Haberler

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Ait Arşiv Görüntüler (1)

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Süleyman Demirel'in başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yıllarına ait arşiv görüntüler 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı-Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu-10 yıl 5 ay başbakanlık koltuğunda oturan, altı dönem Isparta milletvekilliği yapan Demirel, 1980'den sonra 7 yıl siyasetten yasaklandı-Altı kez kalktığı başbakanlık koltuğuna yedi kez oturan ve hükümet kuran Demirel, 16 Mayıs 1993'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi-65 yıllık eşi Nazmiye Demirel'i 27 Mayıs 2013'te kaybeden Demirel için, bu yıl Isparta'da Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi açıldı-9. Cumhurbaşkanı Demirel, bugün saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, 91 yaşında hayatını kaybetti EDA ÜNLÜ ÖZEN/YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı, 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle "altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen" parti lideri, Devlet Su İşleri'nin "barajlar kralı" lakaplı inşaat mühendisi genel müdürü, Türk siyasetinin fötr şapkalı "baba"sı Süleyman Demirel, 91 yaşında hayatını kaybetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Süleyman Demirel'in başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yıllarına ait arşiv görüntüler 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı-Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu-10 yıl 5 ay başbakanlık koltuğunda oturan, altı dönem Isparta milletvekilliği yapan Demirel, 1980'den sonra 7 yıl siyasetten yasaklandı-Altı kez kalktığı başbakanlık koltuğuna yedi kez oturan ve hükümet kuran Demirel, 16 Mayıs 1993'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi-65 yıllık eşi Nazmiye Demirel'i 27 Mayıs 2013'te kaybeden Demirel için, bu yıl Isparta'da Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi açıldı-9. Cumhurbaşkanı Demirel, bugün saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, 91 yaşında hayatını kaybetti EDA ÜNLÜ ÖZEN/YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı, 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle "altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen" parti lideri, Devlet Su İşleri'nin "barajlar kralı" lakaplı inşaat mühendisi genel müdürü, Türk siyasetinin fötr şapkalı "baba"sı Süleyman Demirel, 91 yaşında hayatını kaybetti.Süleyman Demirel, saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, tedavi olduğu Özel Ankara Güven Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.Demirel, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de "Paşa Dayı" Yahya Bey ile Ümmühan Hanım'ın ikinci çocuğu olarak 1 Kasım 1924 yılında doğdu. İlköğrenimini 1930-35 yıllarında doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Afyon Lisesi'nden 1941 yılında mezun olan Demirel, daha sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi adını alacak olan Mühendis Mektebi sınavlarını kazandı.İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden 1949'da mezun olan Demirel, aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresinde göreve başladı. Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Demirel, yurda dönmesinin ardından, kendisine "barajlar kralı" unvanını getirecek Devlet Su İşleri'ne atandı. Barajlar Dairesi başkanlığından sonra 1955'te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Eisenhower Vakfı'nın bursiyerini alarak bir kez daha ABD'ye giden Demirel, askerlik görevi için 1960'ta genel müdürlükten ayrıldı. 27 Mayıs'tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü'nün ilk projesini hazırlayan ABD'nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması Morrison Knudsen Inc.'in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayı bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Demirel Nazmiye Demirel İsmet İnönü Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title