Haberler

9 Ayda 17 Bin Kişi Denetimli Serbestlikten Faydalandı

Samsun Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, 9 ay içinde 17 bin 123 kişinin Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalandığını söyledi.

Samsun Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, 9 ay içinde 17 bin 123 kişinin Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalandığını söyledi. Halen 3 bin 230 kişinin de bu yasadan faydalandığını belirten Soğukpınar, "Bazı kişiler imza atıyor, bazıları kamu yararına çalıştırılıyor. Bazılarına seminer programlarını uygulanıyor. Kimilerine de elektronik kelepçe takılıyor. İnsanları toplumdan uzaklaştırmak yerine kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Türkiye genelinde 2006 yılında başlanan Denetimli Serbestlik Yasası'nın insanlar tarafından tam olarak bilinmediğini dile getiren Samsun Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, yargı sisteminin sadece suçluyu cezalandırmadığını, aynı zamanda toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve suçlu davranışlarını da engellemek adına çalışan bir mekanizma olduğunu dile getirdi. Soğukpınar, kurumda şüpheli ve sanıkları topluma kazandırmak adına çeşitli programlar uygulandığını ifade ederek, "Yargı sistemi sadece suçluyu cezalandıran değil, aynı zamanda toplumun yaşal kalitesini yükseltmek ve suçlu davranışlarını da engellemek adına çalışan bir mekanizmadır. Bireylere nitelik, mesleki beceri ve kendini ifade etme yeteneği kazandırmak hedefi ile eğitim ve rehabilitasyan faaliyetlerini veriyoruz" dedi.

Denetimlik serbestlik uygulamasından kimlerin faydalanabileceğini de açıklayan Canan Soğukpınar, "Hakkında hapis cezası verilen şahısların cezalarının 3/2'sinin infaz edilmesine 1 yıldan az bir süre kalanlar iyi halli olmaları koşulu ile denetimli serbestliğe tabi tutulma şartlarını kendi rızalarıyla kabul ve talep edenler, uyuşturucu madde bulunduran veya kullananlar, hakkında adli para cezası verilen ve bu parayı ödeyemeyenler, mahkemelerce hakkında kamu yararına ücretsiz çalıştırma cezası verilenler bu uygulamadan faydalanıyor. Bu şahısların bazıları imza atıyor, bazıları kamu yararına çalıştırılıyor. Bazılarına seminer programlarını uygulanıyor. Kimilerine de elektronik kelepçe takılıyor" diye konuştu

Bu yılın ilk 9 ayında 17 bin 123 kişinin Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalandığını belirten Canan Soğukpınar, bu kişilerin bazılarının uygulamalara katılmadığı için dosyalarının ilgili yargı mercilerine gönderildiğini söyledi. Halen daha 3 bin 230 kişinin denetimli serbestlik altında bulunduğunu kaydeden Soğukpınar, "170 kişi halen kamu yararına çalıştırılıyor. Önümüzdeki dönemlerde kamuda çalıştırılmak için beklenen bin 500 kişi bulunuyor. 800 kişinin imza yükümlülüğü devam ediyor. 9 ayda 225 kişiye kelepçe taktık. Halen 75 kişe de kelepçe bulunuyor. Biz bu kişilerden kamuda çalışanları orada bulunan gözetmenler ve bizim denetim ekibimiz tarafından denetliyoruz. Elektronik kelepçe takılan kişiler ise hem bizim müdürlüğümüz tarafından hem de Ankara'da bulunan Elektronik İzleme Merkezi tarafından yapılıyor. Kurumumuzda ayrıca kişilere uzman personeller tarafından, sigara ve alkol bağımlılığı, hayat için değişim ve öfke kontrolü programları uyguluyoruz. Bu programlar kişiye 2 hafta, bir 1 saat süren 10 oturum şeklinde veriliyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz, seminerler uyguluyoruz. Ayrıca kurum içinde bulunan atölyelerde bilgisayar, müzik, ebru, sabun işleme, fotoğrafçılık ve resim kursları veriyoruz" dedi.

Denetimli Serbestlik Yasası'na uymayan kişilerin ise dosyasının ilgili yargı mercisine gönderildiğini dile getiren Canan Soğukpınar, bu kişilerin ya kapalı ceza infaz kurumuna iade edildiğini ya da hapis cezası verildiğini dile getirdi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Soğukpınar Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title