konuştu

Turhan, bunlara paralel etkin bir kontrol ve denetim mekanizması bulunması gerektiğine işaret ederek, bunun üstüne bir de kurumsal kültürün oluşturulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Kurum haline gelecek şirketin kendine ait bir hayatı olacağını dile getiren Turhan, ancak bu şekilde 300-400 yıllık şirketler kurulabileceğini anlattı. Kurumsal yönetişime duyulan ihtiyaca dikkati çeken Turhan, "Kurumsal yönetişimin de 4 ayağı bulunuyor; adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu olmak. Bu sorumluluktan anlatılan bütün paydaşlar için sorumluluktur. Bütün ekosisteminiz bunun içinde. Sonuçta bir şirketin karı, içinde bulunduğu toplumdan gelir. Bu şirketin de elde ettiği karı topluma geri ödeyebilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Turhan, başarılı olmak için kurumsallaşmaya, şirketleşmeye, kurumsal kültüre ve kurumsal yönetişime ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bunlar yapılırsa halka açık, borsaya kote bir şirket haline gelinebileceğini de sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul İbrahim Turhan Orta Doğu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title